Cikk oldal
2009-04-15

Három plusz kettő?!

Halhegyek
A Csomótűrés rovatban a peca.hu olyan témáknak ad helyet, amik nem kifejezetten a horgászattal, az akcióval, a módszerekkel, az ötletekkel, vagy a történetekkel kívánnak szórakoztatni, sőt, lehet, hogy nem is lesz szórakoztató a szó szűkebb értelmében az, ami itt olvasható. Mondhatni kifejezetten bosszantó dolgokat találunk meg, és tálalunk a magunk módján, természetesen azzal a nem titkolt céllal, hogy az olvasók véleményét is olvashassuk az adott üggyel kapcsolatban.

Három plusz kettő?!

Már régóta foglalkoztat, vajon normális dolog-e az, hogy bizonyos vízterületekről öt darab – 5 db! – méretkorlátozással védett, mondjuk így „nemes” halat enged elvinni a horgászrend. Naponta.
Három plusz kettő, mint a csipkés kombiné. Híd alatt… vagy bárhol. Nem fű alatt! Legálisan.
Tehát öt darabot.
Ja, és még tíz kiló egyebet, ami az esetek jelentős részében keszeg, főként nagytestű dévér, vagy karika, jász, paduc, illetve ezüstkárász, na és persze busa. A busát igazán nem sajnálom senkitől, annál inkább a többit. (Az, hogy senkitől nem sajnálom a busát, természetesen nem jelenti azt, hogy kapával-kaszával kellene pusztítani ezt a békés behemótot. A téli, tisza-tavi, vagy paksi melegvíz-kifolyós busázásoknak híre van, és sokszor épp azok kiabálnak a leghangosabban a gereblyések ellen, akik maguk is nagy tanárok a segédmunkás technika kezelésében. Majd egyszer talán még visszatérhetünk erre is.)

Három plusz kettő?!

Tehát olyan halmennyiséget lehet elvinni megannyi élővízből, amely a realitás talajára magasból tekint le.
Egy ostoba szabály, amely lehetővé teszi, hogy egy ember jogszerűen szákba tegyen napi öt nemes halat, legtöbbször potom pénzért, akár az év minden napján!
A horgászrend, tudjuk jól, nem lehet buta, a horgászrendet emberek alkotják, vitatják meg, és fogadják el. Ezek az emberek kicsit bőkezűen bánnak a vizek vagyonával, pedig…

Mit lehet látni az évek során ismertté vált, és egyre jobban látogatott vizeken? Védik a halaikat? Az egy dolog csak, hogy jó az ellenőrzés, de semmit nem érne a kontroll, ha nem lenne mit betartatni. Ezek pedig betartatják, mégpedig keményen, hogy napi kettőnél többet nem lehet eltenni, sőt, van, hogy egyet. Sőt, valahol még ki is kell fizetni. Mert a peca, az öröm, a szórakozás egy dolog, és egy másik az, hogy meg is esszük amit főztünk, azaz meg is vesszük, amit fogtunk.
Erre is lehet mondani sok mindent, de most nem kéne.

Mit látok az idei jegyárak között? A paksi Duna-szakaszra érvényes napijegy 660, de a mohácsira 350, írjuk le mégegyszer a rend kedvéért: háromszázötven forintba kerül. Ezért a pénzért lehet három ilyen és két olyan nemeshalat szákba tenni, ami egyáltalán nem nehéz, ha az ember ősszel márnázik és/vagy pontyozik egy kicsit. Vagy süllőzik, balinozik, harcsázik, csukázik, jászozik. Vagy egyáltalán: horgászik. A Duna mindent adhat, ha az ember érti a nyelvét. És sokan értik.

Három plusz kettő?!

Lássuk az éves zsugákat
Az éves jegy 7 800 Ft (de más szakaszon sem több 10 000 Ft-nál), ami, ha 12-szer lemegyünk, már meg is éri a napijegy helyett. Egy tóra, ami telepített víz, és pótolják a halakat rendszeresen, 30-50-80 000 forintért lehet területi jegyet venni, és eleve meg van szabva hogy ezért 30-35-40 stb. darab nemes hal (leginkább ponty, és amur, valamint ragadozóhal) vihető el. Sőt, van ahol ugyanezt kilóban mérik, ami – talán mondani sem kellene – jóval kevesebbet jelent.
Számoljunk tovább? Egy évben, ha százszor lemegy valaki a Dunára, akkor akár mind a száz alkalommal a napi 3+2 nemest és 10 kiló egyebet viheti el. Azaz összesen 500 méretkorlátozással védett halat, és egy tonna fehérhalat vihet el. Köztudott, hogy a Balatonon ezt többen életvitelszerűen művelik.

Három plusz kettő?!

Abszurdum, hogy egy élővízből, ami eleve gyér telepítést kap csak, ötösével lehessen kitermelni a halat, vagy 10 kilójával, naponta.

És akkor most hagyjuk a halőrzést meg ilyeneket, mert nem erről van szó. Hagyjuk a csúnya halászokat, akik többszörösét halásszák le, és hagyjuk az orvhorgászokat is, mert nem róluk van szó. A horgászvizek őrzése, legalábbis a természetes vizek esetén, már rég nem egyesületi, halőri, hanem rendészeti feladat, pláne a mai világban. Ám ettől még lehetne értelmes, életszerű szabályokat alkotni!

- Egy, kettő, öt…
- Három, uram!..
- Három!

Azt hiszem repülhet az Antiochiai Szent Kézigránát…

Napi kvóták
Az országos horgászrend szerint a fogási napló tájékoztatója tartalmazza a naponta elvihető mennyiségi adatokat. A 2009. évi fogási napló szerint „a felnőtt horgász a méretkorlátozás alá eső halakból fajonként 3 db-ot, összesen 5 db-ot foghat, kősüllőből 3 kg-ot, míg egyéb halból 10 kg-ot”. A Velencei-tavon és a Tisza-tavon, valamint számos megyei szövetségi vízen a fentiek számítanak mérvadónak.

Három plusz kettő?!

Ezt a szabályozást például a Vas megyei szövetség némileg szigorította, nemes halból csak kettő tartozhat egy fajhoz, és egyéb halból kevesebbet enged elvinni: „Méretkorlátozás alá eső nemeshalból fajonként naponta 2 db, összesen 5 db fogható. Egyéb hal naponta 6 kg fogható”. Mindezt 2 200 forintért.
A ToHoSz két vízterületén napi kettő nemes hal vihető csak el, Keselyűsről 2 000 Ft-ért, Szálkáról 3 000 Ft-ért – a partmenti jeggyel legalábbis. Valamint 5-5 kilogramm egyéb.

Három plusz kettő?!

Ennél is érdekesebb, és bátrabban szigorúbb az éves kvóta: az olcsóbb jegy harmincezer forintért cserében összesen 30 darab nemes halat ad (egy fajból 25-öt), de ez nem lehet több 60 kilónál! Ehhez jöhet még naponta öt kiló egyéb hal, de éves szinten csak 30 kilóig. Ezekből következik, hogy a mennyiségi korlátozás az összes zsákmányra kiterjedő 90 kg-os felső határ.
Szabolcsban a megyei szövetség a kétnapos jeggyel egy másik irányt szabott: a húshorgászok számára olcsóbb kétnapos horgászatra jogosító 24 órás jegyet venni, hiszen kicsit többet fizetnek a réven, de a vámnál jól járnak, mivel a területi jeggyel két napra való zsákmány vihető el a szabályok szerint!

Kép és szöveg: Pásztor István
Szólj hozzá:
gjoe74#1 2009. 05. 04., 20:58Én is erre gondoltam!
misi11#2 2009. 05. 04., 20:58Adathalász 3. - Megtaláltam!
endru#3 2009. 04. 28., 16:31Molamobil! Hol van ebben rágalmazás?
molamobil#4 2009. 04. 28., 16:28Chris azért nincs kitéve, mert egy rágalmazó negatív cikk (még ha igaz is!!!) és egy ilyen cikkért beperelhetik az oldalt és a cikk iróját is!
Chris#5 2009. 04. 28., 16:25Na jó. Vedd semmisnek a hozzászólásomat. Mert mire leírtam, addigra megint megjelent a főoldalon a cikk. Biztosan közbejött valami technikai malőr. :)
Chris#6 2009. 04. 28., 16:20Helló campeca!

Én is kerestem, végülis megtaláltam. Attila leírta hogyan kell megketesni. Mondjuk én sem értem, hogy miért nincsen már kitéve. A lényeg, hogy katt rá a "Play" gombra, és ez elindítja a témát adó cikket.
campeca#7 2009. 04. 28., 15:39Kedves ... pisti!

Mond hová tűnt a legutóbbi bogáncsos írásod?

Gondoltam nem szólok hozzá, de aztán délután úgy gondoltam, hogy az etikai kérdések etalonjának, a mindig engedéllyel horgászó mutyit, zabrát, potyát visszautasító horgász barátomnak csak kellene segíteni. Másodszor szerettem volna egyetérteni, valaminek a kifogásolása miatt de ez már nem jöhetett létre pedig a szakíró bojlis egy két megállapítása kivételével veled most egyetértettem.

Pisti van vagy volt közöd az energofisch céghez?

Költői kérdés volt!

Mert ők ezt gyártják! http://szalka.blog.hu/

Pesta! Ha még nem rúgtak ki a potya, mutyiból és nem zárták el a zabra csapjait, te kis mohó akkor sok erőt egészséget!
pip#8 2009. 04. 24., 10:42lemek meglátás talpon1! :))))
de hogy ne offoljunk itt, fordítsuk komolyra:
szok-szok ellenszége van a pecász társzadalomnak, szajnosz asz egyik épp szaját maga, ész asz idióta szabályai.

egyszerre kellene rendet tenni itt is, és ott is.
ave!
b.d.
tarpon1#9 2009. 04. 24., 09:51pip és azt javaslom engedjük szabadon ledfoldot...bocs :)
pejka#10 2009. 04. 24., 02:36Éltelek Blájen,de nem akarok melletted elbeszélni.(bocs Pip)Sem szigorítással,sem korlátozással nem megyünk sehova.Így jó ahogy van,ne tegyünk ellene!Ez jó volt?Menjünk együtt pecálni"mi,Rómaiak",és talán változik a hozzáállás.Ha mától nem lehet halat elvinni,a rabsic sírva fog villanyozni?!Nyilván,sőt...
Aztán jövőre engedély,tagsági,jan 10-ig leadott fogási napló,hahaha...Mégegyszer mondom:én tennék ezért,szívesen!Ne kelljen nekem,Ladiknak,Balkánnak vizet halasítani tagdíjból!Meg a többinek aki nem szól ide!Minden nap kérem a halakat,3+2meg a tíz kiló,aztán csak petpalack meg letolás jön.ÉN pecálni szeretnék.A csend,rend,nyugalom már csak utópia.Tényleg,önkéntes halőr jogi státusza az mi mostanság?Nem a hőzöngős,ki-ha-én-nem büntetőjogi felelősségre gondolok.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A hang a vízben 1400-1500 métert tesz meg másodpercenként.