Cikk oldal
2015-11-04

Félreértések a szonár használati tilalommal kapcsolatban

A BHNp Zrt. tájékoztatása
Illusztráció
Illusztráció

Több horgász kérdést is kaptunk a november 1-től életbe lépett szonár használati tilalommal kapcsolatban, ezért az alábbi cikkben igyekszünk eloszlatni a félreértéseket.


A 2013. évi CII. a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényhez kiadott 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet 28. § (19) bek. szerint: „November 1. és március 15. közötti időszakban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár használata a halfogási tevékenységhez tilos.”  - Ez a jogszabály tehát országos érvényű, függetlenül a helyi horgászrendtől kötelező a betartása. Halászati őreink abban az esetben járnak el, ha a vízi járműben egyidejűleg halfogásra alkalmas eszközt és szonárt is találnak. (Nem vizsgálják azt, hogy az eszköz be van/volt-e kapcsolva.)

Illusztráció (Fotó: pelsologia.blog.hu)
Illusztráció (Fotó: pelsologia.blog.hu)

Hová lett a szonár-tilalom a Balatoni Horgászrendből?

Félreértésre adott okot, hogy a horgászok a szonár használatának tiltását nem találták a Balatoni Horgászrendben, míg a korábbi években szerepelt ott.
Az új halgazdálkodási törvény előtt a szonár használatának tilalma csak helyi, balatoni horgászrendi szinten valósult meg, ezért volt feltüntetve a területi jegyeken is. Az idézett rendeletet 2013. december 29-én adták ki, ekkor a 2014. évre szóló balatoni területi jegyek már nyomdában voltak, így került rá a tavalyi jegyekre is a szabályozás. Viszont a jogszabályok azt írják elő, hogy a helyi horgászrendben azokat a szabályokat kell feltüntetni, amelyek az országos érvényű jogszabályoktól eltérnek – így 2015-től a Balatoni Horgászrendből kivettük a szonár használatát tiltó pontot, hiszen azt a törvény tartalmazza. Erre (több más törölt pont mellett) az új horgászrendünkről hírt adó cikkünkben felhívtuk a horgászok figyelmét.

Illusztráció (Fotó: pelsologia.blog.hu)
Illusztráció (Fotó: pelsologia.blog.hu)

„Halradar” vagy szonár?

A másik gyakran előforduló félreértés a „halradar” kontra szonár megnevezésből ered. Néhányan ugyanis úgy gondolják, hogy a két megnevezés eltérő eszközöket takar, így ha a törvény a szonárt tiltja, a "halradar" használata szabályos. Ennek alapja egy fordítási hiba, amelynek nyomán a horgász köznyelvben a halkereső eszköz „halradar” néven terjedt el – ez a megnevezés azonban teljes mértékben helytelen. A radar (radio detection and ranging) angol mozaikszó ugyanis a levegőbe kibocsátott rádióhullámok visszaverődésének érzékelése alapján különféle tárgyak helyét tudja megállapítani, míg a szonár (sonar - sound navigation and ranging) hidroakusztikus elven működik, azaz a víz alatt kibocsátott hanghullámok visszaverődését érzékeli, és ez alapján határozza meg a víz alatti testek vagy a mederfenék helyzetét. Így a halkereső eszközöket „radar”-nak nevezni hibás, még ha a hazai kereskedők ilyen névvel is illetik termékeiket. Az angol nyelvben nem is találunk ilyen téves megnevezést, a „sonar” szó mellett a „fishfinder” van használatban. A német nyelvben pedig az „Echolot” szó használatos, amely a görög echo, azaz visszhang szóra utal.
Tehát mi a jogszabály alkalmazóiként a halgazdálkodási törvényben említett szonár alatt értjük az összes halkeresésre alkalmas eszközt.

Forrás: BHNp Zrt.
(balatonihal.hu)
Szólj hozzá:
jager#1 2015. 12. 24., 06:09Ez a törvény úgy baromság ahogy van nem részletezem nincs értelme egyszerűen agy halott idióta tiltás.
lumpenspinner#2 2015. 11. 21., 18:02Jazon!

Elméleti síkon mozogsz.:) De csak reagálok.Szépen,pontokba szedve,mint ahogyan Te is tetted.

Szóval aki nap mint nap vízen van az nem fog több halat mint az aki csak néha jut le a vízhez???? Meg ha elviszi a napi mennyiséget akkor nem visz el több halat mint az aki ritkán jut le???? Érdekes gondolatmenet....
Itt nem arról van szó,h. ki mennyire sikertelen. Ez elvi kérdés.

De.Többet fog,de még az is meglehet,hogy annyira béna,hogy csak időt tölteni megy le a partra,és nem fog többet a ritkábban járóknál.:) És pontosan arról van szó,bármennyire is tagadod,hogy ők az okai mások sikertelenségének.:) Számomra ez nem elvi kérdés,én jól elvagyok a vízen élőkkel,ha betartják az emberi normákat,és sohasem gondoltam azt,hogy ők minden baj okozói.:) Javaslom,beszélj tapasztalt,sokat vízen lévő süllőzőkkel,olyanokkal,akik nem titkolják a fogásaikat,és kérdezd meg,hogy az éves kvóta(jelenleg cirka 900 darab) hány százalékát fogják meg.:) Ennek tükrében majd nyilatkozz,hogy véleményed szerint,mennyi lenne az ideális darabszám évente.:)


Jelenlegi elméleti kvótát kimeríteni fizikai képtelenség. Pont azért mert sokkal több halat lehet a jelenlegi szabályozás szerint elvinni mint amennyi adott vízben van. De akkor szerinted ez jó? Szerinted jó az a szabályozás ami megengedi a horgászoknak,h. adott vízben élő halak mennyiségének többszörösét is elvihetnék évente legálisan???? Mert szerintem ez **** nincs így rendben.

Elvihetnék.Ez a kulcsszó.Így,feltételes módban.:)


Az,h. melyik halból mennyit lehessen évente elvinni nem az én tisztem eldönteni. De biztos nem napi szinten 3 azonos fajú nemes halat az év 365 napján. Mert akkor **** nagy szám jön ki. Én ennél jóval kevesebbet engedélyeznék. Ez pont arról szól,h. ne lehessen lerabolni egy vizet senkinek.

Vannak azért fajlagos tilalmak is.:) Ehhez hozzáfűzném még,hogy ha lesz lehetőséged egyszer nyáron,dögmelegben ellátogatni a Tisza-tóra,mondjuk,a nagyfesz. környékére,és körbeforog a harcsa,tehát,ott van,és még a hülye is meg tudja fogni,mert nem nagy ügy.:) Hajrá!:)

Javíts ki ha tévedek, de ragadozó halakat is telepítenek sok vízbe!!!!
De amúgy meg ha egy halfajt nem telepítenek akkor már szabad számolatlanul elvinni??? Mert szerintem nem. Kissé logikátlan a gondolatmeneted számomra....

Pusztán azért tűnik logikátlannak számodra,mert nem láttál még egy jól sikerült süllő-harcsa-csukaívást.:) Egy nagy természetes víz halállományát szinten tartani telepítéssel legalább annyira lehetetlen,mint a jelenlegi éves kvótát kimeríteni.:) Gáttól gátig magas víz áprilistól júliusig pár éven keresztül,ha a Nagy Szőke is úgy akarja,és nem kell gondolkodni azon,hogy az a pár ezer süllőivadékot hová telepítsük a folyóba,a pár milliárd mellé.:) De tudod mit? Nem,nem is szeretnék neked magyarázni semmit,mert tényleg nem egy fejjel gondolkodunk.:)

Üdv.:ls
kopaszkukacN#3 2015. 11. 19., 20:22Na igen nem tiltani meg bonyolítani kéne a dolgokat hanem leegyszerűsíteni ellenőrizni és betartatni.
Amúgy meg olyan szabályokat kéne hozni ami az embereket a szemlélet váltás felé tereli ,volna pár ötletem.
kopaszkukac11#4 2015. 11. 19., 19:41Baromira tele van a micsodám már a tiltásokkal. Veszek egy napijegyet és félórát olvasom, mit nem szabad. Mindig jön valaki aki a sikertelenségéért egy újabb tiltást szorgalmaz. Régebben alig volt tiltás és mégis könnyedén fogtad a a halat. Pedig akkoriban még nem volt C&R, jóval többet vittek el. Meg UL sem. Csóri süllő mire eléri a 2 kilót, ki tudja hány wobblerről dobták már vissza. Az se hülye, csak kerüli a későbbiekben. Szerintem is okosodnak. Hal meg van bőven, ez azokon a ritka bizonyos jobb napokon érezhető, amit Lumpi is leírt.

Szinte csak pergetek. A minap is mellettem fogják kishallal, nekem wobira semmi. Spori akar adni csalihalat, mondom neki, az engem nem szórakoztat.

Szerintem természetes vizeken nem kvóta, hanem nagy víz, ívóterület, ellenőrzés és pergetésileg fifkásabb technika. Pontyra meg békésre nincs rálátásom.
kopaszkukacN#5 2015. 11. 19., 18:54Druszám valamilyen szinten azért én is kvóta párti vagyok!
Én simán évi 60kg ban leszabályoznám a dolgot aztán lehetne menni a magántavakra.
-DE bármilyen szabályzást is vezetnek be az akkor ér is valamit ha van aki ellenőrzi és betartatja!!
A MOHOSZ-ban ma már nem buta emberek ücsörögnek (jaj de nagy ma a jóindulat bennem) még sem tudnak a mai kornak megfelelő szabályzást megalkotni.

Nem megyek bele de talán Lumpi írta hogy vannak akik megélhetés miatt horgásznak.
Na és akkor mi van ?
Ha betartja a napi megengedett kvótát senkinek egy rossz szava nem lehet hozzájuk.
Mondjuk én vallom hogy azért nem olyan üresek a mi vizeink csak okosabbak lettek a halak ,ma már nem elég a horogra felfűzni a csokor trágya gilisztát aztán azzal megfogni mindent:-))

Ahogy itt vissza olvastam teljesen tipikus a dolog mint nálunk
100 horgászból az adott vízen 80 panaszkodik 20 + nagyon is jól el van.:-))
kopaszkukac11#6 2015. 11. 19., 18:52Talán kicsivel gyomor felett, nem vagyok belgyógyász.
kopaszkukac11#7 2015. 11. 19., 18:45Az oké, hogy az 1-es. De fej vagy gyomor? :-)))
kopaszkukac11#8 2015. 11. 19., 18:43Napok óta alig alszom, csak forgolódom az ágyban. Keresem a megoldást, hogy Jazon tudjon fogni napi 3 db nemest.

Nincs mese, kell a kvóta, mégpedig napi 0+0 db és 10 deka egyéb. :-)))
kopaszkukacN#9 2015. 11. 19., 18:39Na igen de remélem az 1 formációs kép alapján:-))
Mondjuk én szőke párti vagyok:-))
kopaszkukac11#10 2015. 11. 19., 18:36A francba, akkor mégiscsak Te jössz be neki! :-)))
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az úszóhólyag számos halfajnál nagy szerepet kap a hallásban. A vízben terjedő hanghullámok rezgéseit a bőrön és izomzaton kívül az úszóhólyag is érzékeli és felerősítve továbbítja azokat a belső fülhöz (labirintszerv). A másik nagyon fontos funkciója, hogy a hal vízben történő lebegését, süllyedését, illetve emelkedését is ennek a szervnek a segítségével szabályozza.