Cikk oldal
2007-06-23

Shimano Alivio AX 300H – Shimano Nexave 4000FA

Kombó teszt
Soha rosszabb feladatot,- gondoltam magamban, mikor a minap a kezembe vettem egy komplett, pergetésre ajánlott felszerelést. Tetszett a feladat, mely szerint csupán horgásznom kell, majd utána a tapasztaltakról néhány sorban beszámolni. Így amilyen hamar csak tehettem, máris készülődtem, inkább legyen több a puding próba, mint kevesebb, ezért már az első szabad délután a Duna parton talált.

Gyorsan felzsinóroztam az új Nexave orsót
Gyorsan felzsinóroztam az új Nexave orsót

Az általános pergető horgászatokra konstruált Shimano Alivio AX 300H botra, a Shimano Nexave 4000 FA, többféle módszerhez is használható orsó került. Azonnal láttam, egységes párost kaptam kézbe. Első benyomásra a letisztultnak mondható küllemű bot is, orsó is erőt sugallt. A 20-50 gramm dobósúlyú pálca parafamarkolattal, ez előtt horog, azaz műcsali beakasztására szolgáló füllel is rendelkezett. Gyűrűi kétlábasak, toldó, illesztő részei szépen, precízen megmunkáltak voltak. Erőteljesen megsuhintgattam és egy ráillő, vékony fonott zsinórral máris nekiláttam feltölteni az orsó dobját.

Feltöltve, várakozva
Feltöltve, várakozva

Annál is inkább siettem, mert a meredek kövezés széleinél rendesen raboltak a balinok. Ezek az erős ragadozók amúgy nagyon óvatosak, nem ajánlatos a közelükbe ólálkodni, ezért fontosak, a távolabbi dobások. Az rugalmas Shimanó bottal, nagyobb dobátmérőjű Nexave 4000 FA orsóval ez nem okozott gondot. A rablásokon messziről is túldobtam a Blue Fox körforgót és már az első dobások egyikére megkaptam a jól ismert, agresszív rávágást. Most láttam csak milyen stabil, erős kis műszer az orsó is, hisz az őn szinte rárobbant a körforgóra, a szerelésre. Szerencsére a könnyen kezelhető, jól beállított fék nyomban felsikított, majd ahogyan kell úgy dolgozott, a hirtelen jött rohamot kitűnően állta. A balin pedig hamarosan visszafordult felém, mit is tehetett volna, a horgászbot is ezt parancsolta. Szándékosan bántam keményen őkelmével, így jobban megéreztem, bizony a felszerelés bírja a komoly igénybevételt is. A megbízható fékmunka mellett az orsó szépen rakta a zsinórt, könnyedén működött vele a pumpálás. Stabil felkapó karjának végében nagy felületű vezetőszem terelte a vékony fonott zsinórt, a ragadozó őn gyorsan feladta. Hamar jött, hamar is ment, természetesen amint magához tért máris kiadtam az útját. Én viszont kedvet kapva a balin pergetéshez folytattam a horgászatot. Fogtam még néhány darabot, közben pedig egyre inkább éreztem a felszerelésem valóban fontos tulajdonsága az erő, a megbízhatóság.

Kipróbáltam többféle körforgóval is
Kipróbáltam többféle körforgóval is

Miközben a négy csapágyas orsó munkáját is figyelgettem, arra gondoltam, az elég nagy strapát követelő csukás pergetésekhez is jó társra lelhetünk ebben az összeállításban.

A piros fejűre kaptak
A piros fejűre kaptak

A bot rugalmas ereje a csontos szájakba is biztosan jól ülteti majd be a horgot. E mellett pedig a különféle műcsalik vezetését is jól megoldja. Ezt tapasztaltam is, de az első pergetések balinjai is bizonyíthatják.

Egy kisebb balinnal a tesztelt felszerelés
Egy kisebb balinnal a tesztelt felszerelés

Írta és fényképezte: Bokor Károly
Szólj hozzá:
Szakírónk
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.