Cikk oldal
2012-07-19

Csukapergetés áprilisban

Havasi Balázs írása
Mai pergetőtúrám helyszíne a Lőrintei-tó nagy tava, amelyet egyik családtagom kíséretében járok körbe.
A mai célhalak a rablóhalak, elsősorban a csuka. A horgászat során elsősorban a bedőlt fák és akadók között próbálom horogra csalni a csukákat, de a nyílt vizet és a nádasok szélét sem hagyom dobás nélkül.
A késő reggeli órákban közelítettük meg a tavat. Az esti esőzés után felfrissült természet várt minket. A víz csendes volt, enyhén hullámzott, a felszínen a kishalak és a pontyok fürdése jelezte, hogy élvezik a felfrissült vizet.

A gát alatt a víz sima volt, de kicsit messzebb már enyhén hullámzott.
A gát alatt a víz sima volt, de kicsit messzebb már enyhén hullámzott.

Most pedig szeretném bemutatni a felszerelésem: A bot egy 3méter hosszú 50- 120g-os dobósúlyú bot, amit azért választottam, mert bármikor belefuthatunk egy harcsába vagy nagyobb csukába, süllőbe, amihez azért egy gerincesebb bot nem árt. Az orsóm egy 4000-es hátsófékes orsó, amit 0,25-ös fonott zsinórral töltöttem fel. Ennek a szakítószilárdsága 17,5kg - egy kisebb harcsához ez is elég. A zsinór végére drótelőkét kötöttem, ami segít a gyors műcsali cserében, véd a harapás ellen és könnyebben kibogozhatjuk, ha valamelyik csali visszatekeredik. A dobozaimnak és egyéb eszközeimnek egy pergető válltáska ad otthont, ez nélkülözhetetlen egy jó kis pergetéshez. A táskám tartalmából kiemelném a fertőtlenítő sprayt és a szájfeszítőt, ami segít a gyors horogszabadításban és a halakat is kíméljük és segítjük a horog ütötte seb gyógyulásában.
     
Nagy a választék
Nagy a választék
A bot és az orsó
A bot és az orsó

Elengedhetetlen felszerelés a szájfeszítő és a fertőtlenítő
Elengedhetetlen felszerelés a szájfeszítő és a fertőtlenítő

Az összeszerelés után indultunk első állomásunkra, ami a nagy gát volt. Az idő felhős volt, emiatt a víz is sötétebb színre váltott - ezért világos színű csalikat használtam. Először wobblerekkel próbálkoztam, majd felkerült egy ezüstszínű villantó is, de eredményt nem hozott egyik sem.
A következő állomás a kifolyó volt a gát sarkánál, ezt a részt szeretik a rablóhal horgászok.  Itt a nádas remek rejteket tud adni a lesben álló csukáknak, a víz is mély, emiatt harcsára és süllőre is lehet számítani, de most nem ők a célhalak. A legelső csali egy kis kék wobbler volt, amit jerkelő mozgással vezettem, majd egy ezüstszínű körforgó villantó volt a csali, amit hulló falevélként majd a felszín alatt húzva hullámokat keltve vezettem, ám ez a hely sem adott halat, így hát mentünk tovább.

A második állomásunk a kifolyó volt
A második állomásunk a kifolyó volt

A következő állomás a nagy öböl volt, aminek az alján tuskók vannak és a partról bedőlő fűzfák rejteket adnak a rablóhalaknak, de az amurok is szeretik, főleg nyáron. Mivel nagy az elakadás veszélye, ezért egy felszíni 2részes narancssárga színű wobblert tettem fel. Miután a felszínre esett és feltekertem, a zsinórt lazán tekerni kezdtem a felszín alatt kb. 10cm-re, hogy lássam a narancssárga fahalat. A nyílt víz dobálása után a fűzfát vettem célba: a laza dobás kb. 2m-re esett le.  Két tekerés után éreztem az erős rávágást majd a bevágás után már meg is volt. Az erős bottal kiválóan lehetett érezni a halat, pár húzás és tekerés után már ott is volt a stég előtt. Egy laza tarkófogás után kiemeltem a vízből. A kétrészes fahalacska horga rendesen átütötte a csuka száját, menekülésre nem sok esélye volt. Egy gyors szájfeszítés és már kint is volt a horog. A kis csuka hossza 45cm volt. Fertőtlenítés, majd ment is vissza a vízbe. Még pár dobás után mentünk is tovább egy kisebb szakaszt kihagyva.

Látszik, hogy a horog jól fogta
Látszik, hogy a horog jól fogta
A nyertes csali
A nyertes csali

A bedőlt fa, ami a kis csukát adta
A bedőlt fa, ami a kis csukát adta
A nádszél a víz alatt tuskókkal
A nádszél a víz alatt tuskókkal

A következő horgászhely a kis gát sarka volt, szintén náddal szegélyezve. Itt is a kis kék wobblert akasztottam a kapocsba. A nádszél dobálása után megláttam egy karcsú árnyat a vízben: egy csuka volt az.  40 és 50cm között lehetett, lassú mozgása arra utalt, hogy már jól van lakva. Hiába húztam előtte a wobblert nem harapott rá. Pár stéggel odébb beszélgetésbe elegyedtünk Laci bácsival, aki pontyra horgászott és mesélt egy 5kiló körüli csukáról, ami arrafelé rabol, de őt nem sikerült kifogni. Így hát megközelítettük a másik és egyben utolsó horgászhelyet: a kis öböl hátulja, ami szintén egy jó pergető terep. A part szélét bedőlt fák díszítik, középen egy nyílt résszel, az egyik oldalán egy vízre dőlő fűzfával. A dobozból előkerült egy jól bevált aranyszínű villantó, piros bojttal a végén. A tőlem jobbra lévő nyílt tisztást céloztam egy-két fa között. Nagyot nem akartam dobni, nehogy elakadjak. A laza kis dobás után pottyant a villantó, pár tekerés után - miközben kicsit rángatva vezettem - egy visszarángatásra lettem figyelmes, mintha áram lenne a botban. Laza bevágás után már meg is akadt a csuka szája szélében a horog. Egy tarkófogás után kint is volt a vízből. Gyönyörű kövér csuka, 47,5cm hosszú. Itt már feszítésre nem volt szükség, mert a szája szélét fogta a horog. Fertőtlenítés és fénykép után már ment is vissza.

A bedőlt fák jó rejteket adnak a lesben álló halaknak
A bedőlt fák jó rejteket adnak a lesben álló halaknak
A két fa közötti tisztás, ami a második halat adta
A két fa közötti tisztás, ami a második halat adta

Fogóval mindig könnyebb a horog kiszedése
Fogóval mindig könnyebb a horog kiszedése
Egy fertőtlenítés után már ment is vissza
Egy fertőtlenítés után már ment is vissza

A víz alatt még rejtőznek akadók, itt vigyázni kell a wobblerekkel
A víz alatt még rejtőznek akadók, itt vigyázni kell a wobblerekkel

A kis körforgó, ami megtetszett a második csukának
A kis körforgó, ami megtetszett a második csukának

Ezzel a hellyel véget is ért a túra. Élményekkel gazdagon ültünk be az autóba és mentünk haza ebédelni. Kívánok mindenkinek élményekben gazdag horgászatot!

Írta: Havasi Balázs
Szólj hozzá:
SalmoFan#1 2012. 08. 01., 17:34Üdv.
Nem szeretem más írását kritizálni,de most muszáj leírnom amit gondolok.Bothoz nem igazán passzol az orsó és a 0.25-ös fonott túl vastag.Nem gondolod,hogy kicsit durva?Akadós terepen drága műcsalival pergetni elég költséges dolog.Ilyen helyen inkább rejtett horgos cuccal pecázok és így a csalivesztés esélye is jóval kisebb.25-ös fonottat elég nehéz eltépni és max a kötésnél fog szakadni a cucc.Tavasszal nagyon nyerők a gumihalak és a twisterek!

Nagyon védeni akarod a csukákat akkor szakáll nélküli horgot használj.
sajomeno#2 2012. 07. 30., 10:41Üdv!

Gratula az íráshoz.
Nem okoskodni akarok, csak egy tipp - ha annyira kíméled a halat, szájfertőtlenítő spray helyett, inkább ne fektesd kavicsra, stégre, egyéb durva felületű helyre, ugyanis lerántod róla a nyálkát, a hámsérülések hamarabb elfertőződnek mint egy kis lyuk a szájában....

Sajomeno
BUDHILL#3 2012. 07. 25., 18:46Köszönöm!
qruka#4 2012. 07. 23., 20:55Szia!
Grat a cikkhez ,pergess sokat és vigyázz a halakra ahogy eddig is....a szájfeszítőnél vegyél olyat ami vége kör alakban hajlított-ez a legmegfelelőbb,nem szúrja meg a hal száját indokolatlanul..és jól támaszkodik benne....bár ugye a horog amúgy elég neki..ez jól támaszkodik a fogaknál....legszívósabb ragadozóink egyike,de persze ne éljünk ezzel vissza....ha kézből engeded vissza-mindig várd meg hogy önerőből elússzon...a csalijaid közül eröltesd a 2 részeseket....bár a nagyok sajna nem egyszerű esetek..és a gumihalaidat se hagyd otthon:-)...soxor a legjobbak...dobálj sokat,sok sikert csao Norbi.
BUDHILL#5 2012. 07. 20., 17:05Köszi a tanácsokat.
SalmoFan#6 2012. 07. 19., 16:554000es hátsófékes orsó és 25ös fonott?Kicsit erősnek találom..
dreamor#7 2012. 07. 19., 11:33Hali!
Szubjektív vélemény és csakis építő jellegű kritikával szeretnék élni, kritizálás és mindenféle rosszindulat távol áll tőlem!

A cikk eleje szépen felvezetett, az olvasó fantáziáját megmozgató bevezető, tehát úgy ahogy van rendben van. Horgász szemszögből nézve, főleg aki pergetett már pár alkalommal, annak indokolatlannak tűnik a durva felszerelés.
A szájfeszítő illetve ferőtlenítő combot nem igazáz tudom hova tenni. A szájfeszítő ugyanis nem egy kiméletes módszer a csuka fogaira nézve. ( A nagyon körültekintően elhelyezett feszítő is okozhat kárt.) Tipp: A kopoltyú alatt az alsó "álkapcsánál" fogva a száját kinyitja, viszont a szílvány lemezeire ügyelni kell! A csuka a földön fényképezve sem túl szép látvány, de ha csak ott volt lehetőség vagy csak spontán az jutott eszedbe, akkor sokkal szebb egy puha fűre helyezett hal. A képek amiken keresztül a csukás helyeket szertéd az olvasó elé tárni jók voltak és pont. A csuka egyébként hihetetlenül jól regenerálódik és elég szívós, így az alapvető odafigyelés teljes mértékben elég a biztos életbemaradásához. A cikkhez esetleg egy lezáró szakasz, összegzés (befejezés) olvasónak talán hiányzik.
Mindezek mellet gratulálok a cikkhez és sok sikert kívánok a leendő cikkeid írásához.

Üdv.: Kulcsár Gergő Csaba
összes hozzászólás megtekintése »
A vicsege a kecsege és a viza keresztezéséből születő hibrid, melyet az 1970-es években tenyésztettek ki a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézetben.