Cikk oldal
2007-09-24

Storm wobbleres pergetés

Tanácsok, trükkök, technikák
Néhány nagyon fontos szempontnak kell megfelelnie az eredményesen használható wobblereknek ahhoz, hogy könnyen becsaphassuk velük a ragadozóhalakat. Mindenki által tudott dolog, hogy a táplálékot, elsősorban a rablóhal környezetében úszkáló, vagy éppen a miatta menekülő kishalakat imitálja a wobbler.
Storm wobbleres pergetés

Lehet persze tücsköt-bogarat, de, hogy komoly maradjak, akár egeret, vagy éppen rákot is imitálnia ezeknek a műcsaliknak, hisz például a harcsa ezekkel is szívesen táplálkozik. Tehát a legfontosabb, hogy ezekre a táplálékokra főként „viselkedésükben”, azaz a mozgásukban hasonlítsanak a wobblerek. Ha szemügyre vesszük, kipróbáljuk a Stormok egyedeit, látni, és főképpen tapasztalni fogjuk, ők nagyon hasonlítanak a különféle táplálékokra, megtévesztik a ragadozóhalakat, eredményes velük a pergető horgászat. Nemcsak a küllemük szép és megtévesztő, hanem ami fontosabb, nagyon figyelemfelkeltő a mozgásuk, az a bizonyos veretésük. Ez talán a legfontosabb. Ha kézbe veszünk egy-egy darabot, láthatjuk, a Storm a legapróbb részletekig ad a termékeire. Szembetűnő a szemek kidolgozása, azok nagysága. Tudós vélemények, megfigyelések szerint a ragadozóhalak táplálék szerzésében ez fontos tényező, így máris megérthetjük ennek a fontosságát. Magam is sokszor láttam a különböző halas természetfilmeken, hogy egyes kishalaknak amint csoportosan úszkálnak, szinte csak a szeme látható.
Storm wobbleres pergetés

Kis túlzással egyes Storm modellek is, mintha a szemeiket táncolnák, veretnék körül testükkel. Főként az áttetsző, fehéres testűek az ilyenek, mert vannak markáns, már sokat bizonyított, bevált színűek is. Ezek teste nem csak a mi szemünkkel, bizonyára a rablóhalakéval is jól érzékelhető. Őket is előszeretettel támadják a süllők, a harcsák egyaránt, érdemes tehát tudni, hol, melyik modellt válasszuk. A minap is bizonyságot kaptam rá, szinte minden helyzetre találunk eredményesen alkalmazható darabokat a Stormok között is…
Storm wobbleres pergetés

Sötét volt már, inkább éjszaka, mint este, mégis csendes maradt a felszíni régió. A sötétben süllőre leginkább a felszínt, annak közelségét szeretem vallatni. Gondoltam azért még kipróbálom a valamivel mélyebben járó, nagy, kerek vezető lapkájú és régóta bizonyító Storm wobbleremet. Ennek hasa a bevált narancsos, háta zöldes színezésű.
Storm wobbleres pergetés

A kicsit testes formakialakítás is jó lehet a kapástalan időben, ez a nagy csőrrel együtt erős veretést okoz. Megérte a kísérletezés, talán ötöt, vagy hatot dobtam, mikor koppanós kapás után egy kiló alatti süllő jött fel a mélyebb vízből. A Storm a szája szélére volt ragadva. Ha nem is volt komoly a mérete, megörvendeztetett, folytattam a mélyebb víz vallatását. Alig hittem a pergető botomnak, mikor hamarosan újabb, ismét kemény, koppanós kapást jelzett. A bevágás után, a mélység miatt azt hittem talán bajuszos lesz az illető, de hamar meggyőződhettem róla, ismét egy süllő támadt a wobbleremre. Méretéhez képest elég harcosan verekedett, rázta a műcsalit, dobálta a fejét, de jól el is fáradt ebben az erőlködésben. A kifejezetten nagy öblű horgok jól akadtak, pedig nem vette torokra, a műcsalit. A gyengén kezdődő horgászatot jelentősen megszépítette, hogy elővettem a már többször bizonyító wobblert. Ezekkel a kitűnő műcsalikkal egyébként már régebb óta tart az ismeretségem. A kis rákot formázó, rendkívül erősen dolgozó, Thunder Craw-val is már sok halat fogtam. Eredményes darabok az újdonságok közül a kéttestű Minnow modellek, ezekkel sem nehéz a pergetés. Különböző csőrkiképzéseik biztosítják, hogy, felszíntől, akár a jelentős, négy méteres mélységig táncoltathatóak, csukától süllőig, harcsáig minden nekik ront. Kidolgozásuk éppúgy rendkívül erős, mint horogtartó karikáik, piros színű horgaik. A letisztult vizekben, a szolid színezésű, áttetsző testű darabjaikkal a gyanakvó ragadozókat is könnyen becsaphatjuk. Jó néhány süllős élmény után, számomra másért is hamar emlékezetessé lettek ezek a szép küllemű, kéttestű Storm wobblerek…
Storm wobbleres pergetés

Még pislákoltak a csillagok mikor megérkeztem a folyóra. Macskánál is óvatosabban ólálkodtam ki a kő végére, nehogy zörögjenek a kövek. A zsinór végére a kis csőrű, felszín közelben verető Minnow Stick került és óvatosan a vízre simítottam az első dobást. A jó mozgású műcsalit már-már a lábamig vezettem, mikor kezemben szinte felrobbant a bot, olyan rávágást kaptam. Egy nagy örvénylés a rugany végét ölelő csendes kis tükrön, majd szinte felsírt a Shimano Technium orsó féke. Pergető botom perecre hajlott, a megakasztott hal ellenállhatatlan erővel megindult a mélység felé. Felszerelésem erejének tudatában minden erővel fékezni igyekeztem, de a hal úgy ment, ahogy akart. Elvitt vagy harminc méter zsinórt, majd a fenéken kezdett forgolódni. Jól ismerem az ilyen rángatózó, kaszáló mozgást, félek is tőle. Nem véletlenül, sajnos ezért vált ez a találkozás is olyan emlékezetessé. A görbülő bot váratlanul egyenesbe vágódott, az eleven, súlyos erő semmivé lett. Fájdalmasan orsóztam vissza a zsinórt. Csak a pitymallatban fehéren csillogó, zsinórra kent, méternél hosszabb harcsanyálka mutatta, nem álmodtam a fárasztást. A wobbler horgai vékonyan foghatták a harcsa nagy száját, egyszerűen kitépte azt magából. Vagy egy hétig visszajártam ide, de ő bezzeg nem. Egy aranyszínű, kisebb Storm-mal fogtam egy szép süllőt, kárpótlásul csupán ennyi jutott. Legalábbis egyenlőre, mert rajtam nem múlik a következő találkozásunk…
Storm wobbleres pergetés

AJÁNLOTT ESZKÖZÖK:
HORGÁSZBOT: Eurohold Grapho Devil Spin 75, 25-75g dobósúlyú 3 m-es kétrészes pergetőbot
ORSÓ: Shimano Technium 4000 FA pergetőorsó
ZSINÓR: RTM Multi Power japán fonott zsinór, 0,20 mm-es méretben
MŰCSALI: STORM wobblerek, az ajánlottak és egyéb más darabok
TAPASZTALATOK:
Miután a horgászbot, orsó, és zsinór harmóniáját, előnyös tulajdonságaikat már többször is ecseteltem, most elsősorban a Storm wobblerek fogósságát szeretném kiemelni. Minden igényt kielégítő mozgásuk, és küllemük mellett, két egyéb tényezőt tartanék még nagyon fontosnak. Egyik a széles kínálatuk, hisz bármely ragadozóhal horgászatához találunk eredményesen használható darabokat a palettán. Másik pedig, hogy bátran kereshetjük velük a legnagyobb halainkat is, erős, megbízható wobblerek a Stormok VMC horgaikkal. Remélem, ezt a továbbiakban is bizonyíthatom.
Írta és fényképezte: Bokor Károly
Szólj hozzá:
vencel#1 2011. 12. 01., 19:25Szépen fest a kis minov stick a süllő szájában.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.