Cikk oldal
2008-12-03

Feeder szerelékek a dobogón 4.

Megoldások iszapban: a lebegtető szerelékek
Egy képzeletbeli dobogó fokaira ismét felsorakoztattunk öt végszereléket, ami használható iszapos, törmelékes mederfenéken. Ha megnézzük a megoldásokat, akkor azt tapasztaljuk, hogy két nagy csoportba tudunk azokat sorolni. Az első, amikor maga a felkínált csali lebeg, ill. a második nagy csoport, amikor a szerelék kialakítása emeli meg a csalit. Ebben a (befejező) részben átnézzük, milyen technikai vívmányok vannak az iszapos vizek meghorgászására.

Az előző részben részletesen leírtam egy technikát, hogy hogyan lehet feltérképezni a medret. Arról még nem esett szó, hogy a felszerelésen lévő ólom, vagy az etetőkosár is bele tud süllyedhet az iszapba. Mindezek mellett akár magával húzza az előkét a horoggal együtt. Ezt könnyen elkerülhetjük, két egyszerű mozdulattal. A becsapódás pillanatában visszafogott szerelék lassan hull a fenékre. A másik módszer, amikor a bedobott szereléket valamivel közelebb húzzuk, ilyenkor egyszerűen kimozgatjuk az iszapból.
Amikor ez a megoldás is kevés akkor jöhetnek a különböző, lebegtető szerelékek. Nézzük sorban mi a kínálat. A búvárúszót már szinte minden horgászboltban be tudjuk szerezni. Lényegében ez nem más, mint egy tört-merev-gubanc-gátló cső, aminek a hosszabb szárára egy levegővel teli testet helyeznek. Ez megemeli a csali, és ha megfelelően rövid előkét használunk, akkor az nem süllyed bele az iszapba. Nem véletlen, hogy ez a szerelék végzett az első helyen, ugyanis használhatjuk a kedvenc merevcsöves összeállításunk, csak le kell cserélni búvárúszóra.

Feeder szerelékek a dobogón 4.

Előnyei: bármilyen csalinál alkalmazható, a megfelelő mérettel akár az egészen nagyok is.
Hozzávalók: akár házilag is elkészíthető, de kicsiny hazánkban van egy gyártó, aki tökéletes búvárúszókat készít.
Hatékonyság: kiváló, bármilyen technikánál alkalmazható ahol gubanc-gátló csövet egyébként is használnánk.
Dobhatóság/gubancolódás: jól dobható, kicsi a gubancolódás esélye.
Hátránya: tiszta vízben zavarhatja a halat.
Tipp: Ez a megoldás könnyedén megemel akár egy nagy csokor gilisztát is. Lehűlő vízben nincs az a ponty, aki érdeklődés nélkül képes lenne elúszni egy, az iszap felett ficánkoló csokor mellett.

A gyerekekkel is könnyebb megszerettetni a horgászatot, ha több a kapás
A gyerekekkel is könnyebb megszerettetni a horgászatot, ha több a kapás

Itt is szóba került a parafa, mint természetes megoldás, ezüstérmet kapott. Ha közvetlenül a horog alá húzzuk, akkor könnyedén felemel bármilyen csalit. De akár az előkén hagyva is lehet jó megoldás, ilyenkor a nehéz csali lóg a fenék fele. A süllő horgászok már régóta használják a csalihalak lebegtetésére, különböző kialakításokban. Régebben még mindenkinek a barkácsoló tudományára volt bízva a kialakítás, manapság boltban sokféle kialakításban kapható.

Feeder szerelékek a dobogón 4.

Előnyei: olcsó, egyszerű beszerezni, természetes.
Hozzávalók: nagy mennyiségben rendelkezésre áll.
Hatékonyság: közepes.
Dobhatóság/gubancolódás: a felszerelés összeállításától függ, nincs különösebb ráhatással.
Hátránya: mivel jelen esetben nem csalinak használjuk, adott esetben túl nagy méretre van szükség egy nagy csali megemeléséhez.
Tipp: Arra vigyázzunk, hogy nehogy túlméretezzük a parafánkat, mert az lebutítja a finom szereléket. Kevesebb kapásunk lesz. Mindig nézzük meg magunk előtt a vízben hogyan viselkedik a felszerelés.

A ráckevei Dunaágon sok az iszap, itt különösen eredményesek ezek szerelékek
A ráckevei Dunaágon sok az iszap, itt különösen eredményesek ezek szerelékek

A tirolifa nem csak a süllőhorgászok táskájában kell, hogy ott legyen. Szükségünk lehet rá akkor is, amikor pontyhorgászatra készünk. A jó dobási tulajdonságai miatt nálam ez a megoldás a bronzérmes. A csőbe zárt levegő bár nagy terhet nem tud megemelni, a feederezésben erre azonban nincs is szükség. Gyorsan összeállíthatóság, és a variálhatóság jellemzi.

Feeder szerelékek a dobogón 4.

Előnyei: végtelenül leegyszerűsített szerelékek, sokoldalú felhasználás. Egyes kialakításoknál cserélhető ólmok segítik a horgászatot.
Hozzávalók: a legegyszerűbb összeállításhoz a tirolifán kívül csak ütközőre és horogra van szükségünk.
Hatékonyság: kiváló, (csak az ára miatt nem lett aranyérmes).
Dobhatóság/gubancolódás: jó dobhatóság és minimális gubancolódás jellemzi.
Hátránya: bár otthon is elkészíthető, de a tökéletes kialakításra a boltban bukkanunk.
Tipp: mindig több méretben tartsunk magunknál, ugyanis a kevésbé megemelt csali legalább annyi hatástalan mint a túlemelt.

Amur is jobban szereti a lebegő csalit, mint a fenéken felkínáltat!
Amur is jobban szereti a lebegő csalit, mint a fenéken felkínáltat!

Sok horgász még ma is két horoggal horgászik. Nem is sejtik, hogy azért van a felső (azaz a kosár feletti) horgon több fogás, mert azt a szerelék kiemeli az iszapból! Ha megfelelő távolságra kötjük a nehezéktől a fület, és elég rövidre szabjuk az előkét, akkor a szerelék tökéletesen fog működni. Bár a dobogóra nem került fel a negyedik helyen ott várakozik a ma talán legtöbbet használt (lehet, hogy nem tudatosan) végszerelék a kosár fölé kötött előke.

Feeder szerelékek a dobogón 4.

Előnyei: gyorsan összeállítható, csak meglévő felszerelést kell átalakítani.
Hozzávalók: nincs szükség külön kiegészítőkre.
Hatékonyság: közepes, ez inkább a külső adottságoktól, a bot elhelyezésétől, a mederalakulatoktól függ.
Dobhatóság/gubancolódás: közepeses gubancolódó végszerelék, csak a helyesen megkötött oldalfüllel lehet igazán hatékony.
Hátránya: A magasra emelt bot miatt erős szélben nem használható. Hátrányként említhetem még talán a bizalmatlanságot is, sajnos sokaknak egyszerűen nem lehet elmagyarázni, hogy ez hogyan is néz ki a víz alatt.
Tipp: A meglévő felszerelést egy hurokkötéssel át tudjuk alakítani. Én soha nem használok két horgot, talán ezért azt javasolnám,  hogy horgászat közben nyugodtan váltogassuk az előke helyét. Kettő az egyben összeállítás.

Keszeg és ponty a szákban, a leggyakoribb zsákmányok
Keszeg és ponty a szákban, a leggyakoribb zsákmányok

Szándékosan hagytam utoljára a PVA habos megoldást. A gyártók általában 1-2 perces oldódási időt határoznak meg. Ugyebár ez nekünk túl rövid idő. Vagy mégsem?! Ugyanis amikor a hab leoldódik az előkéről, akkor a csali könnyedén lehullik. Ha nem használunk túl nehéz csalit, akkor azt a lehető legtermészetesebben tudjuk felkínálni a bajuszos vagy nádrágó barátainknak, méghozzá az iszap tetején.

Feeder szerelékek a dobogón 4.

Előnyei: bármilyen végszerelékkel használható.
Hozzávalók: PVA hab (érdemes mindig vízmentesen zárható dobozban tartani)
Hatékonyság: közepes, ugyanis igazából csak sejteni lehet a csali helyzetét miután a hab leoldódott.
Dobhatóság/gubancolódás: alacsony gubancolódás csak a megfelelően használt hab teszi lehetővé. A dobástávolságot nem befolyásolja.
Hátránya: drága, és emellett csak megfelelő hozzáértéssel működik megfelelően.
Tipp: nyomjuk a habot nem víz bázisú aromába, így az oldódást nagyban lassíthatjuk.

Sok nagyponty került már fotóra a lebegtetett csalik miatt
Sok nagyponty került már fotóra a lebegtetett csalik miatt

Érdekesség a feeder horgászat és a távdobás kapcsolatában:
Sokakban felmerülhet az a nagyon fontos kérdés, miszerint a nagy dobásokkal csökken-e a feeder - horgászatban oly közkedvelt érzékenység. Véleményem szerint ez nem így van. Megcáfolni egyszerűen tudom. Nemrégiben megjelent egy írásom a marker floatról. Aki már használt ilyent annak lehet nem is kell magyaráznom. A 50-70-90 méterre eldobott jelölő úszó, a zsinór minimális mozgatására is határozottan mozog a víz felszínén. Vagyis a tanulság könnyen levonható: fordított esetben, ha a hal 3 centit húz a csalin, akkor a spicc ugyan ennyit fog mozdulni. Egyszer érdemes kipróbálni!
Szöveg, kép és grafika: Kocsis László
Szólj hozzá:
henrik#1 2008. 12. 03., 17:08Üdv.
Gratulálok a cikkhez és a grafikákhoz,ismét egy jól átfogott témával találkoztunk.Nem mellesleg ma a Bentán egy 18,5 kg-os potyeszt fogtak mellettem "lebegtetett" szerelékkel. Görbüljön!!!
cilapower#2 2008. 12. 03., 15:03Szia Ladik!

Bizony, nagyon jó a szemed! Időnként megjelenik, a tavalyi év bővelkedett kisebb nagyobb szilvaórúban. Sajnos a pálya halállománya teljesen átalakult az években. Ez a kép egy tavaszi horgaszat alkalmával készült, ha jól emlékszem csonti és rizspufi csalival...

Cila
Ladik#3 2008. 12. 03., 12:44Szia Cila!

Jól látom, hogy a leányzó kezében egy szilvaorrút tart, és a helyszín a csepeli versenypálya? Hogyan fogtátok? Én kb. 10-12 éve rendszeresen fogtam messziről, meccsel zöld csontival hasonló méretben. Egy alkalommal még egy paduc is akadt.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.