Cikk oldal
2009-04-23

Az aromazacskó

A minimális maximum
Ritkán, de előfordul, hogy minimális etetőanyag sem kell a halaknak. Elegendő csupán önmagában az aroma. Ezeket, az anyagokat azonban nem könnyű bejuttatni a horgunk közelébe. Íme egy megoldás.

Az aromazacskó

Biztos vagyok benne, hogy minden horgásszal előfordult már az az eset, hogy bármilyen etetőanyaggal próbálkozott, nem hozott eredményt. Sem a pellet, sem a finom keverékek, sem a szemes takarmány. Ilyenkor kell cselhez folyamodni. A horog-csali mellé csak az aromát kell bedobnunk a vízbe, de hogyan? Találkoztam már a szivacsos megoldással, mint alternatív működőképes megoldással, ez is megfelelő lehet. De itt egy másik lehetőség is:

Az aromazacskó

Igazából csak ez a két kellék kell hozzá. Kisméretű (nem perforált) PVA zacskó. Valamint olyan folyékony aroma, ami nem oldja ezt az anyagot jelen esetben Dynamite Baits Strawberry & Ice Cream aroma. Persze érdemes egy próbát tenni előtte. Egy pötty a zacskóra (vagy egy madzag darabra), ha összeugrik, akkor nem lesz jó. A nagyon sűrű aromák java megfelel a kritériumnak.

Tudtad?
Hogy a PVA-t már több mint húsz éve használja az orvostudomány és az élelmiszeripar. A horgászatba azonban csak néhány éve kezdték rendszeresen használni.

Az aromazacskó

Innentől nagyon egyszerű a dolgunk. Egy zacskóba (4x8 cm-es) töltünk tetszés szerinti mennyiséget a folyékony aromából.

Az aromazacskó

A nyílást visszahajtjuk egyszer, hogy nem folyjon ki az aroma.

Az aromazacskó

Kicsit megvizezzük és lehajtjuk, hogy összeragadjon. Ha ezt kétszer csináljuk, akkor egy olyan vastag részt kapunk…

Az aromazacskó

… amiben a horgot akasztva nagy távolságra bedobhatjuk.

Az aromazacskó

Lényegében kész az aromazacskó. Lehet a horogra akasztani, vagy esetleg az előketartó forgókapocsba. Lényegében mindegy. Nehezék, ütköző, kapocs és előke, kész is a végszerelék.
Nézzük, hogyan működik a víz alatt. Most a horogra két szem nagyméretű kukorica került szilikon előkén. Valamint a horogra akasztva az aromazacskó.

Az aromazacskó

A vízbeérést követően a nehéz aroma és a horog lehúzza a zacskót a fenékre.

Az aromazacskó

Pár másodperc múlva a PVA intenzíven elkezd oldódni.

Az aromazacskó

Nem telt el egy perc, már fel is szabadult az aroma. A zacskóból kifolyva elterült a fenéken.

Az aromazacskó

Majd elkezd oldódni, felhőt képezve maga körül.

Az aromazacskó

5 perc múlva a zacskó teljesen feloldódott. Az aroma közvetlenül a horog alatt koncentrálódik, és intenzíven dolgozik.

Az aromazacskó
Az aromazacskó

A matracra helyezett halat mindig tartsuk vizesen. Érdemes a matracot is megnedvesíteni előtte. Bár az esetek többségében azonnal fotózok, esetleg amíg a fényképezőgépet beállítom, mindig letakarom a halat!

Az aromazacskó

Az aroma zacskó fogóssága nyáron, a felmelegedett vizekben lehet igazán eredményes. Ilyenkor csak az aromák típusait kell cserélgetni. Egy értelmezés szerint tavasszal a gyümölcsös, nyáron a büdös aromák a leghatékonyabbak. Saját és horgász barátaim tapasztalatai alapján azonban ez vizenként nagyon változó. Érdemes mindig más és más aromákkal próbálkozni.


Néhány szó az előnyökről és hátrányokról:
Az előnyeit már taglaltam az elején. Beszélnünk kell a hátrányokról, azaz a negatívumairól is. Bizonyára sokan mondják, hogy ez drága. 10-15 zacskó ára jelenleg pont annyiba kerül, mint egy kiló minőségi etetőanyag. A hozzá tartozó aromát pedig sokan az etetőanyagban is ugyan úgy belekeverik. Vagyis az ár nagyjából egál. Persze sokak még nagyon idegenkednek PVA-tól. Nem kellene, jelen esetben nehezen kivitelezhető ez a módszer másként.

Írta és fényképezte: Kocsis László
Szólj hozzá:
cilapower#1 2009. 05. 01., 08:45Mindenki kap sapkát aki eljön a peca.hu úszós versenyére.... :O)

Laci
Chris#2 2009. 04. 27., 12:39Gratulálok! A nyereményed egy sapka!. :)))
Fery83#3 2009. 04. 27., 11:21Chris, itt nincs sapka :)))

http://www.peca.hu/horgaszat/cikk/etetni_marpedig_ke ll/
cilapower#4 2009. 04. 23., 18:00pedig van olyan is.... :O) de nem keressétek, nem azzal lehet nyerni.

Bocs a képért, de máshogyan nem tudtam illusztrálni.

Laci
Chris#5 2009. 04. 23., 12:34Hééé...megvan mi legyen a 4. adathalász-játék keresendő képe! Olyan képet kell majd keresni, ahol Laci sapka nélkül van. :)

Ő lesz VujityTvrtko utódja. :)

Lacit kinevezzük a sapkás feederbotos horgászok nagykövetének. :)
umiimma#6 2009. 04. 23., 12:18Jó ötlet, ki fogom próbálni!
A nyelves képre én azért kitettem volna a 18-as karikát! :D
Prot#7 2009. 04. 23., 11:41korrekt a sztori. én láttam már olyat, hogy valaki háziréten így fogdosta sorra az amúrokat, rajta kívül meg alig fogtak valamit.
cilapower#8 2009. 04. 23., 11:11Látom résen vagy! :O)
Nem nyomom csak lefogom, ugyanis ez hasonlóan működik mint a matracon letakart hal. Sötétben megnyugszik, nem ugrál. Nem volt 7 kilós csak 4,5!
Soha nem emelem meg a halat szemgödörben, (nem szemben!!!), a kicsiket tarkón, nagyobbaka alulról fogom.
Egy ilyen felvételen érdekesen nézne a ponty kapucnival a fején. Én nem tudok erre jobb megoldást, amikor egyedül fényképezem.

Laci
turtledog#9 2009. 04. 23., 11:05Hi!
Az ötlet érdekes, de szemet szúrt az, hogy kinyomod a hal szemét. Ez fájhat neki, nem? Ilyen nehéz megfogni egy 7 kilós pontyot?
cilapower#10 2009. 04. 23., 10:55Sziasztok!

Nem szoktam senkit megtéveszteni. Ahány aroma annyiféle oldódási idő, más 5 fokos és más 25 fokos vízben. Az természetesen egyértelmű, hogy folyó vízben nem használható.
Legalább annyi ideig hatásos mint egy megfelelőere kevert etetőanyag, annyi előnnyel, hogy nem lakik jól vele a hal.
Örömmel olvasom, hogy nem csak én használom! :O)

Laci
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A hím kecsege 4-5 évesen, míg a nőstények csak 5-6 éves korukban érik el az ivarérettséget. Mivel az első években ez a faj igen gyorsan fejlődik, gyakran előfordul, hogy hamarabb eléri a kifogható legkisebb méretet (45 cm), mint a szaporodóképes állapotot. Így számos esetben előfordul, hogy még az első ívása előtt kifogják vizeinkből.