Cikk oldal
2006-11-05

Szálkamentes pontyfilé, rácosan

Hozzávalók: pontyfilé, burgonya, paradicsom, paprika, hagyma, füstölt szalonna, tejföl, só.
racponty3.jpg

A pontyokat megszabadítjuk pikkelyeiktől, a bőrére vigyázva, mert erre szükségünk van. A farkánál - lehetőleg filézőkéssel, de egy vékony hegyes pengéjű is megteszi - óvatosan bemetszést teszünk merőlegesen a hal farkára és  a pikkely és a bőr közé nyúlva folyamatosan jobbra balra mozgatva haladunk a fej felé. Miután kibújtattuk ruhájából, a hátúszó mellett bevágva,  felülről lefelé haladva kifilézzük. Ha ügyesebbek vagyunk, ill nagyobb a halunk, még a hasüreg melletti legnagyobb szálkákat is kimetszhetjük halunkból. A maradék csontokat felhasználhatjuk alaplének. A filéket bőrükkel lefelé fordítva 1-2 milliméterenkén beírdaljuk, merőlegesen a gerincirányra, vigyázva, hogy csak a bőréig vágjunk, mert különben szétesik a hús sütés közben. Besózzzuk, félretesszük hogy jól átjárja a só, legalább fél órára. (Az ínyencek kis zúzott fokhagymával is bekenhetik.)
A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsirjától elválasztva félretesszük a kisütött pörcöket. A zsiradékon  a  10-15 cm-es halfilé darabokat mindkét oldalukon hirtelen pirosra sütjük. Nem muszáj belisztezni sem. Fontos viszont, hogy a bőrös felével felfelé kezdjük, mert egyébként összepöndörödik a szelet. Egy másik serpenyőben a hagymából, paprikából, paradicsomból lecsó alapot készítünk, de nem kell teljesen készre főzni. A burgonyát félcentis szeletekre karikázzuk. Ezeket is mindkét oldalukon hitelen megpirítjuk. (Készíthetjük főtt, karikázott burgonyából is, de így finomabb.) Egy magasfalú tepsiben, jénai tálban szépen egymásra rakjuk az elkészitett alapokat: alulra a burgonya, rá a lecsó majd a halszeletek. A végén betakarjuk az egészet tejföllel. Tetejére rakjuk a pörcöt, megszórjukpirospaprikával. Mehet az előmelegített sütőbe, hogy a fennséges ízek még nemesebbé válljanak. Fél óra bőven elég. Kissé macerás a sok összetevő miatt, de megéri. Az egyik legfinomabb magyaros halétel.
racponty6.jpg

racponty2.jpg


Szólj hozzá:
balazs7193#1 2010. 03. 25., 08:14mindíg tudtam,hogy a férfiaknál csak a horgász férfiak tudnak jobban főzni!
király a kaja!
wdriver#2 2009. 05. 04., 18:38Adathalász 3. - Megtaláltam!
vilheim#3 2009. 02. 14., 18:25Kedves horgásztársak, ez így vacsora előtt több, mint merénylet... Különösen ezekben a pontyszegény időkben.
Egyébként ha ezt többféle halból (ponty, süllő,harcsa, busa,angolna) készítjük, a végeredmény egyszerűen elképesztő...
Gasztropuccs!
zsolti81#4 2009. 02. 14., 12:17én is hasonlóan készítem,csak még egy kis gombával is megtuningolom.nem rontja el.naggyon ott van.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő háromnyaras korában éri el a kifogható méretet, mely 30 cm.