Cikk oldal
2009-01-29

Együnk halat! - 1.

Hamis halfondü
Oly sokféleképpen lehet elkészíteni, hogy könyvek tízezrei jelentek meg már róla. Azonban ahogy mi is változunk úgy a receptjeink is változnak, s mint tudjuk a változatosság gyönyörködtet. Miért jó nekünk a hal, mint étel? Mert rengeteg olyan összetevő van benne, ami elengedhetetlen a hosszú és egészséges élethez. Sajnos a hazai halfogyasztás átlag alatti, ezen szeretnénk javítani egy különleges étellel.

Együnk halat! - 1.

Magyarországon ez az adat 3-4 kilogramm/fő/év, míg távol-keleti és skandináv országokban az emberek hetente 3-4 alkalommal fogyasztanak halat. Sokat lehetne írni a halhús jótékony hatásairól, én csak pár szóban összegezném: a halfehérje könnyen emészthető, nincs benne ínszövet. Rengeteg vitamint tartalmaz (D, E, A, B12), az élethez elengedhetetlen nyomelemeket (magnézium, vas, cink, szelén, jód) és olyan aminosavakat, ami a szöveteink működéséhez szükséges. Talán mostanság az Omega-3 zsírsavról hallunk a legtöbbet, nem véletlenül. Ezt a savat az emberi test nem tudja előállítani, csakis táplálék útján jut hozzá, nagy szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és az immunrendszer erősítésében. Ezeket a (többszörösen telített) zsírsavakat a tengeri halak húsa tartalmazza nagyobb mértékben, azonban van két hazai hal is amelyben megtalálható: a kecsege és a busa.

Az étel svájci, míg a fondü francia eredetű szó, amelynek a jelentése „megolvasztott”. Az eredeti receptben megolvasztott sajtban mártogatják a finomabbnál finomabb falatkákat. Mára sokfajta fondü receptet gyűjtöttek könyvbe, legtöbbjük nem sokban hasonlít az eredetihez, vannak húsos receptek és az ínyenceknek ott a csokis változat. Ez a recept is inkább a fondü-edény miatt kapta a nevét, de ha hozzátadunk egy kis egészséges alapanyagot, jelen esetben a halat, akkor máris kész a hamis halfondü.

Hozzávalók:
- bármilyen hal (tengeri, hazai, esetleg tenger gyümölcsei)
- finomliszt
- kevés sütőpor
- tojás
- víz
- fűszerek
- sütéshez olaj (ha lehet olíva, de finom napraforgó olajjal is)

A mártások hozzávalói:
- méz
- darált csípőspaprika
- majonéz
- tejszín
- fokhagyma
- fűszerek

Lássuk, én hogyan készítem:

Együnk halat! - 1.

Előkészítjük az alapanyagokat, a halat hideg víz alatt megtisztítjuk. Ha keményebb húsú hal az alapanyag akkor leforrázzuk.

Együnk halat! - 1.

A halhúst felkockázzuk, enyhén megsózzuk. Ha elôre elkészítjük, akkor a hűtőbe tesszük.

Együnk halat! - 1.

Egy edényben megkeverjük a masszát: lisztből, tojásból, vízből, kevés olajból, 2 csapott kávéskanál sütőporból és egy csipet sóból sűrű palacsinta tésztát készítünk. Utólag fűszerezzük, borssal, köménnyel, zöldfűszerekkel ízlés szerint.

Együnk halat! - 1.
Együnk halat! - 1.

Együnk halat! - 1.
Együnk halat! - 1.

Felszúrjuk a halkockát a villára. Megmártjuk a palacsinta tésztában. Beletesszük a forró olajba és megsütjük pár perc alatt. A kész falatkát utólag megmárthatjuk mártásokban is de önmagában is ízletes, az alábbi kétféle mártogatóst készítem hozzá.

Együnk halat! - 1.

Hungarikum: két teáskanál „erőspistát” összekeverünk három evőkanál akácmézzel. Kész is az édes-csípős mártás.

Együnk halat! - 1.

Lágyabb mártást készíthetünk, ha frissen zúzott fokhagymához tejszínt, majonézt öntünk, és jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk.

Tökéletes vendégváró étel. Mindenki körbeüli az asztalt, középen az edény, körülötte a hozzávalók. Ki-ki kedve szerint válogathatja, variálhatja a hozzávalókat, ízlése szerint. Közben egy pohár hideg üdítő vagy egy pohár finom bor mellett jókat lehet beszélgetni.

Elkészítette és fényképezte: Kocsis László
Szólj hozzá:
pistike#1 2009. 01. 29., 12:02Szerintem ilyen szószból rengeteg félét lehet készíteni. Ez pl a saját receptem (én találtam ki, persze lehet, hogy már más is kitalálta :):
A halat olivaolajon sütöm, és a sütésből hátramarat kevés olajba durvára őrölt borsot szórok. Amint elkezd pattogni, kevés száraz fehérbort öntök rá, egy kiskanál mustárt, majd tejszínt adok hozzá. Az egészet összeforralom és kész is a finom, dús mustáros mártás.
kincsdan#2 2009. 01. 29., 11:24Nagyon jó! Az a mustáros szósz is érdekelne?! Vagy csak sima mustár?
Dani
akincses#3 2009. 01. 29., 10:27"Adathalász megtaláltam" :-)
pistike#4 2009. 01. 29., 10:07Az a probléma, hogy patakokban ömlik a nyálam. Jól kiszúrtatok velem, mehetek halat venni ma is :)
xkriszx#5 2009. 01. 29., 00:14Hmmm...ez jó lehet. Én is kipróbálom majd, habár nem vagyok egy mesterszakács, de hátha összejön. Biztos jó lehet.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A NOT-A-KNOT (csomó nélküli kapocs) kapoccsal nagymértékben nő a zsinór valós, szakítószilárdsága, mivel azt nem terheli csomó.