Cikk oldal
2013-07-29

500 Ft az új jegy a Tisza-tóra

Műlegyező jegyet vezetett be a vízkezelő
A Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. új, műlegyező horgászatra jogosító engedélytípust vezetett be. Mindössze napi 500 forintért válthatják ki azok, akik sporthorgászat e módszerét választják, és a hallal való lehető legkíméletesebb bánásmódot helyezik előtérbe. A Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. célja az újítással a sportszerű műlegyező horgászat népszerűsítése.

Közelről
Közelről

500 Ft az új jegy a Tisza-tóra


Az egy napra érvényes kedvezményes műlegyező területi engedély kizárólag felnőtt állami horgászjegy birtokában váltható, és az általános előírások mellett a műlegyező területi engedély még a következő szabályok betartására kötelez.

A műlegyező területi engedéllyel kizárólag műlegyező felszereléssel engedélyezett a horgászat. A műlegyező felszerelés legyezőbotból, legyezőorsóból, legyezőzsinórból, a legyezőzsinór végére kötött, maximum 5 méter hosszú monofil előkéből és műlégyből áll. A monofil előke és a legyezőzsinór közé szükség esetén merülő előke, a monofil előre végére pedig harapásbiztos, ugyancsak monofil, kevlár, vagy drótelőke csatlakoztatható, amennyiben az előke teljes hossza nem haladja meg az 5 métert.

500 Ft az új jegy a Tisza-tóra


Műlegyező területi engedéllyel partról és csónakból egyaránt lehet horgászni. A horgászathoz maximum 1 műlegyező bot és egyidejűleg 2 horog használható. Ez lehet 1 db. tandemlégy, amelyben 2 horog van bekötve vagy 2 db. légy, amelyek egyes horogra vannak kötve. Horgászni csak szakáll nélküli, vagy teljesen lenyomott szakállú horoggal lehet. Műlégyként súlyozott, vagy jig horogra kötött legyek is használhatók. A horgásznak kötelező rendelkeznie horogszabadítóval, és ajánlott egy lehetőleg csomómentes hálóból készült merítőszák használata.

500 Ft az új jegy a Tisza-tóra


A Műlegyező Napijegy kizárólag a „megfogni és visszaengedni”, vagyis az ún. Catch and Release horgászatra jogosít fel, ezért fogás után minden halat azonnal vissza kell engedni a vízbe. A megfogás után a halakat lehetőség szerint még a vízben el kell engedni, de fotózás céljából a hal rövid időre a vízből kiemelhető. A megfogott halakat haltartóba helyezni tilos. A műlegyező horgászat normál területi engedéllyel is megengedett. Ilyen esetben a normál engedélyben foglalt szabályok érvényesek a horgászatra.

A műlegyező engedéllyel folytatott horgászat során a horgásznál kizárólag műlegyező felszerelés lehet a parton, és csónakban egyaránt.

A Tisza-tó teljes területén tilos a vontatásos vagy sleppelő módszer. Megengedett viszont a szél illetve folyóvíz által sodort csónakból való legyezés.

Szerintem, ezek a szabályok logikusak, betarthatók, és nem korlátozzák az „igazi” legyezőhorgászt, inkább a legyezőhorgász ruhába bújt ügyeskedők kiszűrését teszik lehetővé.

Egy kérész nem csinál rajzást…
Egy kérész nem csinál rajzást…


Egy kérész még nem rajzás, de minden komoly változáshoz kell egy „első” kérész. Bár ma már Európában is sok horgászvízen csak műlegyező módszerrel megengedett a horgászat, legnagyobb része a „fly-only” vizeknek, szakaszoknak, elsősorban a „tógazda” kedvéért van. Köztudott, a műlegyező horgászok nagy része képzettebb horgász, sokkal inkább a természet szépségért, a horgászat öröméért megy pecázni, és kevésbé fókuszál a megfogott, hazavitt halhúskilogrammra. Ezt a vizek kezelői is tudják, ezért engedik kizárólag a műlegyezőket horgászni, de a kíméletesebb horgászmódszer hasznát megtartják maguknak.

Tudtommal a Tisza-tavi műlegyező horgászengedély az első és egyetlen a világon, ahol a műlegyező horgászmódszer jelentős kedvezménnyel jutalmazva van. A halászati jog tulajdonosa ezzel nemcsak átengedi a halkímélőbb, természetbarátabb horgászmódszer nyereségét a módszer használóinak, hanem más horgászokat is ösztönöz, bátorít ennek a csodálatos horgászmódszernek megismerésére.
Fantasztikus! Egy igazi elismerés a műlegyező horgászatnak.

Köszönet és respekt a Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. bátor és előremutató döntéséért, valamint úttörő munkájáért. Remélhetőleg az első kérészeket többen is követik.

További aktuális információk:
sporthorgasz.eu

Írta: Kovács Zsigmond
Szólj hozzá:
molamobil#1 2014. 03. 22., 13:45Ezért a jegyért össze fognak verekedni, olyan sokan járnak műlegyezni a Tisza-tóra!
pizzer#2 2014. 03. 19., 11:03gyerekek bele kell vágni a legyezésbe!és akkor lehet 500ft-s napijegyetek:))
papszi05#3 2013. 08. 24., 18:20Ez nem korrekt mert én finom szerelékes horgász vagyok.Nekem miért nem adnak sportjegyet!?Halat én sem viszek soha haza....
lumpenspinner#4 2013. 08. 09., 18:50Szia 72es!

1,Igazán irigylésre méltó helyzetben lehetsz,de,ha megfigyelted a hozzászólásokat,senki sem a legyeseket utálja.:) Csak vagyunk egy páran,akik azt szeretnék,hogy mindenkinek egyformán jó legyen.

2, Minden bántó él nélkül kérdezem:az az ember,aki eladja a saját jól csengő nevét egy multinak,véleményed szerint,tudja,hogy mit csinál?:) Persze,elvitathatatlan a botépítés terén szerzett érdeme,még akkor is,ha nem igazán a casting volt a fő profil.Én mindettől függetlenül érzek egy kis marketingszagot a levegőben.:) Miért? A piac telítve van csúcskategóriás multispálcákkal,és valljuk meg,hogy egy átlag amerikainak semmit sem mond a northfork composites neve,ellentétben a g.loomis-szal.Valahogyan ki kell tűnni,és erre pont megfelelő egy csavart gyűrűsor a pecán.Az meg, hogy loomist majmolná bárki is? Talán a st.croix?:) Persze,ez csak szigorúan magánvélemény,és pusztán csak azért,mert nincs jobb dolgom.Ebben a hőségben le nem megyek dobálni az biztos,inkább itt írogatok hülyeségeket.:)

Üdv.:ls
72es#5 2013. 08. 08., 19:50Hali!
Minkét témához hozzászólnék.
1, Nem legyezek, és a pergetve fogott halakat is leginkább visszaengedem. Ettől függetlenül nem zavar a legyes jegy, mert nekem nem rosszabb attól, ha másnak jobb, mint ahogy a szomszéd döglött tehene sem ad megnyugvást.
2, Gary Loomist egyszerűen a világ legjobb horgászbot és blank konstruktőrének tartom. A Shimano megvette a nevét viselő G.Loomis-t, és nyilván nem véletlenül nem is változtattak semmin, még a gyártást is az USA-ban hagyták. Pár éve Northfork Composites néven fut Loomis új cége, ahol eddig csak blankokat gyártott (és nem gyenge nevek a vevői, pl. a Kistler). Nyilván most járhatott le a Shimano-val kötött szerződésében rögzített moratórium, mert jönnek a kész botok is, Edge néven. Mit ad isten az összes casting boton csavart gyűrűsor van. Magnumról gondolhattok, amit akartok (Bocs!), de Gary Loomisnak én elhiszem, hogy tudja mit csinál. Lehet, hogy eddig mindenki csak nézte ezt a furcsa gyűrűzést, és a Megabass kevés volt ahhoz, hogy megtörje a hagyományt, de nézzétek majd meg, hogy most Loomis-t hányan fogják majd előbb-utóbb majmolni! Legalábbis én így gondolom.

Üdv,

István
dk74#6 2013. 08. 08., 18:44Ls!
Bíztathatnád tegyen fel képet , kiváncsivá tettél.... :)
lumpenspinner#7 2013. 08. 08., 17:26Sziasztok!

Shad! Egy délutáni pár órás villámpeca volt csak.:)

Dk! A bot az eredeti állapotában teljesen rendben volt,de amit ez az őrült designer tett vele,az több,mint borzasztó.:) Teszt megvolt,jól szuperál,csak a külcsín... De az is lehet,hogy én vagyok maradi.Remélem tesz fel képet az "átalakításról".:) A japánok a fasorban sincsennek mellette.:)

Üdv.:ls
duckhunter#8 2013. 08. 08., 11:35DK ! ...azért nevezett ki téged, mert ő itt a hoppmester :) - de, mester ! :)
dk74#9 2013. 08. 08., 10:26Ls!
Megszakértettétek már a Ins új botját??
dk74#10 2013. 08. 08., 10:25Rag!
Szerintem le....
bár ezeket (is) már rég elfogyasztotta.... .)
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.