Cikk oldal
2007-07-06

Shimano Beast Master 13300DL – Shimano Baitrunner Aero GTE 8000 B

Kombó teszt
A bojlis horgászok álma a kapitális hal kifogása. Azonban egy egy jól megtermett pontyot, amurt nem lehet csak úgy „kitekerni”. Ezekhez a kapitális halakhoz speciális felszerelés kell. A SHIMANO megalkotta a BEASTMASTER sorozatot, a legerősebb botokat a világon. Ezekkel a felszerelésekkel horgászok biztosak lehetnek: JÓL VÁLASZTOTTAK!
A „Nagyágyú”, nincs ellenfél
A „Nagyágyú”, nincs ellenfél

A nagyhalas tesztelésre szánt páros: SHIMANO BEAST MASTER egy igazi nagyágyú, azt írja róla a katalógus, hogy törhetetlen. Na de ezt majd meglátjuk. A majd négy méteres hosszhoz egy igen kis súly tartozik akciója parabolikus. Gyűrűzése speciális, ebben a kategóriában már elengedhetetlen a dupla talp, a bandázsolása pedig speciális carbonszál. Első ránézésre halálos fegyver, na de csak a halakra nézve.
Jól látszik a speciális bandázsolás
Jól látszik a speciális bandázsolás

Gyűrűk és a botkiképzés, 21.századi technológia
Gyűrűk és a botkiképzés, 21.századi technológia

Hozzá tökéletesen passzol a SHIMANO BAITRUNNER AERO GTE B nyeletőfékes orsó, öt csapágyas precíziós remekmű alumínium házban. A BAITRUNNER sorozat tagja tartalmazza a legújabb technikai vívmányokat, a speciális dobemeléstől egészen a hidegen megmunkált alumínium dobig.
Tökéletes szerkezet alumíniumba zárva
Tökéletes szerkezet alumíniumba zárva

A precízen hangolható fékek
A precízen hangolható fékek

Hajnalban érkezem a teszthorgászatra. Nincs rajtam kívül senki a tavon. Letelepszem a nádassal szemben, itt jó lesz. Talán sikerül pár kapitális „nádmozgató nádlakót” megfogni. Gyorsan összedobom a szerkót: vízben láthatatlan CAMELEON 30-as, szokásos csúszó szerkó a végén pedig a HAYABUSA K1 a tökéletes fegyver. Kezemben a „Nagy MASTER”, kihasználva a maximális dobósúlyt, a hatalmas kosarat jól megtömöm finom pontycsemegével. Aztán sutty, irány a nádfal. Ebbe is beleadtam apait, anyait, úgy hogy még az ujjam is belefájdult. Nem baj majd a pontynyálka meggyógyítja. A botnak meg sem kottyant talán a nem véletlen a BEAST MASTER név. Talán egy méterre esik a nádfal elé a vízbe a horog. Hu, ha itt nagyot akasztok, akkor lehet kapaszkodni hogy megfordítsam. Apró mozdítások ébresztenek a bambulásból. Feszültem figyelem a kapásjelzőt aztán óvatosan bevágok, ez megvan. Bár nagyon messze van a hal, pontosan érezni a mozgását. Őkelme nem tőr a nád felé, jön kifele. Egyenesen a szákba. Megállapítom: suhanc, és suhan is vissza az éltető elemébe. Újból dobok, most extra nagy csalival, az extra nagy halért. Órákig semmi, talán a „big pellet” elzavarta az apraját.
Variációk tömkelege, a bojlisok fegyvere
Variációk tömkelege, a bojlisok fegyvere

Egy centi fel, aztán vissza, na talán most. Öt perc múlva megint: egy centi fel, majd vissza. Gondolom magamban: ha még egyszer meghúzza, bevágok. Meghúzta, én bevágtam. Mintha betontuskót akasztottam volna, megvan a nádtorzsa, gondolom. Talán túl közelre sikerült dobnom. De nem! Egyszer elindul, majd kihúzza a botot a kezemből, halkan kattog a GTE fékje, a bot teljesen karikába hajlik. Nem engedem, nem mert egyenesen a nád fele menne. Rátekerek egyet, megemelem a botot, megint tekerek, pumpálom kifele az óriást. Még egyszer kitör, tudja hogy csak a nádban szabadulhat, azt azonban nem éri el. Lassan megadja magát, talán érzi hogy milyen páros van a zsinór másik végén, lassan húzom magam felé. Megszákolom, megcsodálom, lefényképezem, visszadobom, ilyen egyszerű. Gyönyörű a pontyok között, talán másnak is okoz ilyen örömteli negyed órát. A nap közben delelőre hágott, kezd nagyon meleg lenni. Jobb menni, hisz teszt sikerült.
Matracon piheg az aranyos
Matracon piheg az aranyos

A BEAST MASTER bot a legerősebb, ezért a dobások hosszúak a fárasztások rövidek. A hozzá kapott AERO GTE B orsó tökéletes partner, finoman hangolható fékek, hangtalan működés jellemzi. Ideális összeállítás kapitális halak ellen, nincs ellenfele!
Írta és fényképezte: Kocsis László
Szólj hozzá:
Szakírónk
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.