Cikk oldal
2009-12-17

Együnk halat - 4.

Laza(c) pite – háromszínű háromszögek
A gasztropeca következő receptje saját kreálmány, amelynek megszületését egy ünnepi előétel elkészítése ihlette. Feleségem imádja a lazacot, a gyermekeim a spenótot (!), én meg mindenféle túrós-tejfölös finomságot, az összes előzőleg felsorolttal egyetemben. Nade ebből mi fog kisülni? Az alábbiakból hamarosan kiderül!

Együnk halat - 4.

Tényleg sülni fog. Ugyanis egy meleg előételt szerettem volna készíteni halból. Nem túl bonyolultat, de mégis finomat, szemnek is mutatósat, amely akár egy karácsonyi vacsora menüsorában is helyet szoríthat magának.

Először arra gondoltam, milyen jól mutatna együtt a pirosas lazachús, a fehér túró, meg a zöld spenót. Igen így, akár a tricolorban, de hogyan áll ez össze? Elsőre be akartam tekerni roládnak, majd alufóliában összesütni, másodszorra meg réteslapba tölteni, de ezt túl száraznak találtam. Valami masszívabb kellene.

Később a bevásárlásnál egyszer csak megláttam a mélyhűtőben egy burgonyás-levelestésztát. Lehet, hogy ez a jó megoldás? – villant át agyamon, miközben a „Made in Hungary” feliratú, háromszínű zászlócskával jelzett zacskót már tettem is be a bevásárlókocsiba. Ekkor már tudtam, hogy lazacos pitét fogok sütni.

A következő pultnál – mivel nem találtam túrót – egy doboz „Made in Italy”-s ricotta következett. Nem baj, ettől még krémesebb, könnyebb lesz a rakomány. A zöldségeknél pedig megláttam a bébispenótot. Ugyan hasonlót még sosem vettem, de elrontani nem fogja az biztos. Zsenge, finom, akár salátának is való. Zászló ide, színek oda - ez is olasz - kettő egy a digók javára. Focinyelven: trikó-digó-zakó! Igaz a Loki nem csak kettőt kapott, de ez most más pálya. Aztán jött a halas, ahol a lazac ugyan felségjelzés nélküli UFO-nak minősült, de így is jó helyen landolt a farokrészből vágott filé.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Hozzávalók:
500 g lazacfilé
500 g leveles tészta
egy nagy doboz ricotta
két nagymarék spenót
fokhagyma
vaj, liszt, tojás, só, bors

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Elkészítése:
Hagyjuk a fagyasztott tésztát szobahőmérsékleten kiengedni. Eközben előkészítjük a halat. Ha bőrös a filénk – az enyém iilyen volt, még a pikkelyek is rajta voltak - akkor a lazacot szabadítsuk meg ruhájától. Egy vékony filézőkéssel a keskenyebbik felénél bemetszést ejtünk közvetlenül a bőr alá, ennél fogva erősen megfogjuk, majd végigtoljuk a pengét a vastagabb feléig. Mivel nem egyenletesen vastag a halhúsunk, tovább felezzük. Először hosszában, majd keresztben is kétfelé vágjuk, figyelve arra, hogy hasonló vastagságúak legyenek. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük a hűtőszekrénybe.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Következik a spenót. Megmossuk, kevés vajon megfuttatjuk, közben rámorzsolunk egy fokhagymás ízbombát. Nem kell több két percnél, összeesik és ettől könnyebben kezelhető lesz, betöltésig félrehúzzuk.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

A kiengedett tésztát vágjuk kétfelé - az egyik a pite alja, a másik a teteje lesz. Rendkívül könnyen kezelhető, kevés liszttel megszórt gyúródeszkán. Az egyik felét sodrófával nyújtsuk max. 2-3 mm vastagságúra. Miután ez kész, szépen rétegeljük rá a halat, majd az összetört ricottát, a tetejére pedig a spenótunkat. A tetejét lezárjuk a tészta másik felével, amit hasonló vastagságúra nyújtottunk.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Együnk halat - 4.

Ha ügyesek vagyunk, igyekezzünk négyzet alakúra formázni. Ha nem sikerült elsőre, vágjuk körbe hasonló fazonra. Én is így tettem. Széleinél hagyjunk kb. két centit szabadon, itt az alját a tetejével zárásként összecsipkedjük, tetejére néhány apró lyukat szúrunk a késünkkel, megkenjük tojássárgájával és már mehet is a forró sütőbe.

Együnk halat - 4.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Együnk halat - 4.

Kivajazott tepsiben, vagy hőálló tálban előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálaláshoz átlós irányban felvágjuk, kis háromszögeket készítünk belőle, citromkarikával díszítjük.

Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.
Együnk halat - 4.

Együnk halat - 4.

Salátaágyon akár főfogásnak is ajánlom, hidegen is kiváló étel. Fantasztikusan harmonizál az aranybarnára sült levelestésztával a lazac karakteres íze, amelyet lágyít a ricotta kémes simasága, mindezt megkoronázza a vajas paraj egy kis fokhagymás felütéssel.
Jó étvágyat kívánok!

Együnk halat - 4.

Előkészületben:
Tárkonyos halgombócleves
Mennyei süllőfilé

Írta és fényképezte: Horváth Gy. Gábor
Szólj hozzá:
Pecas1994#1 2009. 12. 17., 19:26Guszta :D
hgyg#2 2009. 12. 17., 18:02Élve lazacot? Fúj!
Suhi vagy Ceviche esetleg...:-)
Lehet, hogy azzal a pálesszel pácoltam, a mi az elôbb még a töpörtyû mellett volt...
willy#3 2009. 12. 17., 17:42Mola, Eras! Ne komolytalankodjatok! Továbbra is hiányolom az ágyast és a libatepertőt. Kérném a szakácsot, másolja ide be azt a jogszabályt, ami alapján ezt összeállította! Az ágyaspálesz elhagyása egyszerű szövegértelmezési probléma, vagy szándékos mulasztás?
erasko#4 2009. 12. 17., 17:20Hát mit is mondjak.. Biztos finom, de több lazacot!!!!--mármint élve! igaz csak 5 éves korig bírja elvileg édesvízben,de addig megetetjük!
üdv.
Erasko
molamobil#5 2009. 12. 17., 12:41Látjátok az igazi nagy király jégről fogja a lazacot!
molamobil#6 2009. 12. 17., 12:36És ott mire jött? Műlégyre?
hgyg#7 2009. 12. 17., 09:23Uraim legyünk tényszerûek!
Bevásárlóközponti 2x2-es kocka, jégrôl...
:-)
molamobil#8 2009. 12. 17., 09:15Jaj willy, mióta a Benta Horgászpark 8x8-as nagy tavába lazacokat telepítettek a hgyg meg 3-as küszözövel direktbe pergetve foglya őket, neki már más hal nem létezik, csak a lazac!
hgyg#9 2009. 12. 17., 07:43T. Mákos Pájkos alias Willy!
Sztem váltani mindig lehet,( pip szernit ugye) nem mindegy melyikre? :-)
Sztem süllôvel nem elég halízû, meg az nem is piros? Hehe tulipán! :-)
Kérem szépen, a pálinka a töpörtyû mellet volt...
Üdv Hgyg
willy#10 2009. 12. 17., 07:23Jájj... A reggeli előtt kicsit enzimserkentő mindez. Nálam azonban csak két pont, mert nem látok a képeken
-ágyaspálinkát (előételről lévén szó),
-illusztrálásul libatepertőt lilahagymával...:)))
Komolyra fordítva, kedvet kaptam az elkészítéséhez, de megkérdezném, a lazacot ki lehetne-e váltani mondjuk süllőre.

Üdv: Willy
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az ezüstkárász 1954-ben került be hazánkba Bulgáriából tógazdasági tenyésztés céljából. Rövid időn belül megjelent a vad vizekben is, ezzel kiszorítva az őshonos aranykárászt.