Mi legyen a horog mellett?
Téli paraktikák I.
A késő őszi időszakban, de még inkább a tél beköszöntével sokan azt gondolják, hogy a pontyok kergetése már csak hiú ábránd. Ha azonban gondosan figyelünk minden egyes apró részletre,  nem lehetetlen egy-egy szebb pontyot horogra csalni. Sőt...
Sügérszörnyek műcsalival II.rész
Puha csalik és a technika
A FELSZERELÉS, amit Mads használ, a következő: egy Savage Gear Bushwhacker XLNT 7,6' 3-18gramm dobósúlyú bot  – ez egy nagyon könnyű, kimondottan érzékeny pergetőbot, ami lehetővé teszi a folyamatos, tökéletesen közvetlen kapcsolatot a horgász és a műcsali között...
Sügérszörnyek műcsalival I. rész
Puha csalik, kemény kapások
Dánia brakkvízi területei rengeteg hatalmas méretű sügérnek adnak otthont. Az ősz és tél folyamán azonban ezek a sügérek az ívásra készülődve felúsznak azokba a folyókba, amelyek nyári táplálkozó helyükre, a brakkvizes torkolati területekre szállítják az édesvizet. Az év ezen időszakában fantasztikus horgászélményekben lehet részünk – de ez nem megy mindig könnyen.
A finomszerelékes horgászat rejtelmei
Feederhorgászat Shimanoval
A megújult Shimano versenycsapat a 2008-as évet a hagyományos paksi pontyozással kezdte. A szokásos tavaszi időjárási körülmények közepette, az éppen melegedő vízben pontyok után kutatva faggattuk a tavat...
Autók ki, pontyhorgászok be
Pontyshow – 2010 november 26-27-28.
A tavalyi évben két napra Budapestre, a Budakalászi Sportcsarnokba költözött a világ és a hazai pontyhorgászat elitje. Az esemény messze meghaladta a várakozásokat, hiszen rengeteg érdeklődő kísérte figyelemmel a pontyhorgászat első hazai kiállítását, mely színes programjaival számos horgásznak okozott feledhetetlen élményeket...
Tigrismogyoró és feederbot
Nem csak a mókusoknak
Nemrég egy horgászat alkalmával bebizonyosodott milyen eredményes ez a rendkívül édes, Spanyolországból származó termés.
...amikor gyúrni kell
A la pasta 1.
„Levágok egy szép szelet friss kenyeret, kiveszem a közepét, majd kevés vízzel puhára gyúrom. Aromának finomra őrölt pirospaprikát keverek a gyurma feléhez, a másikhoz meg vaníliás cukrot.” Mereng fel bennem ez a régi emlék. Ma már másképpen van, felnyitom a műanyag dobozt, s már használhatom is. Anno és most is horgászni indultam.
Ragasszunk és lőjünk
Szemesnek áll a világ
Békés halaink zöme, főleg amelyek valamilyen nevelőtóban töltötték ifjúságukat, már ismeri és keresi a szemes takarmányt. Nem szükséges tehát minden horgászat alkalmával színes, szagos etetőket használnunk, hogy megfoghassuk őket. Etetni és csalizni is érdemes például főtt búzával, kukoricával. Közelre, 5-15 méterre, még egy jó csúzlival is pontosan kivitelezhető az etetés, de mit tegyünk, ha a halak messzebb vannak.
Édes vs. halas
Tessék választani!
Zavarba ejtő kínálat tárul elénk, ha horgászbolt etetőanyagos polca elé lépünk. Vajon melyik a legjobb, melyik csalogatja legjobban a halat? Egy kérdés, ami már sokaknak okozott fejtörést. Íme, két lehetséges megoldás…
A csontkukac báb
Elfeledett csalik nyomában 1.
Temérdek csali létezik, amelyek méltánytalanul belevesznek a feledés homályába. Pedig nem lenne szabad hagynunk, mert már mind, egytől egyig bizonyították fogósságukat. Az első ilyen, amivel szeretnék foglalkozni a csontkukac bábja.
Rakós nyögve nyeletés
Március végi évadnyitás
A messzi dobásoknál hagytam abba még valamikor december derekán, azóta sem tűztem csontit, vagy fogtam finom pecát a kezembe. Lassan áprilist mutat a naptár, és még egy valamirevaló szezonnyitó horgászatot sem tudtam felmutatni. Íróasztalomnál ülve képek villannak be, melyeken felszereléseim művészi káoszban szerteszét kallódnak, tavalyi etetőanyagaim romhalmain pedig ezüstös dévérek helyett, szürke egerek vigadoznak. Ugye nem?!
A belga meló
Kenyerezzük le a halakat 3.
Kenyeres sorozatunk utolsó darabjaként egy dévérbiztos keveréket szeretnék bemutatni. A keverék azért belga, mert a nem túl bonyolult recept onnan ered, ott használják, elsősorban a nagy dévérek horgászata során. A címbéli meló, pedig arra utal, hogy a recept bár egyszerű, de a tökéletes elkészítése felettébb időigényes.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 tovább »
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.