Cikk oldal
2013-02-13

Télre készülő pontyok nyomában

Frank Warwick szerelékével
A tél előtt az átlagosnál nagyobb intenzitással kezdik keresni halaink a szükséges táplálékot, felkészülve ezzel a hosszú téli vermelésre. Nem csoda hát, hogy aki csak teheti, kihasználja ezen időszakot bízva a pontyok fokozott étvágyban, reménykedve az új rekordlistás fogásokban.

<b> Füstölög az őszi víz</b>
Füstölög az őszi víz

Hasonlókban reménykedve terveztem erre az időszakra horgásztúráim zömét én is. Elsőnek a szeptember 15-22-ig terjedő egy hetet. Helyfoglalásom kedvenc horgászvizem végében lévő helyre szólt, ahol gyakran tartózkodnak nagy testű pontyok, bár ennek egyik feltétele a megfelelő irányú (É-ÉNY) szél, ami - nagy eséllyel - horgászhelyem felé tolja a halat.
Az érkezésem napján szélből nem volt hiány és az iránya is a lehető legideálisabb volt, de túlságosan erős ahhoz, hogy elvégezhessem a precíz radarozást, ami a megfelelő helyválasztás elengedhetetlen feltétele. A délután a horgászhely rendezésével, a botok felszerelésével, és további tartalék előkék kötésével telt. Estére szinte teljesen elállt a szél, így megkezdődhetett az ideális helyek kiválasztása, a bóják kihelyezése. Helykeresésnél igyekeztem olyan platókat, púpokat, törésoldalakat keresni, amelyeken a vízmélység 10-13m körüli volt. Etetéshez kizárólag csak bojlit használtam, indulásnak kb. ½ kilót bójánként. Az ízek pedig ez alkalommal a következők voltak: Squid&Octopus, Fresh Fish, Source, és Spicy Shrimp. Méretüket tekintve vegyesen szórtam a 15, és 20-as méretet. Nagyon fontosnak tartom a bojlik felezését, mellyel egy teljesen vegyes méretű etetést kapunk. Jelentőségét még a következőkben látom: 1. a vágott felületen jobban távoznak az aromák, ill. jobban magukba szívják a liquidet 2. kicsit megszaporodik az etetésre szánt mennyiség, minek következtében az apróbb szemű etetésen, ahhoz, hogy jóllakjon pontyunk, több időt kell etetésünkön tartózkodnia 3. vannak, akik esküsznek csupán a nem megszokott kerek formája miatt is rá. Jelen esetben azonban a legfontosabb, hogy a meredekebb törésoldalakból nem gurul el a bojli. Mert hiába a precíz etetés, ha annak nagy részét egyszerűen az etetésen sürgő forgó pontyok lefürdik a törésoldalból.  Mire minden a helyére került este 11 óra volt. A „fegyverek” beélesítve, rövid rendrakás, majd következett egy késői vacsora, mialatt a hűvös éjszakában bizony jólesett a duruzsoló hősugárzó melege. Alig egy óra telt el a behordás óta. A stégen állva a közeli szarvasok bőgését hallgattam, amikor mélázásomat elementális erővel érkező kapás szakította félbe. Fresh-Fish! Szinte tudtam, hogy erre a botomra lesz az első kapás. Nem csak azért, mert nagyon bízok ebben a csaliban, hanem azért is mert ez a bójám volt balról az első, így a hátraérkező halak elvben ezt az etetést találják meg legelőször. Halam rögtön a mélyvízbe tört, s ott tekintélyparancsoló erővel rótta a köröket. Az eddig megszokott hosszú fárasztás most igen rövidre sikerült, pedig első halam gyönyörű, nyers erejű, 16,40-es töves volt.

<b>A hibátlan 16,40 kg-os töves</b>
A hibátlan 16,40 kg-os töves

<b>A 16 kg-os nyúlánkabb ponty</b>
A 16 kg-os nyúlánkabb ponty

Ez alkalommal horgásztam a jól megszokott 390/3,5 librás botok helyett, 360/3,1/4 librás botokkal. A tesztelésre választott bot: Shimano Tribal 360/3,5 lbs, rajta a már jól bevált Shimano Aero Technium 12000XT orsó. Tökéletes összhang! Az új botoknak köszönhetően az eddigi 30-35perces fárasztási idő 10-12percre csökkent! Az első éjszaka első kapása, és hala, egyben az utolsó volt, egész reggelig semmi nem történt. Napközben aztán jöttek a kisebb, ahogy Gyuri barátom mondaná „karonülő”, 4-5 kilós példányok. Persze azért jött köztük egy-egy szebb, 7-8 kiló körüli is. A második éjszaka felgyorsultak az események. Elég keveset aludtam, egyrészt a szaladgáló, és folyton rágcsáló egerek miatt, másrészt attól a 6 kapástól amivel a második éjszaka meglepett. Kapás, fárasztás, fotó, fertőtlenítés, visszaeresztés, újrahúzás. Így telt az éjszaka, ami persze nem panasz, mert nagyon jó „móka” volt. A legnagyobb látogató újra egy szép töves volt, a maga kereken 16 kilójával, de jött egy kerek, pocakos tükrös is. A csalik tekintetében 2 Fresh Fishre, 2 Squid-re, 1 Spicy-ra, 1 pedig Source-ra jött. A hétfő nappal a szokások kisebb pontyokkal való „bemelegítéssel” telt, felkészülve az újabb mozgalmas éjszakára. Legalábbis úgy gondoltam , hogy mozgalmas lesz, de ez esetben tévedtem, mert hagytak egy kicsit aludni a halak. (Nem úgy az egerek.) Két kapás volt, méretük nem számottevő. Egyiknek a Fresh Fish, a másiknak a Spicy Shrimp ízlett. Kedd nappal a szokásos méretűek tartottak edzést, majd estére megérkezett az a viharos erejű szél, amit a meteorológia már két nappal azelőtt előre jelzett. Na lehetett pihenni. Olyan erős volt a szél, hogy behordani sem lehetett. Sajnos ez az állapot nem javult szerda nappalra sem, de estére, ill. éjszakára végre elállt a szél, újra lehetett horgászni. A kellően erős és jó irányú szél ellenére kapásokban nem bővelkedett az éjszaka, összesen kettő, egy Fresh-re, egy pedig Squid-re. A csütörtök éjjel aztán újra munkás volt. Megint 5 kapás, a legnagyobb újra 15 kg fellett, újra tőponty. Súlya pontosan 17,10 kg.

<b>A legnehezebb és leghosszabb 17,10 kg-os ponty</b>
A legnehezebb és leghosszabb 17,10 kg-os ponty

<b>A 11,60 kg-os pikkely nélküli vendég</b>
A 11,60 kg-os pikkely nélküli vendég

Neki most, a két szem Spicy Shrimp miatt kellett elviselnie fényképezőm vakujának villanását. Érdekesség, hogy az érkezés napján nagy szél volt, de a kapások csak a következő éjszaka jelentkeztek tömegesen, és a szerdai szeles nap után szintén csak a következő éjszaka hozott több halat. Csütörtökön betört a melegfront, ami végképp véget vetett a pecás kalandoknak, a halak végleg behúzták a kéziféket. Utolsó éjjel Fresh-el sikerült még egy, 7-est horogra csalni. A halaknak talán nem tetszett az a szinte nyárias idő, amiben muszáj volt összepakolni, és elindulni hazafelé. Persze az évnek még nincs vége, októberben folyamatos három hetet foglaltam kedvenc vizemen!
Még egy érdekességet szeretnék megosztani veletek. Amikor Magyarországon járt Frank Warwick, a Dynamite Baits fenegyereke, sokat beszélgettünk a pecáról. Hát mit is írhatnék röviden? Van még mit tanulni! No, de a lényeg, amit el akarok mesélni. Elmondása szerint csakis kizárólag Long Shank (hosszúszáru) horgokkal horgászik, amire minden alkalommal zsugorcsövet tesz a pontosabb és biztosabb akadás érdekében. Véleménye szerint ez a módszer éves szinten 15-20 %-kal több kapást és halat hozhat. Én most próbáltam először, és hogy így több kapásom volt-e azt nem tudom, de az biztos, hogy hal lemaradásom nem volt. A pici, 4-es horog minden alkalommal biztosan akadt. Hogy mivolt a válasz arra, amikor azt mondtam Frank-nek, hogy éppen nem tartozik a gyorsan köthető előkék közé az Ő favoritja?

Kössünk egy egyszerű hurkot az előkezsinórra
Kössünk egy egyszerű hurkot az előkezsinórra
Húzzuk meg erősen, vágjuk le a felesleget
Húzzuk meg erősen, vágjuk le a felesleget

Fűzzük fel a bojlit, helyezzük a hurokba a soppert
Fűzzük fel a bojlit, helyezzük a hurokba a soppert
<b>Kössünk egy kis acélkarikát 1 cm-re a bojlitól <br> <br>
Kössünk egy kis acélkarikát 1 cm-re a bojlitól


Rögzítsük a kötést pillanatragasztóval
Rögzítsük a kötést pillanatragasztóval
Bujtassuk át az előkét a horog öble felé
Bujtassuk át az előkét a horog öble felé

6-8 menetet tekerjünk és utána ismét bujtassuk át az előkét a fülön
6-8 menetet tekerjünk és utána ismét bujtassuk át az előkét a fülön
Fűzzünk fel egy zsugorcsövet a végétől 3 mm-re
Fűzzünk fel egy zsugorcsövet a végétől 3 mm-re

Húzzuk fel a zsugorcsövet a kötésre <br> <br>
Húzzuk fel a zsugorcsövet a kötésre

Gőzöljük meg a zsugorcsövet ebben a helyzetben
Gőzöljük meg a zsugorcsövet ebben a helyzetben

Vágjuk le ferdén a zsugorcső felső végét
Vágjuk le ferdén a zsugorcső felső végét
Ez a szerelék tökéletesen befordul és akad
Ez a szerelék tökéletesen befordul és akad

- Említésre sem méltó az az öt perc, amivel tovább tart megkötni ezt a szerelést azokhoz az órákhoz, hónapokhoz, sőt évekhez képest, amit a vízparton töltesz, várva, hogy megfoghasd életed halát, ami majd lehet lemarad, egy nem precíz szerelék miatt! - mondta. Elgondolkodtató! Mindenesetre most megosztom veletek ezt a szereléket, hátha lesz még követője Franknek, s valóban megfogjátok vele életetek halát!
Írta és fényképezte: Szabó Zsolt
Szólj hozzá:
dezsiderius#1 2010. 01. 25., 15:27Peca.hu - A vízálló horgászportál
koko55#2 2010. 01. 25., 11:35Peca.hu - A vízálló horgászportál
tgmsz#3 2010. 01. 24., 11:51Peca.hu - A vízálló horgászportál
Sunyer#4 2010. 01. 22., 16:09Peca.hu - A vízálló horgászportál
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.