Cikk oldal
2009-03-24

Együnk halat! - 3.

Szezámmagos hal - pirított tésztával
Egy afrikai a kínai bundában, avagy a harcsa fényezett álruhát ölt. Erős Pista csípősen „leszójja”: Szezám ráhullj! Gasztropeca keleti ízeken.

A kínai konyháról először a 80-as évek elején hallottam. Édesapám - egyébként szétválasztástechnikával foglakozott és ultrahangos centrifugákat adott el a kínai gyógyszeriparnak - egyik útja során Pekingben vendégeskedett, és „szörnyen” érdekes ételekről mesélt. Persze inkább különlegességük keltette fel figyelmét - szerinte mindegyiknek ugyanolyan íze volt - ő ugyanis a hagyományos magyar kajákat szerette, a kacsával nehezen tudta egyeztetni a mézet. A második kínaikaja emlékem - és ezt már ettem is, nem csak hallottam - a fecskefészek leves volt, amit egy berlini fogadásom szolgáltak fel - hát enyhén szólva ez is megmaradt az egzotikus és érdekes élmények szintjén.

Együnk halat! - 3.

Mára pedig - szinte minden sarkon van egy kínai étterem - no meg Wong Mesternek köszönhetően kínai kaja - 中餐 (zhōng cān) - függő lettem. Csípős-savanyú leves, illatos omlós kacsa, hirtelen sült bárány, mandulás csirke, hogy csak egy párat soroljak fel a kedvencek közül. Ha tehetem eszem őket.

Úgy látszik meg kell érni - akárcsak a jó bornak a hordóban - ezekre az ízekre, habár ennek gyermekeim ellentmondanak, mert gyakran hangzik el szájukból a mondat, hogy apa főzzél kínait! És hát ki tud ennek ellenállni?!

A gasztroblogok korában sem egyszerű egy jó receptet találni és egy kis kisérletezgetés illetve kevéske kreativitás azért nem árt. A végeredmény pedig meglepően finom tud lenni.

Szezámmagos hal:
Hozzávalók:
1 kg halfilé (most éppen afrikai harcsa) kockákra vágva

A páchoz:
Wuxiangfen (kínai ötfűszer-keverék): csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors őrleménye, só, cukor, 1/2 tk. fehérbor,  1/2 tk. szezámolaj

Együnk halat! - 3.

Együnk halat! - 3.
Együnk halat! - 3.

A bundához:
1/2 csésze liszt, 
1/4 csésze keményítő, 1 tk. sütőpor, 
1 felvert tojás, 
1 ek. olaj, 
1/3 csésze víz, 
kevés só

A mézes mázhoz:
1/8 csésze ketchup, 
1/8 csésze méz, 
1/4  csésze cukor, 
1 ek. fehérborecet, 1 ek. erős pista

Együnk halat! - 3.
Együnk halat! - 3.

Együnk halat! - 3.
Együnk halat! - 3.

Együnk halat! - 3.
Együnk halat! - 3.

A halat bepácoljuk, egy jó órára hűtőbe tesszük. Majd a bundába mártott kockákat wokban bő olajban kisütjük. Fontos a magas hőfok és a hirtelen sütés. Utána a fényes mázhoz összemelegítjük a hozzávalókat és beleforgatjuk a kész sültet, majd megszórjuk szezámmaggal.

Együnk halat! - 3.


Pirított tészta:
A kifőtt spagettit, széles metéltet az alábbi összetevőkkel nyakon öntöm és wokban kevés olajon megpirítom, tetejére frissen vágott újhagyma, snidling kerül.

2 ek. sötét szójaszósz, 
1 kk. erős pista, 
1 kk. kristálycukor, 
1 kk. borecet, 
csipetnyi só, 
1/2 kk. kukoricakeményítő, 
6 ek. langyos víz

Együnk halat! - 3.

Együnk halat! - 3.
Együnk halat! - 3.

Az arányokat lazán kell kezelni, a bundának az a lényege, hogy levegős legyen (sütőpor) és ropogós (keményitő). Majd annyi legyen a szósz, hogy egyenletesen beszívhassa magába a kisütött halhús bundája. Ha egy picit rápírítjuk a szezámmagot még finomabb, de tényleg csak egy pillanatra.

Együnk halat! - 3.

A kifőtt tésztahoz pedig olyan mennyiségű legyen a bevonópaszta, hogy pirítás után szép barna árnyalatot (szójaszósz) kapjon, de ne száradjon ki. Minden művelet elvégezhető a wokban, de használhatunk más serpenyőt is.

Együnk halat! - 3.
Együnk halat! - 3.

Együnk halat! - 3.


Jó étvágyat! 良好的食欲!

Írta és fényképezte: Horváth Gy. Gábor
Szólj hozzá:
antkunorbert#1 2012. 12. 29., 13:57igerem megcsinalom
Wattila#2 2009. 03. 24., 22:24Gábor!
Nagy gratula az íráshoz és a képekhez!
Rögtön elszaladtam wokért a Wokért-be:)
Boldog Névnapot!!
üdv.
Chris#3 2009. 03. 24., 20:12Rendben. Köszi! Akkor valószínű maradok a tengeri halnál, mert végülis Távol-Keleten is azokból készítik a halételeket.
hgyg#4 2009. 03. 24., 19:47Szia Chris!
Pontyból még nem készítettem, ha ponty akkor csakis szálkanélküli filéből, de inkább harcsa, süllő, angolna vagy tengeri halak, hekk, tőkehalak, stb.
Üdv hgyg
Chris#5 2009. 03. 24., 18:39Hali!

Mindegy milyen halból készítjük el? Jó pontyból is?
hgyg#6 2009. 03. 24., 17:56Sziasztok!
Örülök, ha tetszett. :-)
Sajnos nem találták még fel az ehető képernyőt és az illatos videót és mailban sem ment át. :-(
Ez tényleg jó kaja, próbáljátok ki otthon. A siker garantált.
Üdv hgyg
tarpon1#7 2009. 03. 24., 15:37Ez bizony nagyon látványos cikk lett! Szakácskönyvekben nincsenek ilyen igényes fotók!!
dpeter#8 2009. 03. 24., 11:28Hát Gyulám, ez igen erős! Az étel is rendben lehet, de a bemutatás olyan jól sikerült, hogy biztos vagyok benne ezúttal profi fotós is segített :-))! GRATULA!!

Igen, szivesen megkostolom, küldheted.

Üdv: dpeter
cilapower#9 2009. 03. 24., 07:40Ez nem volt szép tőled Gábor!

Ilyennel nyitni reggel, a diéta megint csúszik pár hetet... :O)

Legközelebb nálatok ez lesz a menü?

Laci
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő ívása márciusban, áprilisban történik. Ikráit a fák vízbe nyúló gyökérzetére rakja le, és a hím kikelésig őrzi őket. Gyakran előfordul, hogy ívása a kedvezőtlen víz- és hőmérsékleti viszonyok miatt elhúzódik. Ez jelentős kárt okozhat a leendő állományban, hiszen az akkor már leívott keszegek ivadékai „kinőnek” a süllő szájából, vagyis nincs mivel táplálkoznia.