Cikk oldal
2007-07-06

Shimano Alivio BX Specimen 12300DL – Shimano Baitrunner Aero RE 8000

Kombó teszt
A bojlis pontyhorgászat manapság nagy népszerűségnek örvend. Ennek megfelelően a SHIMANO cég is egyre több, változatosabb és modernebb felszerelést készít e módszer iránt érdeklődőknek és szerelmeseinek. Egy valamiben azonban ez is megegyezik a többi módszerrel: nem egyből a legdrágább felszereléssel kell kezdeni a tanulást! Mostani tesztalanyunk nem csak kezdőknek ajánljuk, hanem azoknak is, aki irtóznak a súlyos árcéduláktól.
Kisebb kombó, alacsonyabb ár
Kisebb kombó, alacsonyabb ár

Akkor nézzük a párost: egy SHIMANO ALIVIO BX SPECIMEN bot, hossza: 3,66 méter két részben, dobósúlya 125gr. Elsőre kézbe véve a botot nem tűnik kimondottan bojlisnak, könnyű és feltűnően gyors. Jobban megnézve hatalmas lehetőségek rejlenek benne. A ma forgalomban lévő legmodernebb anyagokból készült, XT30 és Bioszálak keveréke. A horgászbotnak nem csak az a feladata, hogy a halat a szákba tereljük vele, hanem hogy a csalit kellő távolságra juttassuk.
Hatalmas gyűrűk a hatalmas dobásokért
Hatalmas gyűrűk a hatalmas dobásokért

A SHIMANO mérnökei a dobástávolságot megkönnyítő hatalmas „N” típusú gyűrűkkel szerelték fel. Az orsótartó anyag a strapabíró és könnyű karbon, az orsót felszerelve a súlyközéppont pont a kezünkben lesz. A hozzá kapott orsó SHIMANO BAITRUNNER AERO RE, nyeletőfékes, két csapágyas kivitel. Az orsó, a márka egyik legkedveltebb családjába tartozik, a AERO RE legnagyobb mérete, dobjára negyvenes zsinórból felfér 200 méter. Hal legyen az uszonyán, aki ezt lehúzza. Azonban ha le is húzta egy részét, mi sem tétlenkedhetünk, egy tekerésre majd 80 centiméter zsinórt húz a dobra.
Mindent tud amire szükség lehet
Mindent tud amire szükség lehet

A nyeletőfék állásai
A nyeletőfék állásai

Van, ki jól bírja a meleget így a nyár elején, van ki nem. Én ilyenkor szeretem az éjszakai hűvösben várni a kapást, s talán a pontyok is tolerálják ezt. Kora este érkeztem, hogy a sötétség beállta előtt kényelmesen kipakoljak. Az orsó dobját feltöltöttem GTM CAMELEON harmincas zsinórral, persze vizesen, ahogy azt kell. A szerelékek a megszokott bojlis alkatrészekből állnak: gubancgátló cső, PVA zacskóban pellet, bojli és a hagyományos etetőkosár. Alatta 0,28-as előkén a HAYABUSA W1-es horog 6-os méretben felcsalizva.
Elmaradhatatlan kellékek
Elmaradhatatlan kellékek

Minden mi pontyszáj ingere
Minden mi pontyszáj ingere

Az első dobás: még világosban, csak próba kép, nem túl messzire. A másodikat már nagyobb erővel, a harmadikat pedig teljes erővel dobtam. Első két dobásnál tökéletesen dolgozott az ALIVIO BX SPECIMEN-t, a harmadiknál még az orsó finoman hangolt fékje is megszólalt. A hatalmas gyűrűk között csak úgy szaladt kifele a zsinór, mintha meg sem akarna állni. Egy, kettő… hat, hét és egy pici csobbanás és egy pötty a távolban jelezte hogy vizet ért a szerkó. Állványra vele. Az orsók átkapcsolom nyelető állapotba, és kényelembe helyezkedem. Talán fél óra sem telt el az első jelentkezőig, az apró mozdításokat egy hatalmas kirohanás követte. Ha nem lenne a tökéletesen működő nyeletőfék, akkor már úszhatnék a bot után. Picit rátekerek, és megemelem a botot, megvagy. A lendületes kirohanásokat hamar felőrli a gerinces bot, nyurga. Újra dobok, már olyan sötét van, hogy nem is látom hova esik, de most sem spóroltam az erővel. Megfeszíteni sincs időm a CAMELEON álcázó zsinórját, már valami ráncigálja. Pár tekerés a kézbeillő markolaton, határozott szákolás, és már a parton piheg a kis aranyos nemes. Még két kapás, aztán csend. Hajnalban újabb roham, de a nagyok nem találnak meg. Nem baj sok kicsi sokra megy. Már kezd világosodni, ALIVIO-n pár centit mozdult a kapásjelző, a nyeletőt átváltom. Nagyot odavágok neki, szinte erőlködés nélkül jön a szerelék. Mintha hozná valami, aztán ahogy a sekélybe ér megfordul a torpedó. Nagyot visít az AERO RE fékje és a bot gyönyörű parabolába hajlik, már meg is fordította az ismeretlen ismerőst. Persze amur a lelkem, csalóka hal de a tökéletes párost nem lehet csőbe húzni. Nem óriás, nem nagy, egyszerűen gyönyörű. Vissza vele a vízbe, had menjen. Elég volt, összepakolok és összegzem magamban, bár kapitális halat nem fogtam a teszt jól sikerült.
Nem kapitális, egyszerűen gyönyörű!
Nem kapitális, egyszerűen gyönyörű!

Olyan ez, mint ahogy a nagykönyvben elő van írva, tökéletes nagy dobás, gyors határozott fárasztás. A szett botja az ALIVIO egy picit lágyabb, mint az átlag bojlis bot, de ezért teljesen felőrli a hal kitöréseit. Nagyszerű ár/érteket képvisel. AERO RE orsó egyszerűbb kivitel, de mindent tud amire szükségünk lehet. Tökéletes társak egy ilyen pontyos kaland alatt.
Írta és fényképezte: Kocsis László
Szólj hozzá:
Szakírónk
Az ezüstkárász 1954-ben került be hazánkba Bulgáriából tógazdasági tenyésztés céljából. Rövid időn belül megjelent a vad vizekben is, ezzel kiszorítva az őshonos aranykárászt.