Laza(c) pite – háromszínű háromszögek
Együnk halat - 4.
A gasztropeca következő receptje saját kreálmány, amelynek megszületését egy ünnepi előétel elkészítése ihlette. Feleségem imádja a lazacot, a gyermekeim a spenótot (!), én meg mindenféle túrós-tejfölös finomságot, az összes előzőleg felsorolttal egyetemben. Nade ebből mi fog kisülni? Az alábbiakból hamarosan kiderül!
Szezámmagos hal - pirított tésztával
Együnk halat! - 3.
Egy afrikai a kínai bundában, avagy a harcsa fényezett álruhát ölt. Erős Pista csípősen „leszójja”: Szezám ráhullj! Gasztropeca keleti ízeken.
Gombás csukapörkölt juhtúrós sztrapacskával
Együnk halat! - 2.
Az elmúlt hétvégét szűk családi körben töltöttem. Az újra havazással ijesztgető, erőlködő télben nem sok esélyt láttam a horgászatra, de gondolataim annyira a peca és a halak körül forogtak, hogy pótcselekvésként, a „ha már fogni nem lehet, legalább együnk” halat elhatározásra jutottam. Egy korábbi pergetés alkalmával fogott kettes formájú krokodilpofájút céloztam meg a fagyasztó szekrényben, amolyan téli csukaszezont búcsúztató lakomának szántam ezt a fejedelmi halat.
Hamis halfondü
Együnk halat! - 1.
Oly sokféleképpen lehet elkészíteni, hogy könyvek tízezrei jelentek meg már róla. Azonban ahogy mi is változunk úgy a receptjeink is változnak, s mint tudjuk a változatosság gyönyörködtet. Miért jó nekünk a hal, mint étel? Mert rengeteg olyan összetevő van benne, ami elengedhetetlen a hosszú és egészséges élethez. Sajnos a hazai halfogyasztás átlag alatti, ezen szeretnénk javítani egy különleges étellel.
Szálkamentes pontyfilé, rácosan
Hozzávalók: pontyfilé, burgonya, paradicsom, paprika, hagyma, füstölt szalonna, tejföl, só.
Keszeg, nadapi módra
Hozzávalók: fejenként 2-3 db 20-25 dkg-os dévérkeszeg, fokhagymás fűszerkeverék, pirospaprika, liszt, a sütéshez olaj.
Káposztás afrikai harcsafilé
Hozzávalók: bőrnélküli afrikai harcsafilé, vecsési savanyú káposzta, hagyma, pirospaprika, babérlevél, feketebors. tejföl.
 
A világ halfajokban leggazdagabb családja a pontyféléké, 1500-nál is több alfajt számlál. Megtalálhatók a trópusi- és mediterrán égövben éppúgy mint a sarkvidéken túli édesvizekben. Eredetileg Afrikában, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában voltak őshonosak, mára azonban a mesterséges telepítéseknek köszönhetően az összes kontinensen fellelhetők.