Cikk oldal
2009-02-17

Együnk halat! - 2.

Gombás csukapörkölt juhtúrós sztrapacskával
Az elmúlt hétvégét szűk családi körben töltöttem. Az újra havazással ijesztgető, erőlködő télben nem sok esélyt láttam a horgászatra, de gondolataim annyira a peca és a halak körül forogtak, hogy pótcselekvésként, ha már fogni nem lehet, legalább együnk halat elhatározásra jutottam. Egy korábbi pergetés alkalmával fogott kettes formájú krokodilpofájút céloztam meg a fagyasztó szekrényben, amolyan téli csukaszezont búcsúztató lakomának szántam ezt a fejedelmi halat.

Hozzávalók:
1,5-2 kg-os megtisztított csuka,
jó kétujjnyi vastag füstölt mangalica szalonna,
2 fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
0,5 kg gomba ( lehet szárított is, de ezt előre be kell áztatni)
1 db csípős zöldpaprika,
1 db piros édes paprika,
1 db paradicsom,
pirospaprika,


A csukapörkölt elkészítése:
A halat megtisztítjuk, fehérre pucoljuk. Ez annyit takar, hogy a pikkelyezés után erőteljesen megkapargatjuk a csuka bőrét - a levakart feketeség az, ami nem kívánt ízek hordozója lehet. (Jelen esetben fagyasztottat használtam, természetesen ezt előbb hagyjuk kiolvadni, ekkor lehet még tovább tisztítani, ha szükséges.) Tisztítás után kétujjnyi szeletekre vágjuk. Besózzuk és állni hagyjuk a hűtőben legalább félórát.

Együnk halat! - 2.
Együnk halat! - 2.

Együnk halat! - 2.
Együnk halat! - 2.
Együnk halat! - 2.

A felkockázott a szalonnát egy edényben hevíteni kezdjük, de nem pirítjuk pörccé, csak izzasztjuk. Ha már elég zsiradékot nyertünk belőle, akár ki is szedhetjük - félretehetjük a sztrapacskához is, de én benne hagyom. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva rászórjuk a pirospaprikát. Ha már megkötötte a zsiradék a paprikát, néhány keverés után a felöntjük kevés hideg vízzel, ezzel a hagyma szinte szétrobban, és egy sűrű krémet kapunk.

Együnk halat! - 2.

Együnk halat! - 2.
Együnk halat! - 2.

Erre szedjük a rusztikusan nagyobb darabokra vágott gombát, majd a halszeleteket. Rányomjuk a zúzott fokhagymát, négyfelé vágott paradicsomot, zöldpaprikát és felöntjük annyi vízzel, hogy a halat éppen ellepje. A gomba is ereszt egy keveset, de ez a plusz elpárolog a végére. Célszerű nagyobb lábost használni, mert nem szabad kevergetni, csak rázni, az a jó, ha egy rétegben van a hal. Az újra rotyogástól számított 20-30 perc alatt elkészül a pörkölt.

A körethez:
személyenként 1 db közepes burgonya,
liszt,
1 tojás,
só,
a tetejére 0,25 kg juhtúró, tejföl

A sztrapacska készítése:
Lereszeljük a burgonyát - egy apróbb lyukú reszelővel - ráöntjük az elkevert tojást, majd annyi lisztet, hogy egy nokedli tésztánál keményebb állagú masszát kapjunk. Normál lyukbőségű nokedli szaggatóval kiszaggatjuk. Forró vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjúk és tűzálló tálba téve rácsipkedjük a juhtúrót.
Tálalásig melegen tartjuk.

Együnk halat! - 2.
Együnk halat! - 2.

Együnk halat! - 2.
Együnk halat! - 2.

Sajnos nem tudtam vargányát - még szárítottat sem - beszerezni, pedig azzal lett volna az igazi. A vargánya íze nemcsak a vadakhoz, hanem a csukához is igencsak passzol. Így a könnyebben beszerezhető termesztett társával készítettem el a csukapörköltet, jóféle füstölt mangalica szalonnával indítva és köretnek a juhtúrós sztrapacskát kínáltam hozzá bőven meglocsolva tejföllel. Mindenkinek ízlett, ajánlom másoknak is, bátran próbáljátok ki ezt a párosítást. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Együnk halat! - 2.

Kép és szöveg: Horváth Gy. Gábor
Szólj hozzá:
dpeter#1 2009. 02. 23., 13:22ÚÚÚÚ Ez nagyon rendben van! Miért nem akkor szóltál, amikor asztalon volt?! Ételkiszállítással nem gondoltátok bővíteni a Peca.hu szolgáltatásait. A gasztropecához társulnék!
Említsük még meg a mézes szilva kapcsán - amely kiváló belső fűtést biztosít - a fennti csudaságnak hóban-bográcsban való elkövetését. Így indokolható a jelentősebb szilva bevitele a szervezetbe, miközben Rozika készíti odabent a sztrapacskát.
Megkérdeztem gyógyszerészemet és ennek az elkövetési módnak a mellékhatása lehet a "fogalmunksincsmilyenvoltazétel" szindróma, amely megelőzhető a szilva mennyiségének csökkentésével, de akkor meg minek az egész.
GRATULA! Szép lett, egyszer győzzél meg, hogy finom is! :-))
cilapower#2 2009. 02. 20., 16:23Miért a ruszli nem étel?

Laci
hgyg#3 2009. 02. 20., 09:45Szia cilapower!
Abból, amit fogtok?
Ápdétes menü lesz!
:-)
Üdv Hgyg
cilapower#4 2009. 02. 20., 06:56Gábor!

mit szólnál hozzá ha egyszer peca közben főznél nekünk egy jóóóót...
mi horgászunk, te szakácskodol :O)

Laci
hgyg#5 2009. 02. 18., 13:05Szia Wattila!
EELgondolkodom a dolgon! :-)
Folytatom a gasztopecát.
Habár tavaly egy darabot fogtam csak(!), pedig a korábbi években mindig adott a Velencei-tó angolnát.
Üdv Hgyg
pecas1994#6 2009. 02. 18., 11:26Jó cikk!Remélem még lesz sok ilyen. :)
Wattila#7 2009. 02. 18., 10:21Szia Gábor!
Na tessék....jössz egy billentyűzettel, mert teleraktam amilázzal:)))
Legközelebb csinálj vmit angolnából!
....de ne ABBÓL! :))))
grat
weidel
hgyg#8 2009. 02. 18., 07:21Szia vilheim!
Remélem egyszer megfőzhetem Neked.
Az előkészítés hibáiból tanulva egy kis mézesszilvával vezetném fel, na jó lezárásként is egy, közben pedig a könnyű fehéret csúszdának javasolnék.
Remélem így már megadod a 10-est.
Üdv Hgyg
vilheim#9 2009. 02. 17., 18:46Szia Gabi!

Huhh, ez finom volt... Nyeltem egyet.
Annyit javasolnék, hogy a halat (különösen a csukát) nagyon sűrűn irdaljuk be! Én úgy szoktam, hogy fagyasztás már előtt beirdalom, így kiolvasztáskor nem kell bajlódni vele (a puhább hús miatt akkor már tényleg bajlódás lenne...)
Egyébként a vargányás-mangalicaszalonnás gondolatoddal, ami királyi fellegekbe emeli az étket, 10 ponttal tudok azonosulni (Egyébként csak kilenc pontot adok, mert nem éreztem pontosan az ízét, és az aperitif kevés volt... :-)))

Üdv: Vilheim
hgyg#10 2009. 02. 17., 14:58Szia miccur!
Persze, hogy harcsából is lehet. Azt viszont túróscsuszával szoktam készíteni, ha nincs szürke, lehet néger (afrikai) is.
Örülök, hogy tetszettek a fotók, családi munka volt a főzés is.
Jó étvágyat nektek is.
Üdv Hgyg
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.