Cikk oldal
2006-11-02

Keszeg, nadapi módra

Hozzávalók:
fejenként 2-3 db 20-25 dkg-os dévérkeszeg, fokhagymás fűszerkeverék, pirospaprika, liszt, a sütéshez olaj.
sültkeszeg2.jpg

A megtisztított keszegeket alaposan, 1-1,5 mm sűrűn mindkét oldalukon beírdaljuk. (Megéri a fáradtságot, hiszen így teljesen mentesíthetjük az apró szálkáktól halainkat.)
Sózni nem kell, hanem fokhagymás fűszerkeverékkel, (pl Kotányi fokhagymás pecsenye)  bőven megszórjuk kivül, belül. 10-12 db halra elég egy zacskóval. Takarjuk le, és hagyjuk a hűtőben állni, hogy jól átjárja a fokhagyma. 30-45 perc múlva kivesszük, paprikás lisztben megforgatjuk. Egy praktikus fogás: öntsük a paprikáslisztet egy zárható tetejű dobozba, és ebbe tegyük a halat. Rázárjuk a tetejét, jól összerázzuk, így egyenletesen lesz bepanírozva.
sultkeszeg1.jpg

Bő forró olajban vörösesbarnára sütjük. Friss kenyérrel, melegen tálajuk. Könnyű, száraz fehér bor illik hozzá.
Fennséges lakoma. Jó étvágyat!
sültkeszeg4.jpg

Szólj hozzá:
Szakírónk
Az úszóhólyag számos halfajnál nagy szerepet kap a hallásban. A vízben terjedő hanghullámok rezgéseit a bőrön és izomzaton kívül az úszóhólyag is érzékeli és felerősítve továbbítja azokat a belső fülhöz (labirintszerv). A másik nagyon fontos funkciója, hogy a hal vízben történő lebegését, süllyedését, illetve emelkedését is ennek a szervnek a segítségével szabályozza.