Cikk oldal
2006-10-09

Horgászzunk Dynamite-tal! 3.

Maconka
Mai rohanó világunkban egyre kevesebb a szabadidőnk. Ha végre eljutunkhorgászni, természetesen ez alatt az idô alatt is szeretnénk mindigeredményesek lenni. Ehhez nyújt segítséget sorozatunk. Igyekszünkbemutatni különböző vízeken új módszereket, a legmodernebb etetésipraktikákat, etetőanyagokat. Ezek küzül is az egyik legeredményesebbtermékcsalád a Dynamite Baits termékeit használjuk, amelyek nemvéletlenül kaptak Angliában több díjat (A legeredményesebb csali,  Alegjobb gyártmány stb.). További információk a termékismertetőbentalálhatóak, amely pdf formában letölthető. (DB 2006.pdf)
DSCF0011-1.jp
Maconka a hajnali párafüggönyön keresztül

III. Maconka
3/4 4. Még jó, hogy este bepakoltam mindent az autóba. Nemsok kedvem lenne hozzá. A város még alszik. A sárgán villogó jelzôlámpákon át gyorsan haladok. A hajnal már az M3-on talál. Irány Maconka, a híres tározó. Autóm egykedvûen duruzsol. A feketeséget csak az úton felvillanó szaggatott, fehér vonalak ritmusa töri meg. Nem sietek, a mai nap a halaké. A nagy víz szürke ruháját épp fehér lepelre cseréli a hajnal párája. A kelô nap a domb mögül lassan átrágja magát rajta. Éles, vörös fényével ébreszti a környéket. Milliónyi gyöngy ragyog fel a gátoldalban. Sok ezer pókhálón csillan meg a harmat. A szemben lévô félsziget felôl hangokat hoz a víz. Lassan elôtûnik a sima víztükör. Egy-egy loccsanás jelzi, a halak is felébredtek már.
DSCF0010-1.jpg

TEREPRAJZ5.jpg

A szerelékek
Feederezni jöttem. Két botot kaptam kipróbálni. Formás kis motyók. Az egyikre – a 3.60-as BlueCrystal Heavy Feeder IM6 bot, 6 gcs Stinger nyeletôfékes orsóval – 0,22-es zsinór, gumis rakétakosárral, 6-os horog 18-as elôke kerül. A másikra – 3,90-es BlueCrystal Heavy Feeder IM6 bot, 8 gcs Hunter nyeletôfékes orsóval – hasonló, de erôsebb szereléket teszek. Ezzel nagyobbat tudok dobni. A távolabbi nagytestû halakat is el lehet érni. A horogra a kemény pellet csalihoz szilikonkarika kerül.
feederábra1.jpg
feederábra2.jpg

DSCF0022-1.jpg
DSCF0019-1.jpg

DSCF0020-1.jpg
DSCF0021-1.jpg

Kétféle pelletet használok. Az egyik SwimStim Soft Hook Pellet Amino Original 4 mm-es. Ezt egyszerûen csak felfûzöm a ho-rogra. Még a távolabbi dobásokat is kibírja, nem esik le, éppen kellôen tart a horgon. A másik horogra – a pelletkarikával – Silver X Bream Liquid Attracant aromába áztatott, 11 mm-es Carp Pellet kerül. A halliszt alapú pelettel rendkívül jól harmonizál ez az ízkompozíció. Kicsit édeskés illata remélhetôleg csábítóan hat majd a halaimra.
A dévéres kaja
DSCF0039-1.jpg
DSCF0040-1.jpg

DSCF0041-1.jpg
DSCF0044-1.jpg

A rakétakosarakba a következô keveréket teszem:
0,5 kg DB Silver X Bream Original
0,5 kg Silver X Specimen Feeder
0,3 kg SwimStim Feeder Formula Method Mix
0,3 kg Frenzied Feeder Hemseed
0,3 kg DB Carp Pellet 3 mm-es
ezt a két utóbbit bearomáztam a Bream Liquiddel.
DSCF0045-1.jpg

DSCF0046-1.jpg

DSCF0056-1.jpg

Többszöri nedvesítés után kellôen tapad, és megtartja dobáskor a magokat. Vízbeérés után azonban azonnal oldódik, így azonnal kifejti csalogató hatását.
Minden kész, kezdôdhet a bevetés. Idôközben tele lett a part, pedig hétköznap van. Gyors ismerkedés a szomszédokkal. Jobb oldalamon egy salgótarjáni bojlizó, komoly fel-szereléssel.  Állvány, etetôrakéta, dippek.  Balra egy háromfôs baráti társáság etetôkosaras cumóval. Ôk is pelleteznek. Mondom nekik, én ma nagy dévéreket szeretnék fogni. Mutatom nekik felszerelésemet. Elégedett bológatás az eredmény.
Pellet a nyerô
DSCF0054-1.jpg
DSCF0089-1.jpg

DSCF0174-1.jpg

DSCF0104-1.jpg

A kisebbik botot úgy 20-25 méterre dobom, míg a nagyobbal dobok vagy hetvenet. Megpróbálok keresni velem szemben valami támpontot a túlparton. Ehhez igazodva többször is megdobom ezt a távot. Így biztosítom, csúzli híján, hogy legyen ott egy kis kaja a halaknak. Aztán csendben várok. Lassan feltámad a szél. Ezt szeretik a dévérek. Közben én is megreggelizem. A második zsemlém már félbemarad. Dolog van. Rezeg a spicc. Halat jelez. Kisebb dévér az elsô jelentkezô. Magába tömte a három szem puha horogpelletet. Az egyik még épp a szájából kandikál kifelé. Visszaeresztem a vízbe. Csak úgy babonaként mondom neki: apád, anyád idejöjjön! Mintha szót fogadnának, jönnek is szép sorban. A legnagyobb jó egyhatvanas mohoshátú.
DSCF0062-1.jpg
DSCF0156-2.jpg

DSCF0098-1.jpg

DSCF0182-1.jpg

Zenél a nyeletőfék
A nagyobbik távon ritkábban van kapás. Nagyobb a csali is. Egyszercsak - mintha figyelnék a halak, mikor vagyok elfoglava a másik bottal - megszólal a nyeletôfék. Milyen jó, hogy ilyen orsóm van. Különben lekapta volna az ágasról a botot. Olyan vehemenciával indul meg őkelme, mintha puskából lôtték volna ki. Ez biztos nem dévér, mondom magamnak. Próbálok a féken szorítani egy kicsit, de nem sikerül lassítani. Elszalad vagy még 50 méterre, de nem baj zsinór van bôven, vagy 300 métert tekertem fel a dobra. Érzem, hogy jó hal nem rugdos, csak úszik komótosan. Aztán vége. Megkünnyebbül a botvég. Csalódottan tekerem kifelé. A horog csak úgy egyszerûen kiakadt. Szomszédom mondja, hogy ô is sokszor jár így. Sok „kantáros” hal van a vízben. Nem megfelelô felszerelést megtépik a halak. Lehet, én is ilyennel találkoztam. Újabb csalizás, újab dobás. Szinte azonnal kapás. Szép aranyszínû dévér a jutalom. Érdekes, hogy szomszédaimmal szinte egyszerre fárasztunk. A bojlis koma egy jó tízes pontyot mérlegel. Azt mondja, napi rekordja 150 kg! Ez tíz halból jött össze. Lefényképezem gyönyörû halával együtt. A másik spori is fáraszt valami nagyot. Épp az elôbb adtam neki egy-két szem pelletet az enyémbôl, próbálja ki. A hala egy „cápa”. Na nem teljesen: lénai tok. Jó méteres. 8 kilósra saccoljuk. Fárasztás után megy vissza a tóba.
DSCF0079-1.jpg
DSCF0088-1.jpg

DSCF0031-1.jpg
DSCF0003-1.jpg

DSCF0096-1.jpg


Pontyos dobás
A közelebbi pálya továbbra is adja a dévéreket. A belsô peca pedig a nagyobbakat. Fárasztok még egy két jó halat. Egy kétésfelest félnyurga pikkelyest megtartok. Ez is belehúzott szépen. Ha nem vagyok résen elkéri a botot! Megdolgoztatja a felszerelést rendesen. A horog épp csak megakadt szájszélben. A rakétakosár Powergumja kivédte. Biztosan letépte volna magát a horogról egy erôsebb kifutásnál. Fél hat körül elkezdek összepakolni. Megkérem szomszédomat csináljon még egy emlékképet a parton a halaimmal.
DSCF0119-1.jpg

Elégedettséggel tölt el a sikeres nap. A hazafelé úton összegzem magamban a nap eseményeit. Meglepô volt számomra, mennyire szeretik a halak Maconkán a pelletet. Még balinokat is fogtam vele, dobás után rögtön elkapták a pelletet. A dévérek egyenesen imádják. A pontyokról nem is beszélve. Minél nagyobb a mérete, annál nagyobb halat foghatunk vele.
DSCF0141-1.jpg

DSCF0162-1.jpg

DSCF0177-1.jpg

Írta és fényképezte: Horváth Gy. Gábor
Szólj hozzá:
Szakírónk
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.