Kenyértörés lesz a vége
Kenyerezzük le a halakat 2.
A kenyérkockán, kenyérrózsán és az áztatott kenyéren kívül a kenyeret a horgászatban még sok egyéb változatban is felhasználhatjuk. Mivel minden hal kedveli, ezért az etetőanyagok zömének egyik legfontosabb alkotóeleme. A következő sorokban megnézzük, hogyan változtathatjuk meg kenyérrel az etetőanyagunkat és bemutatunk egy-két újabb csalizási módot is
A mi mindennapi kenyerünket…
Kenyerezzük le a halakat 1.
A lisztté őrölt gabonából számtalan finom étel, élelmiszer készül, de van közöttük egy – az élet jelképének tartott kenyér – amelynek megkülönböztetett tisztelet jár. Ennek a tiszteletnek a nyomai a kenyér sütésétől kezdve a megszegésén át a kenyérmorzsák felhasználásáig fellelhetőek a különböző mágikus eljárásokban és hiedelmekben.
Én így készítem a golyókat
Villámlátogatás Merenyén
Időhiány miatt egy rövid 2 éjszakás pontyhorgászatot terveztünk be júniusra Jani barátommal. Sokat tűnődtünk, hogy melyik tóra látogassunk el végül is választásunk a merenyei víztározóra esett. Gyorsan kaptam is a telefont és hívtam Regős György tógazdát, hogy van-e a kitűzött nyári hétvégére szabad hely?
- Igen, a 16-os szabad. Gyertek, várunk benneteket! - mondta és ezzel el is búcsúztunk egymástól.
Etetés és csalizás
Kender tender 2.
Az elmúlt néhány horgászatom alatt kiderült, hogy szinte nincs az a békés hal, amelyiknek nem ízlene a kender. Viszont az is kiderült, hogy a kendernek sem a tálalása, sem annak módja nem egyszerű dolog. A csalizásnak és ez etetésnek is megvannak a trükkjei.
Mitől is bódulnak a dévérek?
Kender tender 1.
Nem szeretném kihívni magam ellen a sorsot. Nem kívánok szimpatizánsokat gyűjteni a Kendermag Egyesületből és ellenségeket a 64 Vármegye mozgalmából sem. A kendert (Cannabis sativa – hasznos kender) most kizárólag a halak táplálkozása szempontjából vizsgáljuk. Hogy ne szívjunk nagyot a vízparton, nézzük, hogyan készítsük el és fogjunk halat kenderrel!
Tengeri horgászat 4.
Jó, ha kemény!
Olcsó poén lett volna „Tengeri csatá”-nak titulálni a kukoricatesztet, ami amúgy sem volt csata, csak egy kis ismertető. Bátorság azt mondani ugyanis, hogy ez a kukorica jó, az meg nem jó. Mármint horgászni. Vannak puhább, édesebb, sárgább és illatosabb kukoricák, de hogy éppen mi kell a halaknak, azt nem tudhatjuk. Mint ahogy nehéz, sőt lehetetlen rámondani egy kukoricára, hogy ez a legjobb. Képtelenség.
Tengeri horgászat 3.
Gyári csapatok
A tesco és a kisebb élelmiszerláncok sajátmárkás kukoricái után itt vannak azok a dobozok, melyek nem sorolhatók az előző két kategóriába. Részben a gyártók által a már ismert brand alatt futtatott konzervekkel találkozhatunk, de akadnak egyedi, ill. ismeretlenebb példányok is.
Essünk neki, mert kétszer hat doboz vár ránk, elsőként tehát a régiek!
Tengeri horgászat 2.
A sajátmárkás kukkerek
A sajátmárkás kukoricák akadnak először kezünkbe, ha a boltok polcain tengeri után kutatunk. No nem a szép dizájn miatt, inkább az ár az, mely igen erős motivációs tényező. Nyilván érdemes elgondolkodni, hogy vesz-e az ember egy zsákbamacskát ötven-száz-százötven forinttal olcsóbban, vagy ad a már bevált gyártók termékeiért kicsit többet. Az ember mérlegel, de a horgász? A halaknak elvégre nem mindegy? Lehet, hogy nem. Akár így akár úgy, akár garatfogak, akár zápfogak közé kerül a mag, talán segítenek a választásban az alábbi ismertetők.
A magyar horgászirodalom első kukoricás sorozata és mértékadó tesztje
Tengeri horgászat 1.
Néha azon gondolkodom, mi lett volna, ha az a genovai hajós – nevezett Galamb Kristóf, az egyáltalán nem galamblelkű egyéni-, és mindenre vállalkozó kereskedő – nem fedezi fel az új kontinenst. Charles Bronsont soha nem hallottuk volna szájharmonikázni, virulna az inka civilizáció, az aztékok is áldozhatnák tovább az embereket. És keresni kéne egy olcsó csalit, amit szeretnek a pontyok, mert kukoricánk sem lenne…
Horgászat az új Fresh Prawn bojlival
Tojás nélküli Dynamite
A tavalyi év nagy slágere volt a tavasszal debütáló Fresh Fish bojli család. A számos emlékezetes és kapitális pontyfogással a pontyhorgászat történelmébe örökre beírta magát a Dynamite Baits forradalmian új technológiájával készült csalija.
Spicy Chickennel Palotáson
Téli pontyok hóesésben
A téli horgászatoknak egy egészen különleges, semmihez sem fogható hangulata és varázsa van. A tél beköszöntével a vizek partja kiürül. A rablóhalas horgászok mellett csak néhány „őrült” pontyhorgásszal találkozhatunk, akik hidegben, hóban és fagyban is kedvenceiket cserkészve akár több napot töltenek a parton sátraikban dideregve, hálózsákban fagyoskodva a nagy fogás reményében.
Ítéletidôben a Pölöskei tavon
Szezonzáró horgászat
Október 19-én nagy bizalommal és lelkesedéssel vágtunk neki Jani barátommal az idény valószínűleg utolsó Pölöskei horgászatának. Eredetileg én 1 hétre terveztem a túrát, de különböző családi és időjárási nehézségek miatt 23-ig tudtunk maradni.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 tovább »
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.