Cikk oldal
2012-03-26

Glavinjara, a balkáni csodacsali

A szilikonhalak megismerése
Ha összehasonlítjuk napjaink műcsali kínálatát az évtizedekkel korábban elérhető választékkal, szembetűnő a különbség. Soha ennyi műcsali nem volt elérhető, mindenki könnyen megtalálhatja a neki megfelelőt.  A wobblerek, villantók, szilikoncsalik garmadája között könnyen elveszhet a pergetéssel ismerkedő horgász, a profik gyűjtőszenvedélyének csak a pénztárcájuk szabhat határt. Amit lehetett már kitaláltak, kifejlesztettek és joggal gondolhatjuk, nincs új a nap alatt. A glavinjara vagy szilikon ólomhal azonban nem sorolható be az említett típusok közé. Egyedi tulajdonságai révén teljesen elkülönül tőlük és értő használatával az eddig nehezen meghorgászható szituációk is elérhetővé válhatnak.

Glavinjara, a balkáni csodacsali

Valamikor a 90-es évek elején a balkáni Drina folyó galócahorgászainál felmerült az igény egy új műcsalira. A probléma mely megoldásra várt a folyó jellegéből adódott. A Drina nagy vízhozamú, tiszta vizű folyó, nem ritkán 15 m-es örvénylő vízzel, hihetetlenül erős sodrással. A lassú vizű forgókat viszonylag könnyen meg tudták horgászni, wobblerekkel, villantókkal.  A galóca azonban rendkívül ravasz és könnyen tanul, ezért időről időre új műcsalik jelentek meg és váltak eredményessé. A rendkívül élethűre festett wobblerek mellett,  az osztrák galócahorgászok kitalálták az ún. „copf”-ot ami gumilábaival a csomókban ívó ingolát imitálja, a bosnyákok pedig mesteri szintre fejlesztették a szivacshalak készítését melyek megdöbbentően élethűen viselkednek a vízben.

A balkáni régióban a glavinjara rendkívüli népszerűségnek örvend.
A balkáni régióban a glavinjara rendkívüli népszerűségnek örvend.

De mi a helyzet az extrém gyors vizekkel? Olyan kompakt műcsalira volt szükség ami kellőképp nehéz, jól dobható, mindazonáltal erős vibrációval rendelkezik. Ilyen csali azonban nem volt a piacon. Az innovatív horgászok figyelme az ún. „cycada” jellegű csalikra terelődött, ezek rendelkeztek hasonló tulajdonságokkal. Valami hasonlóra volt szükségük, ami könnyen létrehozható  és inkább halra hasonlít mintsem rovarra. Ezek az igények hozták létre az első glavinjará-kat. Teljes egészében kézzel, gépek nélkülözésével készültek, élethűen néznek ki, fantasztikusan dolgoznak és ami a legfontosabb, a vibráció mértéke szabályozható. A galócahorgászok néhány évig csak a Drina környékén használták, majd elkezdte térhódítását a Balkánon. A műcsalit és a metodikát hamar átültették a harcsa, a süllő és a balin horgászatára, kisebb méretekben pisztrángra, sügérre és márnára (!) használták meggyőző eredménnyel. A faroknyelet lehajlítva a vibráció fokozható, ezt elsősorban a galóca és a harcsa horgászatánál részesítik előnyben, felfelé hajlítva a vibráció csökkenthető.

A téli galócahorgászat embert próbáló
A téli galócahorgászat embert próbáló
Egy bosnyák horgászbolt glavinjara kínálata
Egy bosnyák horgászbolt glavinjara kínálata

A többféle súly és a bevált színkombinációk, minden szituációra megfelelő alternatívát kínálnak
A többféle súly és a bevált színkombinációk, minden szituációra megfelelő alternatívát kínálnak
    
Első alkalommal téli galócázás közben a boszniai Una folyó partján találkoztam a glavinjarával. Megszoktam már, hogy a galócára meglepő csalikkal horgásznak, a szilikon ólomhalat azonban nem tudtam hová tenni. Ránézésre talán leginkább wobblerhez hasonlított, súlya azonban pilkerhez tette hasonlóvá.  Vezetőnk hamar bebizonyította fogósságát, méteres galócát fogott vele olyan pályán amit előzőleg wobblerrel már alaposan végighorgásztunk. Ezek után természetesen alaposan bevásároltam belőle. Leginkább a Dunán horgászom ahol sok olyan helyzet adódik amikor hasonló paraméterekkel  rendelkező műcsalira van szükség. A gátvégek utáni mély vizek és a sodrók nehezen meghorgászhatók hagyományos csalikkal erre szántam a szilikon ólomhalat. Hamar kiderült azonban, hogy a galócás vizek glavinjarái túl nehezek az itthoni körülményekre, lényegesen könnyebb modellekre van szükség. A balinok kifejezetten szeretik a gyors vezetési módokat, őket szépen meg tudtam fogni a nehezebb modellekkel is, de a süllőknek gyors volt ez a tempó. Volt ugyan egy kisebb 10-15 gr körüli modellem, de ezt hamar elveszítettem. Egy alaposan végigdobált pályán tettem fel utolsó esélyként és a második dobásra elemi erejű rávágást kaptam. Egy kőszóráson húztam át éppen amikor a szokatlanul agresszív rávágás a vízig rántotta a spiccet, felocsúdni sem volt időm, a harcsa azonnal letépte a glavinjarát. 
Kis utánajárással beszereztem kisebb súlyú 10-20 gr közötti modelleket és már semmi sem állt a tesztelés útjába. Kiosztottam néhány darabot barátaim körében és az eredményekre sem kellett sokat várni. Elsősorban a balinok kedvelték, de jópár süllő is rajtavesztett a különös csalin.

Glavinjara, a balkáni csodacsali

Legemlékezetesebb teszthorgászatom november közepén történt a Tiszán. Barátaim szép süllőket fogtak az előző nap, a balinok mellett elsősorban ezekre akartam koncentrálni. A lassú, letisztult víz ideális lehetőséget adott a tesztelésre, dobozaimban csak szilikon ólomhalak és jig streamerek sorakoztak. A frekventált pályák tömegjeleneteihez nem volt kedvünk ezért kevésbé népszerű szakaszon kezdtünk ezen a ködös novemberi reggelen. A kapocsra 20 gr-os halszínű glavinjarát akasztottam, a 10 m körüli vízhez ezt a méretet találtam alkalmasnak. Az érzékeny botspicc  jól közvetítette a markáns vibrációt, az emelések utáni ejtésekben tökéletesen éreztem a mederfeneket.

Társaim még szereltek, amikor a harmadik dobásnál ez egyik ejtésben határozott rávágást kaptam. A bevágás sem késett, termetes hal kezdett forgolódni a mély vízben. Mozgásából hamar kiderült, hogy nem a várt balin, hanem harcsa van a horgon, nem is az aprajából. A bot nem harcsára volt méretezve, de most alkalmam nyílt tesztelni teherbírását. A rövid de intenzív fárasztás során, a hal többször magára tekerte majd lerúgta a zsinórt, a vízbe tekerte a spiccet, de végül sikerült csónakba emelni. A gyönyörű, egészséges harcsa torokra nyelte az ólomhalat, 138 cm-es hossz mellett 23 kg-osnak bizonyult. Mérés és fotózás után levakargattam fejéről a halpiócákat, kicsit tartottan majd elengedtem. Méltóságteljesen úszott el, a tiszta vízben méterekig követtük, ahogy lemerült.

Komoly vendég a horgon
Komoly vendég a horgon
Az első felcsapás
Az első felcsapás

Egészséges késő őszi harcsa…
Egészséges késő őszi harcsa…
 …glavinjarára éhezett meg
…glavinjarára éhezett meg

23 kg
23 kg

Csata után
Csata után
  
Örömöm határtalan volt, komoly halat fogtam, rögtön a horgászat kezdetekor. Ezután már mindhárman glavinjarával horgásztunk. A vermeléshez készülődő békés halak között ott voltak a ragadozók. Több harcsát ugyan nem fogtunk, de balint számolatlanul. Meglepetésként beesett egy szép kősüllő és egy termetes dévérkeszeg is, szabályosan szájba.

Jellemző akadás
Jellemző akadás
Fej felől támadta az ólomhalat
Fej felől támadta az ólomhalat

Sokszor alulról csípték meg
Sokszor alulról csípték meg
Inkább a kisebbekre volt jellemző
Inkább a kisebbekre volt jellemző

Később óvatosabbá váltak, kevésbé vehemensen kaptak
Később óvatosabbá váltak, kevésbé vehemensen kaptak
Fárasztás közben visszaakadt alsó horog
Fárasztás közben visszaakadt alsó horog

Az egyik legszebb, 3 kg körüli példány
Az egyik legszebb, 3 kg körüli példány
Ez a  dévér kétséget kizárólag tápláléknak tekintette a glavinjarat
Ez a dévér kétséget kizárólag tápláléknak tekintette a glavinjarat

A balincsapatot megtalálva egyre másra jöttek a szép halak
A balincsapatot megtalálva egyre másra jöttek a szép halak
Ez a szép kősüllő sem tudott ellenállni a különös vibrációnak
Ez a szép kősüllő sem tudott ellenállni a különös vibrációnak

A mély vízen a 20 gr-os méret vált be leginkább, de a 10 és 30 gr-os modellekkel is fogtunk halat. Az előbbinél többet kellett várni a süllyedéssel és lassabban lehetett vele horgászni, az utóbbi sokkal gyorsabb vezetést tett lehetővé. A kapások rendszerint a süllyedő fázisban történtek, sokszor egészen a csónak alatt. Mivel a glavinjara vertikálisan megemelve is veret, többször előfordult, hogy  kiemelésnél vágott oda a balin ami valószínűleg a csónakig kísérte a csalit. A kisebb balinok métereken át ütötték, sorozták a csalit, míg a nagyobbak szájában eltűnt a csali.

Glavinjara, a balkáni csodacsali

Mint minden nehezebb műcsali, a szilikon ólomhal is alkalmas halak külső akasztására. Kis gyakorlattal azonban világosan megkülönböztethető a rávágás attól, ha áthúzzuk a hal testén a csalit. Mivel a téli időszakban a ragadozók sokszor a vermelő békéshalak között találhatók, csak akkor akasszunk be, ha rávágást érzünk!

Glavinjara, a balkáni csodacsali

A csodában reménykedő horgászok kezében a glavinjara sem lesz csodafegyver, aki azonban nyitott az újdonságokra, egy rendkívül sokoldalúan használható csalit ismerhet meg. Egyedi karakterisztikája, hagyományostól eltérő mozgása olyan szituációkban is eredményessé teheti, amikor más csalik csődöt mondottak. Ne habozzunk kipróbálni, a glavinjara nagyszerűen megállja helyét hazai körülmények között is! 

Írta: Bartha Péter

Szólj hozzá:
Magnum97#1 2012. 03. 29., 15:41Én csak az árát nem tudom.
BujdiI#2 2012. 03. 29., 14:50Köszi a segítséget4 ;)
admin#3 2012. 03. 28., 14:49Szia BujdiI!

Itt a pecán is kapható ez a csali:

http://www.peca.hu/webaruhaz/mucsalik/szilikon_hal ak/armadillo/

Üdv
BujdiI#4 2012. 03. 28., 14:38Gratula a fogásokhoz és a felfogáshoz is! (C&R)
Biztos érdemes néhány próbát tenni ezzel a glavinjarával is!
Tud valaki valamilyen elérhetőséget, ahonnan nem túl borsos áron be lehetne szerezni néhányat? Szívesen vennék néhányat akár privátban is!
czl#5 2012. 03. 27., 19:26Szerintem Bartha úr a cikk írója,abszolút nem túloz.De ha valaki azt hiszi, hogy megint van itt egy hülye aki az általa, forgalmazott wobit favorizálja, és ilyenből már láttunk párat,az mehet is tovább.Lehet hasonlókat keresni,más gyártónál,van is, és jól is működik, de ugyan ez nincs,ez még új.Nekem személy szerint adott jó pár szép halat,én 25db.t vettem,és várom a tilalom végét,mert kicsit későn jutottam hozzá!
Kavics#6 2012. 03. 27., 17:01Üdv.Szerintem szépen akadt.:)
http://www.youtube.com/watch?v=YhpByw4WsMI
http:/ /www.youtube.com/watch?v=AcUNwt4UQvU
kokai#7 2012. 03. 27., 11:27Ravasz srácok ezek a balkáni gyerekek. Az egyik brigád (többek között) a Heddon Sonar után feltalálta a kimondhatatlan nevű Brzotrz csalit, míg a másik, a Balzer Shirasu gumi koppintásáról állítja, hogy "egetrengető" fejlesztés....
Mondjuk attól még lehetnek fogósak, csak a PR duma zavar...
üdv dezső
agoston1#8 2012. 03. 27., 00:23üdv,novlaca.lehet hogy gyík vagyok,de erre azt mondom hogy régen egy ojan vizen ahol sok csuka volt,fogadásbol egy kifurt és felhorgozott 20forintossal is fogtam csukát.rossz csali nincs csak kevés a hal,de annál több a reklám.üdv.
jurinovics#9 2012. 03. 26., 23:12Ez is csak egy csali. Ha lenne elég hal, a kulcscsomót is dobálhatnánk közéjük....
novlaca#10 2012. 03. 26., 22:45Gyíkok! Horgásztatok már ilyen műcsalival, vagy megnéztétek legalább tüzetesebben a képeket?
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.