Szervezetlen bűnözés: pedofilok, tolvajok…
Saját szemmel látni még durvább
Nos, volna itt egy érdekes téma, amit már több oldalról is sikerült talán körüljárni, körbeharapdálni, de alaposan még nem rágtuk meg, noha ez volna talán mai, hazai horgászataink egyik fontos kérdése. Most sem fogjuk, mert annyi mellékszál szövődik folyamatosan, hogy vétek lenne róluk megfeledkezni.
Hullámok hosszán...
Megesszük a jövőnket?
Hallgatom a rádiót. Kossuthot, természetesen. Ez már így marad, különösen amíg Baló György vezet reggeli műsort. Sok érdekes dologról van benne szó. A reggeliben is és a többiben is. Vannak például szórakoztató produkciók is, és nem csak a Kabaré klubra gondolok.
Van képünk hozzá
Írjunk cikket? 2.
Ez most itt nem a Fish&Chicks játékunk promóciója, bár belátom, a nyitókép alapján akár az is lehetne. Ezt, a horgászújságokban még szokatlan témát, egy kilenc évvel ezelőtt indult osztrák horgászlap (?) első száma tette ki a borítóra… Nem is tudom, elég aljas dolognak érzem. Fedetlen testű hölgyekkel olvasókat csalogatni? Pfuj.
Kezdjük a végével
Írjunk cikket 1.
Sokan nem is gondolják, hogy hogyan születik meg egy mű. Nevezzük az egyszerűség kedvéért annak azt, amit cikknek is lehetne, bár itt a peca.hu oldalon szinte már-már is tanulmányok születnek, amik kis gyúrás után simán vernének egy-két szakdolgozatnak csúfolt irományt, egyik kedvencem címe például ez: „A magyar nem hiába teremtett ebbe a világba”.
Fórumok, indulatok, árulás
Titkok a horgászatban…
Forrnak az indulatok a peca.hu-n, több fórumban is osztják egymást a népek: a versenypergetőknél egy ártatlan hírt követően már sikerült eljutni a k*rv@anyázásig, a versenypontyozók az ob-vb érdekes fejleményei miatt egyelőre még csak a tökönragadásnál tartanak. Érdekes, hogy mindkét csoportosulás kapcsán felmerült már a „ki fekszik le a mohosznak” támadás is, mintha valami fura népszokás lenne, miközben a közt ez vélhetően a legkevésbé sem izgatja.
Van ilyen?
Horgászturizmus
Emlékszem, régebben folyton folyvást azt hallottam, hogy a Balatonban lévő angolnaállományra olyan horgászturizmust lehetne rittyenteni, hogy csak na. Elsősorban német horgászok turizmusát persze, akik meg vannak őrülve az angolnákért, és képesek ideutazni, angolnázni, ráadásul angolnát minden hülye tud fogni (kikacsintás, nugde-nudge), vagyis a sikerélmény szinte garantálható.
Sztereotípiák, monóban
Beszéljünk az bojlizásról…
6948 napja nézzük el, hogy demokratikus országunkban lopják a vizek halait, és nem teszünk ellene semmit, és a többi, és a többi. Ja, újra csak pfuj-pfuj, és akkor még nem is szóltam a bojlisokról, akik egy alapvetően megvetendő társaság, kevés jó tulajdonsággal, hogy a hozzáértésükről ne is beszéljünk. Vagy mégis? Nehéz ügy ez. Vagy mégsem?
Ezért is tartunk itt…
Légy férfi Arthur Pewtey!
6935 napja nézzük el, hogy demokratikus országunkban lopják a vizek halait, és szinte semmit, de legalábbis nagyok keveset teszünk ellene. Minden rapsic dögöljön meg. Pfüj, pfüj.
S most, hogy a kötelező körön túl vagyunk térjünk rá arra, ami kevésbé fontos, vagy érdekes probléma. Nevezetesen, hogy miért is van ez így.
A kockatavak varázsától a Duna habjaiig
Vizek, ahol horgászunk
Aki bújt, aki nem, én látom, hogyan horgászik a magyar. És főleg azt, hogy hol. Bértó, napijegyes tó, belépős tó, kilós tó, magán tó, horgászparadicsom, horgászpark, mű tó, kocka tó, szappantar-tó. Ez utóbbiért és a következőkért külön elnézést kérek.
…nem létezik
A tökéletes horgász…
Kár is lenne részletezni, hogy ki miért horgászik. Van, aki ezért és van, aki azért. Tudom konkrétabban is: kikapcsolódás, halhús, élmény, dicsőség, életérzés, trend. Már ebből is látszik, hogy felesleges belemenni a ki a sportosabb horgász, ki az igazi horgász, és ki a szemét húshorgász, akit csak a hal érdekel kérdéskörbe. (Még csak a horgászoknál tartok, nem is a rabsickodó, szabályokat megszegőknél, akik felülírják a kvóta, méret és fajlagos tilalmi rendelkezéseket, hogy a gereblyézést művészi szintre emelő sporttársakról ne is beszéljünk.)
A méret nem lényeg, avagy az alulértékelt óriások
Levágott fejek, nyitott szájak
Kérem szépen. Én megnyugodtam. Itt minden rendben van. Rájöttem, hogy mi trófea nagyhatalom vagyunk. Egy ország, ahol lehetséges az, hogy a kapitális halakat büntetlenül le lehet vágni, fel lehet darabolni, és kilóra, piaci áron értékesíteni, az olyan gazdag kell, hogy legyen, hogy itt nincs szükség arra, hogy bármit is szabályozzunk.
Ragad, mint a bogáncs
Pontyozó szerelék?
Van ez a bogáncsos dolog. Hogy is mondjam: végszerelék. Annak nevezik. Három horoggal kapható, mert van ahol ez is szabályos. Kis szépséghiba, hogy ez a három horog nem arra szolgál, hogy a (1) kosár közelében, ill. (2) a kosár felett, és (3) alsóvízközt kínálja fel a csalit (más-más régiókban)...
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.