Cikk oldal
2013-12-20

Horgászat szabályozás 2014

Az Országyűlés 2013. december 17-ei döntése
Tájékoztató a horgászat szabályozásának legfontosabb aktuális változásai 2014-ben
2013. december 19. 14:50

Az Országyűlés 2013. december 17-ei döntésével módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényt. Ez alapján, valamint a kihirdetés előtt álló, a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló, 2014. január 1-jén hatályba lépő VM rendelete alapján a horgászoknak a következő legfontosabb változásokra kell felkészülniük.

Horgászat szabályozás 2014

Állami horgászjegy

Az új szabályozásra való minél problémamentesebb átállás miatt, a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

A 2014. évre érvényes állami horgászjegy váltására december végén, január elején kötik meg a forgalmazói szerződéseket a megyei halgazdálkodási hatóságok. A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is 2000 Ft.

Aki valamilyen ok miatt nem tudja kiváltani 2014. januárjában a jövő évi állami horgászjegyét, de az éves, vagy több hónapra érvényes területi jegyet igen, és már január elején horgászni szeretne, annak a következők szerint kell eljárnia:

  1. A területi jegy forgalmazónál a 2013. évi állami horgászjegye bemutatásával váltja ki a jegyet, melynek minden példányára a 2013. évi állami horgászjegy számát írja rá a forgalmazó. Természetesen valamilyen módon jelezve, hogy ez a 2013. évi állami horgászjegy száma.
  2. A horgász a területi jegy váltásakor nem adja le a fogási naplóját, mert ezt kell használnia, amíg a 2013. évi állami horgászjeggyel horgászik.
  3. Amennyiben a kiváltott területi jegy 2014. január 31-ike után is érvényes, e dátum után csak akkor lehet vele horgászni, ha a 2014. évi állami horgászjegyet is kiváltják hozzá. Ebben az esetben a horgásznak az állami horgászjegy kiváltásakor, az állami horgászjegy forgalmazójával kell ráíratnia a 2014. évi állami horgászjegy számot a korábban kiváltott területi engedélyre. Az állami horgászjegy forgalmazó a régi állami horgászjegy száma mellé aláírja az új állami jegy számát és aláírásával, pecsétjével hitelesíti azt.
  4. A 2014. évi állami jegy váltásakor természetesen már le kell adnia a 2013. évi fogási naplóját és ekkor kapja meg az új rendszer szerint, az állam által kiadott fogási naplót.
  5. 2013. évben vagy azt megelőzően kiadott állami horgászjegyek érvényességének bélyeggel történő meghosszabbítására 2014. évben nem lesz mód, a régi típusú állami horgászjegyek megszűnnek.

Horgászat szabályozás 2014

A fogási naplót érintő változások

Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló – nem a területi engedélyhez, hanem – az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett.
A 2013. évi fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28. napjáig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották (ez esetben igazolást kell kérni a leadásról) vagy ahol a 2014. évi állami horgászjegyet ki szeretnék váltani. A szabályozás szerint legkésőbb az állami jegy váltáskor le kell adni a fogási naplót.
Az új szabályozás szerint már annak is jogszerűen kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl, tehát 2014. február 28-a után adja le fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak az állami horgászjegyért kétszeres díjat, 2014-ben 4000 Ft-ot kell fizetnie.

A fogási napló díja 200 Ft, díjmentesség fogási napló esetében nincs.

A horgászati tevékenységet érintő legfontosabb változások 2014. január 1-jétől:

Horgászat szabályozás 2014

Fajlagos tilalmi időszak, kifogható méret és a napi kifogható mennyiség


Fontos, hogy változott több halfaj fajlagos tilalmi időszaka, kifogható mérete és a napi kifogható mennyisége.
Őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma:

Horgászat szabályozás 2014

A nem kedvezményes állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a fenti táblázat szerint napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. A kifogott halat korábban kifogottal kicserélni tilos.
A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg-ot fogható ki.

Horgászat szabályozás 2014

Halradar használata


Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez tilos.

Horgászat szabályozás 2014

Kifogott hal szállítása


Az új rendelet megtiltja a horogra kívülről akadt hal megtartását, a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb halat pedig csak leölve lehet majd elszállítani a vízpartról.

Az új jogszabályok még számos egyéb változást hoznak a horgászat szabályozásában. Fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők kövessék nyomon a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat. Az itt közölt információk csak tájékoztató jellegűek, a pontos előírásokat a jogszabályok tartalmazzák.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Vidékfejlesztési Minisztérium a továbbiakban is mindent megtesznek a horgászok minél szélesebb körű tájékoztatásáért.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)

Forrás : www.kormany.hu

Szólj hozzá:
jager#1 2014. 03. 12., 05:15Március 15. szombat tud esetleg valaki valamit arról ,hogy lehet e már a radart használni mivel hétvége és ünnep.Vagy ez az idióta törvény ezt nem engedi csak vasárnaptól .
Magnum97#2 2014. 02. 11., 12:39http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/erre-figyeljetek-iden-ha -pecaztok/
kongaman#3 2014. 02. 11., 12:11Hogy miért kellet 6 víztér kód a fővárosi szakaszra? Gondolom így még többet lehet büntetni, mivel térképet nem mellékeltek hogy hol vannak a határok, vagy a táblák.
jager#4 2014. 02. 05., 08:11Nos újra nagyot alkottak ezek az idióták.
mester74#5 2014. 01. 22., 20:13Természetesen ez is a profitrol szól. Ha visszaállítanák az ökológiai egyensújt a vizekben,megint halban gazdag vizeken horgászhatnánk.Persze akkor a halneveldék jelentős profittol esnének el,meg az engedélyekért se kérhetnének ennyit,a telepítésekre hivatkozva.Pedig akkor több pénzt fordíthatnának a halőrzésre,a halőrök fizetését is megfelelő szintre emelhetnék,hogy a rapsicokat minnél nagyobb számban tudják kézre keríteni.
Hiába a sok szigorítás,ha nincs aki betartassa őket.Ezáltal nem lessz kevesebb rabsic.(sajnos)
kavics64#6 2014. 01. 22., 12:41De mi a jó ezeknek a bu..iknak ebben ,biztos hogy a háttérben valami mozog valami történik csak még nem tudjuk ,nézd meg az állami földek bérlése körül kialakult föld mutyit ma vannak Berettyóújfaluban ezen ügyekben, itt 300 milliós mutyi folyik ,és félek a vizeink lesznek a következő áldozatok, mi meg dobhatjuk a kerti tóba a horgunkat.
Halas84#7 2014. 01. 21., 08:37Ez az ország erről szól a túlszabályozásról és hogy hogyan lehetetlenítsék el az emberek minden napjait, minden téren! Már sz...ni nem tud elmenni az ember jó érzéssel!
kavics64#8 2014. 01. 20., 21:41Helló mindenkinek ! Én úgy látom hogy egyre jobban kiszorítják az egyszerű horgászt a vizekről, a háttérben biztos zajlik valami gazda váltás és nem akarnak sok horgászt. A sok hülye szabályokkal egyre jobban elveszik az emberek kedvét még ettől a kis szórakozástól is. Érteném a szigorításokat ha az az egész folyóra vagy tóra egészében érvényben lenne és nem halásznának sehol sem csak a halastavakon. De nem erről van szó hanem egyes helyeken a rendes horgász zargatása a lényeg. Évszázadokig halásztak horgásztak csapdázták a halakat mégsem fogyott ki, és élve hordták a piacokra,mégsem volt baj most meg a horgászokat meg sem kérdezte senki akartok ilyen szabályozást vagy nem. Úgy tűnik mi csak fizessünk ők meg majd eldöntik hogy milyen szabályok között horgászhatunk, csak aszt nem értem nem mi fizetünk sok pénzt a hobbinkra ?
pappgyuri#9 2014. 01. 20., 20:50Nem tudom miért nem veszik soha figyelembe a tapasztaltabbak véleményét,hogyan lehet hogy az egyszerű helyett mindig a bonyolultabb és a nehezebb megoldások jönnek elő? Én 1954-óta horgászom engedéllyel eddig még figyelmeztetésben sem részesültem még az erősen ittas halőrtől sem.Most mégis úgy érzem hogy hetven éves koromra az eddigi egyetlen hobbimtól is meg akarnak fosztani az egyes szinte viccnek is
beillő szabályokkal./nem a tilalmakra gondolok/
Torchwood#10 2014. 01. 19., 03:40Élő domolykóra gondoltam egy zacsiban. Még egy kérdés, a horgászat kezdetét be kell írni, a végét viszont nem. Az sehol nincs szabályozva, hogy mekkora kerülővel jutok el, egyik horgászhelyről a másikra, tehát éppen hazajöhetek enni, vagy aludni, hisz elég közel lakom. Akkor elég ha az első időpontot beírom, mikor is idén elkezdek horgászni?
Az sincs szabályozva, hogy nem írhatom be előre az időpontokat. Tehát elvileg kitölthetem egész évre reggel hét órai kezdéssel előre, halat amúgy sem hozok el.
Röhejes az egész. Ráadásul még nem beszéltünk semmi lényegesről, csak a nevetséges szabályokról, amik az engedéllyel rendelkező horgászokra vonatkoznak. Nem a kormoránokat kéne kilőni elsősorban...
összes hozzászólás megtekintése »
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.