Cikk oldal
2007-11-07

Süllők Storm gumival

Tanácsok, trükkök, technikák
Hosszabb ideje ismerkedem már a Storm műcsalikkal, a tapasztalatszerzés a süllőhorgászattal indult, lassan egy esztendeje, hogy a kezdetekről beszámoltam. Ezután a többi ragadozóhalat igyekeztem célba venni, balinokat, csukákat is fogtam a Storm plasztik csalikkal. Most ismét visszakanyarodnék a süllőkhöz.

Süllők Storm gumival

Ennek egyik oka, hogy változatlanul ők a kedvenceim, és életükről, szokásaikról soha nem tudhatunk eleget. A másik ok, hogy ismét itt a hideg, az igazi gumihalas pergető szezon, dobozainkban pedig ugrásra, azaz bevetésre készen lapul a sokféle kitűnő műcsali.

TANÁCSOK:
Miért is szezon? Fogadjuk el a legkézenfekvőbb, a legvalószínűbb magyarázatot. Bármely kedves horgászvizünk partjára érkezve a következő kép fogad most bennünket. A jelentősen meghűlt víz alaposan letisztulva csillog, kishalak mozgására utaló jeleket, esetleg felszín közeli gyűrűzéseket alig tapasztalunk, és hasonlóan van ez lejjebb, mélyebben is. Ám a ragadozóhalak, a süllőink mégis ott rejtőzködnek valahol, és hideg ide, hideg oda, ennének is, ha volna mit. Kínáljunk hát fel nekik valamit, ami hasonlít megszokott táplálékukra, ami egy hideg vízben bóklászó, esetleg beteges, kishalat imitál. Talán ezért tekinthető tehát szezonnak, a hideg vizek időszaka. Ezúttal nagyon izgalmas tesztpályáról hozhattam a friss tapasztalatokat, de hadd ugorjak a közepébe. Novembeben nem igen bírtam magammal, így horgászbarátaim váratlan ajánlását azonnal elfogadtam, ismét irány a Duna deltája, a Sulina ág. Hurrá, hideg a víz, végre amolyan gumis időszakban is próbálkozhatunk az egyébként nem könnyen horgászható pályán. Tudni kell ugyanis, hogy a Sulina-ág medre szinte ki van kövezve. Ez a hajózó ág, ezért kell a sok mederbe szórt kőnek a szabályozó hatása. Igen ám, de sokan bizonyíthatják, a kövezések rettentő módon horogmarasztalóak. Az akadók eszik majd a gumihalat is, latolgattuk Szajcsán Pista barátommal, aki maga is berámolta kedvenc gumijait az útra. Megérkezésünkkor tapasztaltuk, akárcsak odahaza, még itt sem hűlt le igazán a Duna. Ennek ellenére alig vártam a gumihalas kezdeteket.

Süllők Storm gumival

Az ottani szokásnak megfelelően, a csónakból bevetettem egy fenekezőt is, de a régóta használt Champion pergető botot is tüstént felszereltem. Az orsón vékony, fonott, RTM. zsinór, melynek végére a különféle gumik kerülnek. Hamar rájöttem, ha közel akarok lenni a kőhöz, az akadós fenékhez, akkor a Storm egyhorgos változatait kell alkalmaznom. Vele ugyanis alig volt akadásom. Márpedig a süllők a kövezések egyenetlenségeinél, annak takarásában bújnak meg.

TECHNIKÁK:
Az első dobásaim a csónaktól a part irányába repültek. Szándékosan hagytam leűlni, fenéken „csúszni” a narancsos színű, Storm gumihalat. Eleinte egyenletesen mélyült a homokos talaj, majd nagy lépcsőkkel, esésekkel, és már sok kővel zuhant le a teljes meder mélység. Itt, ezeken a töréseken reméltem a süllőket. Szorgalmasan dobáltam a parttól hajításnyira horgonyzó csónakból. Amint néhány métert emelgettem, táncoltattam befelé a gumihalat, máris remélhettem a kapást. A gyors mélyülés biztosan haltanya, gondoltam, de nem könnyen indult be a dolog. A kicsit dundinak tűnő Storm hal erőteljesen mozgott, a Sulina gyors áramlása csak úgy lobogtatta a puha anyagú farkat. Nagyon jó érzéssel tapasztaltam, ha elvétve meg is akadok a kőben, műcsalimat mindig ki tudom pöccinteni onnan.
Süllők Storm gumival

Második, vagy harmadik helyet horgásztuk már Maruszki Jani barátommal, szép limányok ringatták a hajónkat, mikor rám ütött az első kapás. Spiccel éppen megemeltem, majd lassú orsózás közben süllyesztettem a Stormot, és ekkor.. - Jani megvan, rikkantottam, nagyon megörülve a kapásnak. Igazi, koppanós, kemény rávágás jött alulról, ami szinte megijeszti az embert. Rögtön suhintottam is, bár éreztem, a süllő kemény rávágása a fonott zsinóron már elég volt a horog akadásához. A pergető bot szépen görbülve dolgozni kezdett, én pedig boldogan markoltam a meleg parafanyelet. János öreg süllővadász, kevesen wobblereznek olyan jól, mint ő, most mégis izgalomba jött. Egy-két pumpálás, emelés után azonban megnyugtattam, csak az erősebb folyás segítette a süllőt, nem kapitális példány. Azért a kiemelő háló megjárt neki, ezután gusztálhattuk, milyen rendesen betörölte a gumit, és, hogy a horog miként átütötte a kemény csontokat. Első, szép élményt adó gumis halam bilincsre került, mert társaságunk itt Gorgován, sok halat óhajtott enni. Megelégedettség érzésével folytattuk a horgászatot. Jani pergetéssel is próbálkozott, de hamarosan visszatért a kishal csalira, filére. Én nem tudtam letenni a pergető botot. Cserélgettem a plasztik csalikat, próbálkoztam sima tviszterrel is, de egy idő után visszaálltam a fogós Stormra, a fenéken az akadt legkevésbé. Na, meg ez halat is adott, gondoltam éppen, mikor ismét durranós keményen ütött rá egy vendégem. Megvan ám, kiáltottam azonnal, miközben reflexből bele is húztam a kapásba. A bot rugalmasan behajlott, görbe maradt, majd bólogatni kezdett. Felzizzent a fék is, de a hosszan kint lévő zsinór elég volt a süllő meneküléséhez. Több fonottat nem vett le az orsó dobjáról, oldalazva a meder felé futott, éppen csak ki tudtam védeni a fenekező zsinórjába keveredését. Egy-két határozott emelés után, amolyan kettesforma legény bukkant a felszínre.
Azt azért mindenképpen mutatta ő is, működik a dolog. A gumit most is rendesen bekapta, és megnyugtató volt látni a horog ismét nagyon jól akadt. A hal ezúttal is ott kapott, ahol a víz hírtelen mélyült. Örömmel nyugtáztam a fogását, kissé bátrabban ecseteltem Janinak, miért tartom jó gumiknak a Stormokat.

Süllők Storm gumival

Persze az örömeink, a horgásznapjaink és folytatódtak, sőt hamar elszaladtak. Tapasztalatokat, tanulságokat viszont bőven hoztak. Szajcsán Pista barátunk is sokat próbálkozott gumihalaival. Egy süllő fogása mellett több lemaradása volt, míg nekem az első napok hat kapása öt halat adott. Ott, lent a Duna végén is úgy tapasztaltam, érdemes alkalmazni, használni a Storm gumikat. Természetesen itthon is sokszor horgászom velük.

TRÜKKÖK:
A Stormok közül gyakran veszem elő a hagyományos twiszter farokkal kombinált, fenéklakó halnak, süllőtápláléknak tűnő kisebb darabokat is. Velük különösen jól lehet a „feldobom, visszaejtem, hullajtom” mozgássort játszadozni. Ez főként azért kivitelezhető hatékonyan, mert a nagyon jó helyre beépített súly csekélyebb a korongfarkú, klasszikus halformájúakénál. Így valóban szinte betegesen kóvályog, nem csak úgy esik a fenék felé. Ezt az éhes ragadozóhalak nehezen bírják cérnával. Tessenek csak kipróbálni.
 
Süllők Storm gumival

AJÁNLOTT ESZKÖZÖK:
HORGÁSZBOT:  Eurohold Champion Zander IM8 anyagú pergetőbot
ZSINÓR: RTM DYNEEMA. 0,20 mm-ig.
MŰCSALI: STORM plasztik műcsalik (WSB és WCTM)

Süllők Storm gumival

TAPASZTALATOK: 
A tapasztalatszerzés iránya ezúttal kifejezetten a süllők horgászatára irányult, azt igyekeztem megfigyelni, miként alkalmazhatóak nehezebb körülmények közt is a Storm plasztik műcsalik. Az a tulajdonságuk mely már őket kézbe fogva is feltűnik, hogy „hasalnak” a talajon, az a gyakorlatban is érződött, kevésbé voltak a fenéken akadósak. A felfelé kiálló horog viszont kitűnően akasztja, tartja meg a támadó halat. A test, a farok, az áramlásban, folyásban szinte álló helyzetben is ingerlően mozog. A gumihalakban elhelyezett súly tömegének széles spektruma, akárcsak maga a méret, és a szín variációk, különféle körülmények közt teszik eredményesen használhatóvá a Storm plasztik csalikat. A könnyed, pontos, gyors érzékelés miatt, horgász és a műcsali közt, nagyon jó kapocs az RTM DYNEEMA fonott zsinór. A könnyű, erős rugalmas Champion pergető botok tulajdonságait már többször ecseteltem.
Írta és fényképezte: Bokor Károly
Szólj hozzá:
Szakírónk
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.