Cikk oldal
2012-08-23

Az első

Bárány Levente írása
Augusztus első hetében heves zivatarok kíséretében sok csapadék hullott, ennek eredményeképp az addig alacsony vízállás közepesre duzzadt. Szerencsére a szennyes áradat elmaradt, így most nevéhez híven szőke a Tisza.

Az első

Telihold lesz az éjjel. Ez nem mindig jelent jót de talán most áradó víznél másképp lesz. Ennek jelét a szomszédaim gyorsan megerősítik. Egyre másra fogják a keszegeket és az apró harcsákat. Sajnos a kis bajszosok közül a legtöbbje egy szatyor mélyén végzi. A látvány elszomorít és felháborít. Közben szóba elegyedek egy ismerős fiatal társasággal. Ők is rablóznak, igaz fixen szerelt ólmos, fenekező készségekkel. Csalijuk haldarab és élő keszeg, küsz. Épp az imént tréfálta meg egyikőjüket egy darabos süllő. Beugrott az ágak közé a csíkos hátú. Szürkületig eltársalgunk az esélyeket latolgatva az éjszakára. Szerencsére a szomszédos komisz társaság, a még komiszabb szúnyogok érkezésével odébbáll.

Az első

A Nap már az ártéri erdő fái mögé bukik amikor elfoglaltam az általam jónak vélt helyszínt. Ez a szakasz egy nagy bedőlt nyárfa alatt található, ennél a vízállásnál hozzávetőlegesen 30 métert tudok rajta föl-le mozogni. Ez nem sok, de valamiért bízok a helyben.
Most már este, van, a Nap végleg beleszakadt a végtelen nyugati égboltba és utolsó izzó sugaraival szemérmesen belepirult a keleti égbolton egyre magasabbra mászó Hold arcába.

Az első

Rohamosan sötétedne, ha nem lenne telihold, fénye egészen varázslatos, különös fényt kölcsönöz a meleg éjszakának. A víz surrog az ágak között, halak loccsannak sejtelmesen szerte a folyó hátán. Piszék kergetőznek a közelemben a felszínen, az is lehet, hogy már újra üldözik őket az éjszaka ragadozói. Az egész életük menekülés a túlélésért. Hopp! Most szétspriccelnek, burvány tör a felszínre. Kezemben az összeillesztett bot, a zsinór végén egy közepesen mélyre törő wobbler fityeg. A rablás látványára nem habozok, dobok!

Az első

Leírhatatlan adrenalin löketet kapok. Az első éjszakai műcsalis dobásom a Tiszán! Egy darabig semmi, csak az apró halaknak ütközik a wobbler teste. Közben egyre sűrűbben rebbenek szét az apró halak, rengeteg van belőlük előttem. A meglassúdó mély vízben itt pihennek meg csapataik.  Ezt biztatónak vélem. Ekkor nagyot durran a felszín. Tőlem legalább száz méterre rabolhatott a harcsa. Ennél a vízállásnál rablásának helye számomra elérhetetlen. Közben már a sokadik dobásomnál járok amikor a parthoz érő műcsalit már-már kiemelném akkor vág a utána valami. Persze nem akad meg a hal amiről így nem derült ki milyen faj volt, de az biztos, hogy a frászt hozta rám. Remegő lábbal süllőre gyanakszok, itt tanyázhatott a partszáli fűcsomó tövében.
Kezd egyre izgalmasabbá válná a dolog. Él a víz, mondják ilyenkor. Meleg van, izzadok mert a szúnyogok miatt bevagyok öltözve. Taktikát változtatva kicsit leülök, várok, fülelek így van időm kicsit a külvilág zajaira is figyelnem. Az erdőben megszólalnak a kuvikok, sivító hangjukkal hívogatják egymást és szidják a Hold sápadt képét. Mellettem az erdő avarján pocok neszel, a túloldalon pedig egy őz érkezik csörtetve a folyóra szomját oltani. Eldöntöttem, hogy csak látott, vagyis inkább hallott halra megyek.

Az első

Sajnos rendre lőtávolon kívülről hallom a rablásokat, a könnyű wobblerrel nem érem el őket. Végre egy szép cuppantás előttem! Talpra ugrok és késlekedés nélkül dobok. A csali szinte hajszál pontosan a rablás helyére pottyan, ujjaim az orsó karján és alig indítom el a csalit, amikor a félreérthetetlen érzés eljut a receptoraimba. Lomhán, ellenállhatatlanul húzott le mélybe. Azt tudtam, hogy nem egy óriás, a szerelésem pedig bivalyerős, így a fárasztás nem tartott soká, de fajtája kitartásából adott egy finom kis ízelítőt. A parthoz közeledve összeszedi utolsó tartalékait, újra a mélybe tör és alaposan meghajlítja a horgászbotomat. Ezzel azonban kimerültek erőforrásai, a felszínre kényszerítem és a parthoz közel lépve, az iszapra siklatom fáradt testét. Horgom jól akadt szájának porcos oldalízületében. Boldogságom határtalan, nézem a pihegő hosszú testét, márványozott mintázatát, bajusz szálai ruganyosan libegnek. Fülig érő szájjal öleltem magamhoz a sáros, nyálkás haltestet, még csókot is kapott nagy lapos fejére, amin kacéran csillant meg a Hold halovány sugár kévélye.
Ő volt az első!

Írta: Bárány Levente

Szólj hozzá:
jazon#1 2012. 08. 25., 23:00Kleithos szerintem te egy rettentő ostoba ember vagy!! És erős fogalom zavarral küzdesz. Szókimondást nem kell összekeverni a bunkósággal és az önteltséggel, amikből neked jócskán kijutott.
Nekem tetszett az írás, és a fotók is. Engem is örömmel tölt el a természet a szép vízparti horgászhelyek látványa.
Egy dolog zavart viszont. Kedves Levente, legközelebb ha azt látod valaki lopja a halat, illetve ilyen komoly szabálysértést követ el, fel kellene sutyiban hívni a halőrszolgálatot vagy a Vízi rendőröket vagy a rendőrséget. Bejelenteni. Mi így buktattunk már le társaságot, akik rendesen megszívták.
kleithos#2 2012. 08. 24., 22:42Viszont nyugodalmasat.
kopaszkukac1#3 2012. 08. 24., 22:35Na további jókat.
Jó éjszakát.
kopaszkukac1#4 2012. 08. 24., 22:28És!!
kopaszkukac1#5 2012. 08. 24., 22:27Ős látod mennyien mennek ezekre a vizekre!!!
Fizetnek egy valag pénzt és a halat sem hozhatják el,ott miért teszik meg??
Mondjuk én is járok ilyen vizekre,bár már egyre ritkábban,mert valóban a pofátlanság legfelsőbb határait súrolják.
Volt példa hogy a 10 napos peca alkalmával (napi 5500ft) bementünk letusolni mert volt rá lehetőség koponyánként 700ft a fürdés!!!
A biztosítékot az verte ki mikor az akkor 11 hónapos fiam lefürdetéséért is elkérte a pénzt!!
Másnap ettünk viszont halászlevet:)))
kleithos#6 2012. 08. 24., 22:22Sajnos ez a valóság. No meg az, hogy a magyart otthon is lehúzzák a horgászással. Itt néhol tengeri horgászatra lehet menni annyiért, mint otthon egy felkapott műanyag tóra. A tagsági, és területi engedély árak pedig egyenesen vérlázítóak. Pl tököm réti horgásztó kb 150 ezer per év!!!
Komolyan nem normálisak.
kopaszkukac1#7 2012. 08. 24., 22:17Mert ott megtehetik !!!
Pénz-Pénz-Pénz!!!

Mikor kint vagyok ismerősömmel meló után beülünk a kocsiba.levágtatunk csak oda 300km a tengerig,a csali amit a boltban megvesz 50 euro 5 csomag,6-7 óra peca aztán hazafelé megint 300km.
Ő megteheti ezt minden hétvégén!!!!
kleithos#8 2012. 08. 24., 22:13Itteni példa. Az egyik legnagyobb csukás tó, és természetvédelmi terület a Blessington. A napijegy 5 euro!!!!
Magyarországon hol horgászol ennyiért? Főként úgy, hogy esélyed is van fogni. No és a bérek 1400 eurotól mennek a csillagos égig. Valahogy itt senki sem ebből akar meggazdagodni.
kopaszkukac1#9 2012. 08. 24., 21:55Tudod bárki bármit mond én ennek a dolognak a végén is csak a PÉNZT látom mint problémát!

Vegyünk egy átlag Magyar pecást.
Benzin,napijegy,csali,felszerelés stb stb,ha elmegy horgászni sajnos sokan ezeket is szemelőt tartják.
Na ezek után nem csoda ha a pénzéért kapni is akar valamit.

És valahol meg is értem őket!
Pláne ha ,ég szeretik is enni a halat.
kopaszkukac1#10 2012. 08. 24., 21:51Látod ha tudod hogy valamihez könnyen hozzá tudsz jutni,nem halmozol fel belőle!
összes hozzászólás megtekintése »
A jól bevált harcsázó technika a kuttyogatás ősi magyar horgászmódszer!