Cikk oldal
2017-02-24

A magyar wobblersztori

Interjú Blázy Tamással
A magyar wobblersztori

Jó pár megkeresést kaptam az elmúlt hónapokban arra vonatkozóan, hogy mégis mik azok a különleges és egyedi „fahalak”, amik feltűnnek néhány cikkemben a halak szájában. Nos, titkot nem csinálok belőle, sőt éppen ellenkezőleg. Régóta szeretném már a lap hasábjain is bemutatni a mestert, aki ezen remekművek atyja és megalkotója…


Blázy Tomival jó tíz évvel ezelőtt a Körösökön ismerkedtünk meg abban az ominózus „harcsás évben”. Szűkszavú, jószívű srác. Azon ritka horgászok egyike, akiknek vérében van a peca. Azonnal összebarátkoztunk. Evett a harcsa, és még volt is belőlük alvízszerte, ezért horgászattal töltöttük az éjszakát, nem pedig fecsegéssel. Mindenki elvonult a maga helyére, és tette a dolgát. Aznap behalaztam. Négy harcsám jött ki vagy kétszer ennyi akcióból, köztük egy jobbacska, tizenkettes.

Ilyen csukák döntik el egy modell valódi fogósságát
Ilyen csukák döntik el egy modell valódi fogósságát

Útban a tanyára újra összetalálkoztunk. Még a peca hevében lelkendezve újságoltam a történteket Tamásnak, aki higgadtan végighallgatott. Neked is volt valami? Kérdeztem kicsit együttérző sajnálattal a hangomban, ahogy tekintetem a Tomi kezében árválkodó, szebb időket is megélt, törött fülű, műanyag dobozra tévedt, amiben vagy öt darab wobbler lapult. Nos, megvallom, nem arra a válaszra számítottam, amit kaptam:
– Hét. Felelte szerényen.

– Elég régóta ismerjük egymást, horgászunk együtt. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak, hogy jött az életedbe a peca és mit jelent számodra ez a tevékenység?
A magyar wobblersztori

– Gyerekkorom óta horgászom. Finomszerelékkel keszegeztünk nagyapámmal, vagy éppen a nádban vártuk, hogy megemelkedjen az úszó és eldőljön. Már akkor éreztem, hogy minden más változhat, de a horgászat egy biztos pont lesz, ez örök.
Az ifijegy kiváltása után kezdtem pergetni, és hamar háttérbe szorult minden más módszer.
Egyszerűen csak jó horgászni, nehéz lenne kiemelni részleteket, mert annyira összetett dologról van szó. Lényegében azért a pár perc eufóriáért, amit egy hal megfogása okoz, sok-sok órát áldozunk fel, de olyan horgászt még nem láttam, akinek az arcán ne mosoly lenne, miközben halat tart a kezében. Az őszi versenyünkön, orkán erejű szélben, esőben hat órát horgászott végig a mezőny, és kitartott mindenki. Ezt nevezem én szenvedélynek, és ez valósul meg a csalijaimmal végzett munka során is.

– Hogyan és mikor került képbe a csalikészítés? Mi vezérelt, hogy megalkosd első műhalaidat, és miért pont a wobblerek mellett döntöttél?
Airbrush technikával színt kapnak a készre csiszolt műhalak
Airbrush technikával színt kapnak a készre csiszolt műhalak

Tamás kifogástalan műcsalik készítését tűzte ki célul. A drótrendszer itt nem csak látvány elem. Végig fut minden egyes wobbler teljes testében
Tamás kifogástalan műcsalik készítését tűzte ki célul. A drótrendszer itt nem csak látvány elem. Végig fut minden egyes wobbler teljes testében

– Szeretek létrehozni, és valahogy adta magát az egész. A horgászat vett körül, a különféle csalik ott sorakoztak a dobozokban, és azzal akartam foglalkozni, amit a legjobban szeretek. Fura helyzet, mert magamnak alig tartottam meg a saját gyártmányú műhalak közül. Neked például egész biztos több, általam készített csalid van, mint nekem. A wobblerek mögött mindig is volt valami misztikusság számomra. Tetszett a részletességük a különféle formák, színek és az a sok különféle mozgás, amit a különböző típusokból ki lehet hozni. A Rapala modelljei adták meg a kezdő lökést, aztán a Salmo cég vezetőjével való találkozás vitt tovább.

– Talán minden horgásznak van személyes halpreferencia sorrendje. Neked melyik halfaj a kedvenced, és ez mennyiben befolyásolja a műcsalikészítést?
– A csuka az első számú ragadozó számomra. Mennyire befolyásolja ez a műcsaligyártást? Nagyon is, mert csak olyan wobblert készítek, amivel szívesen horgászom én is. A másik kedvenc halam a harcsa. A mostani modelljeim között a csukás wobblerek dominálnak ugyan, de sokféle halat fognak velük, azért mindenképp ez a két hal, amire kifejezetten tervezek.

– Tudom, hogy igényes vagy a minőségre. Ez látszik is a csalikon, már rögtön, mikor kiveszi őket az ember esztétikus fadobozukból. Sok időt vett igénybe kifejleszteni a jelenlegi formát, mind alapanyagok, mind pedig mozgási tulajdonságok tekintetében? Mesélj erről!

Aprólékos munkafázis, a pikkelymintázat kialakítása
Aprólékos munkafázis, a pikkelymintázat kialakítása

– Fával kezdtem, és a mostani minta csalikat is fából csinálom, de sorozatgyártásban ebből az anyagból nem tudtam kihozni azt a részletességet, amit elképzeltem. A műanyagnál meg elveszik az egyediség. Most egy kompozit anyaggal dolgozom, ami alkalmas arra, hogy részletgazdagok legyenek a halak, sorozatban is tudjam őket készíteni, de megmaradjon az egyediségük.
Már akkor megvolt az elképzelés, amikor elkezdtem, de most közel tíz év után érzem azt, hogy meg is tudom valósítani, pont úgy, ahogy a fejemben van.

A magyar wobblersztori

A csukás wobblereknél az élethűségre törekszem, márkán belül ezek a csalik a realisztikus irányt viszik. Keszeg-, sügér-, pisztráng-, csukaformák. Tudod, ennél a halfajnál nagyon fontosak az optikai ingerek.
Rengetegféle matériával dolgozom. Egy csali 15-20 különböző anyagból áll össze, és ezeket mind meg kellett ismerni, valamint meg kellett tanulni használni őket. Ha visszagondolok, talán a kitartás az, aminek a legtöbbet köszönhetek.
Egy elkészült Heron
Egy elkészült Heron

Műanyag dobozok helyett az esztétikus outfit is egyenként, a mester kezei között áll össze
Műanyag dobozok helyett az esztétikus outfit is egyenként, a mester kezei között áll össze

Erre akkor volt szükség, mikor a kezdeti lendület után nem jól mentek a dolgok. Nem volt tanár, sem pontos leírás, mit, hogyan kell csinálni. A műcsalikészítést nem oktatják tanfolyamokon. Az apró részletekre mind kísérletezés útján jöttem rá.

– Hogy látod a jelenlegi horgászcikkipart? Követsz trendeket, vagy csak saját ötletekből merítesz? Esetleg a kettőnek egy sajátos keverékét alkalmazod?

A magyar wobblersztori

– Inspirálódni mindig kell, de azt gondolom, hogy a túl sok információ félreviheti az embert. Nehéz teljesen újat kitalálni, és nem is hiszem, hogy lehet. Minden valamiből következik, és a wobblereimnél is megtalálhatóak ezek a jegyek. Az egyedi Japán és Svéd csalik minősége és kidolgozottsága verhetetlen. Az irányt az ilyen teljesen kézzel készült halak és a nagyüzemben gyártott termékek közé tenném.

– Az a hír járja, hogy az esetek 99%-ában kizárólag a saját wobblereiddel horgászol, amit magam is alá tudok támasztani.

A strok egyik áldozata. Sok csukapergető kedvence lett ez a kiszámíthatatlan mozgású glider
A strok egyik áldozata. Sok csukapergető kedvence lett ez a kiszámíthatatlan mozgású glider

Ez elég nagy elhivatottságról és alázatról árulkodik. Ennek oka a folyamatos fejlesztés, vagy esetleg csak a saját kreatúrákban hiszel már?

– Folyamatos a fejlesztés. Számos típus évről évre finomodik. A Gull modell is ilyen.

A Gull szériával a küsz leghűbb imitációjának kialakítása volt a cél
A Gull szériával a küsz leghűbb imitációjának kialakítása volt a cél

Ez a csali olyan hat éve született, és a küsz imitációja volt a terv. Az első, úgymond prototípusban is már sokan láttak fantáziát. Befektettek valamibe „vakon”, ezáltal meg hozzájárultak, hogy fejlődhessen a történet. Kaptam azután, hála istennek, sok visszajelzést, amik alapján mindig újragondoltam a csalit. Tehát a jelenleg kapható Gull rajtam kívül még sokatok tapasztalatainak összeforrt eredménye.
Szeretem a wobblereimet. Speciális helyzetekre készítem őket. Igaz, némely típusokat meg kell tanulni „megszólaltatni”, de csak azért, hogy csináljak valamit, valami sablonosat, annak nem látom értelmét.
A horgászat szép lassan már a munka része lett. A pecák legtöbbször tesztelésről szólnak, és mindig van mit próbálgatni, fejleszteni.

A Mink fantázianévre hallgat az egyik leg univerzálisabban felhasználható modell. Számtalan halfaj érdeklődését felkelti. A fotón szereplő dunai domolykónak is megtetszett
A Mink fantázianévre hallgat az egyik leg univerzálisabban felhasználható modell. Számtalan halfaj érdeklődését felkelti. A fotón szereplő dunai domolykónak is megtetszett

Ha pedig olyan vízre mentem, ahova nem volt használható csalim, akkor megcsináltam.

– Wobblereid, a Blazy Tackle-termékek egyre több helyen kaphatóak. Ez persze nem véletlen. Mik a távlati célok? Fáradhatatlan fejlesztő – továbbgondoló vagy. Tudnál esetleg kedvcsinálónak egy kis betekintést adni a jövőbe?
– Idén 14 modell közül lehet választani, 3-8 színben, így a tavalyi 24 darabos paletta 66 darabosra nőtte ki magát.

A magyar wobblersztori

Minden csalinál arra törekszem, hogy a lehető legjobban passzoljon ahhoz a szituációhoz, amire kitaláltam. A meglévő modellek is ráncfelvarráson estek át, így egy teljesen új kínálattal kezdem az új évet.

A magyar wobblersztori

Fejben mérföldkövekkel előrébb járok, mint amit jelenleg lehetőségem van megvalósítani, de apránként haladok a cél felé. A minőség és a részletesség elsődleges szempont. Távlati és jelenlegi cél is, valami olyat adni elérhető áron, ami különleges, és szívesen veszik elő a műcsalis dobozból, mert működik. Valami olyat, amiben bíznak a pergetők, és nem csak egy sokadik kacatnak vásárolják.

– Köszönöm az interjút Tomi. Sok sikert a fejlesztéshez, és remélem, hamarosan kipróbálhatom az új modelleket is.
Szólj hozzá:
Szakírónk
  • Nagy András
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.