Cikk oldal
2008-08-14

A franciás angol

Wagglerezés spiccbottal
A franglaise egy ügyes waggler technika, amely megoldást kínál a szeles időben való spiccbotos horgászatra.
Ez az úszós módszer is, mint annyi sok minden, Angliából származik, ahol sok esetben fúj gyengébben, vagy erősebben a szél, és e miatt a spiccbotos horgászat sokszor lehetetlennek bizonyul. Azonban a spiccbot rendelkezik annyi előnnyel, más technikákkal szemben, hogy az emberi elme megkeresse rá a megoldást.

Szerelékem hozzávalói
Szerelékem hozzávalói

Klasszikus Angol ólomméretezéssel ellátott úszók
Klasszikus Angol ólomméretezéssel ellátott úszók
Szélben hagyományos technikával nehéz spiccbotozni
Szélben hagyományos technikával nehéz spiccbotozni

Ezért azt találták ki, hogy készítettek egy egypontos rögzítésű úszót, egy rövid wagglert, aminek az a lényege, hogy pontosan meg van adva (klasszikus angol méretezésben), milyen súlyt bír, a zsinóron sörétólmokkal van rögzítve, így egy picike, önsúlyos úszót kapunk. Ha belendítjük a vízbe, alsó, vagy felső dobással, a bot spiccet kicsit a víz alá dugva, és egy kicsit meghúzva, a zsinórt el tudjuk süllyeszteni, így nem tudja eltolni a szél a damilt. Hiszen a spiccbotos horgászatnak állandó problémája, hogy a szél hasat képez a szereléken, kifelé húzva az úszót. Márpedig ha közelebb jön az úszó, mint ahol horgászni szeretnénk, vagy ahol az etetésünk van, akkor gyakorlatilag nem a megfelelő helyen horgászunk, ezáltal erősen csökken a halfogás esélye. Ezzel a módszerrel nem így van.
Lehetőleg süllyedő damillal alkalmazzuk. Elméletileg a Drennannak van egy ehhez kialakított úszórögzítője, de ezt elég nehéz beszerezni, mérete miatt gyakran elvész, ezért klasszikus angol módon, két-két sörétólmot használunk a rögzítésre. Ha csak egy-egy ólmot teszünk a zsinórra, akkor fennáll a lehetősége, hogy a fárasztás alatt megnyúlt damilon, illetőleg az ereszték állításánál, elpattanhat 1-1 ólom, és akkor elcsúszik az ereszték. Így nem a valós, beállított mélységben horgászunk.

Az úszó rögzítésének módja
Az úszó rögzítésének módja

Az ólmainktól kap az úszónk egy kis tőke súlyt, ezáltal nagyon könnyű behúzni a víz alá a szereléket.

Bedobás után botspiccet a víz alá nyomva süllyesztjük el a zsinórt
Bedobás után botspiccet a víz alá nyomva süllyesztjük el a zsinórt

A szerelék egyébként nagyon egyszerű. Adott az úszórögzítésre használt néhány darab ólom, ezután következik, az 5-6-7 darabból kirakott ólomsor (vagy az úszótesten megadott, tradicionális ólom egység), majd ezt követi a horogelőke hosszának megfelelő hosszúságú köz, majd a jelzőólom. Nagyon fontos dolog, hogy a főólom és a jelzőólom közötti távolság mindig legyen legalább akkora, amekkora a horogelőke hossza, mert ha rövidebb, akkor a horogelőke könnyedén felakad a főólmon, ezzel gubancot okozva a szereléken. Nekem - a képeken is láthatóan - ezen változtatnom kellett, mivel nagyon sok apró hal volt a vízben, ami elhúzogatta a szereléket. Ennek kiküszöbölésére meg kellett rövidítenem a főólom és a jelzőólom közötti távolságot. Így ugyan néha gubancolódtam, de mégis megérte a változtatás.

Sallangmentes szerelék
Sallangmentes szerelék

Ezt a szereléket spiccboton használjuk 4-5-6, akár 10 méteres hosszig. Előfordulhat, hogy ez a technika, hatékonyabb a rakós botnál is, hiszen egy 9-10 méteres rakós botot alkalmazva akár 3 méterrel is a rakósbot hatósugarán kívül horgászhatunk. Így túlhorgásszhatjuk a rakósbotot, és mégsem matchbottal horgászunk. Ez a módszer sokkal gyorsabb is, főleg abban az esetben, ha nem túlságosan nagyok a halak, hanem röptethető méretűek. Ebben az esetben jóval gyorsabb lehet a rakósbotos horgászatnál. Ezen felül, másik erénye, hogy pontos, hiszen mindig ugyan oda tudunk horgászni, mindig ugyan oda érkezik vissza a szerelékünk, és ha rendesen elsüllyesztjük a zsinórt, akkor még hasa sem képződik a szereléknek.

A süllyesztés után beállt úszó
A süllyesztés után beállt úszó
A kapást jelző, határozott emelés
A kapást jelző, határozott emelés

Az atkári horgásztóra mentünk gyakorolni ezt a technikát. Kedves barátaim hívtak meg, erre az ideális spiccbotos vízre, ahol nem utolsó szempont volt, hogy a kellemes, szépen kialakított tópartra a család is elkísérhetett. Atkár az M3-as autópályán közelíthető meg, a Gyöngyös-Hort kihajtónál, onnan Hortnak, majd Atkárnak tartva, Atkáron áthaladva találjuk meg a horgásztavat jelző táblát.

Hangulatteremtő a tó bejáratánál
Hangulatteremtő a tó bejáratánál
„Műanyag”, de kulturált pecahely
„Műanyag”, de kulturált pecahely

Lili lányom is jól szórakozott
Lili lányom is jól szórakozott

Gyűjtöm magamnak az ilyen helyeket, ahova kislányaim is elkísérhetnek, ők is jól érzik magukat, a városból kiszabadulva, az együtt töltött órák alatt.
A „kocka” tó jól körüljárható, a horgászhelyek egy részét természetes anyagokból, nádból, kukoricából készített árnyékolók teszik az augusztusi melegben is kellemessé. Nagy örömömre szolgált – egyéni vesszőparipám – a minden horgászhelynél kihelyezett szemetes, hamutartó. De több tűzrakóhely, bográcsállvány, padok, ülőkék is várják a horgászokat.
A tó sajnos, vagy nem sajnos? „műanyag”. A környezet kialakításnál igyekeztek megőrizni a természetességet. A halállomány ennek ellenére kifejezetten szép, változatos. Sajnos a compók a tavasszal kaptak valami betegséget, ugyan már gyógyítják őket, de a gyógyulófélben lévő fekélyek, illetve a már gyógyult sebhelyek elcsúfítják ezeket a gyönyörű halakat.

A franciás angol
A franciás angol
A franciás angol

Örömteli meglepetés
Örömteli meglepetés

Kellemes meglepetésként ért, hogy megérkezésemkor, a napijegy megváltásakor, a tulajdonosok első kérdése az volt, hogy adjanak-e sebfertőtlenítőt? (Persze nem nekem, a halaknak!) Láthatóan mindenben igyekeztek a legmegfelelőbb kiszolgálásban részesíteni. Tényleg lehet azt mondani, hogy kifejezetten szép környezetben, kimondottan vendégvárásra van berendezkedve a tó.
A víz átlagmélysége 1,8 méter körül lehet, legalábbis amíg én spicc bottal elértem, de onnan még mélyült.

Nyerő csali 2 szem piros csonti
Nyerő csali 2 szem piros csonti

Ottlétünkkor csali gyanánt csontit alkalmaztunk, tartalmas etetőanyaggal, sok-sok élőanyaggal. Az első órában nem túl sok jó hal jött, zömében csak tenyeres forma kárászokat fogtunk, később, ahogy ért be az etetés, egyre több lett a nagyobb testű hal. Olyannyira hogy kettő is volt, amihez közöm sem volt ezzel a spiccbottal. Ahogy megakasztottam őket nagyon komótosan, szépen bandukoltak tovább, szinte észre sem vették, hogy horogra akadtak, esélyem sem volt arra, hogy megfogjam őket. Viszont a nemrégiben tesztelt Catana spiccbot új erősségére derült fény, kilós forma compókat kényelmesen megfogtam 14-es főzsinórral és 9-es előkével. Itt szeretném kiemelni a Shimano Antares előkét, ami nagyon jó benyomást tett rám. Nem nyúlt túl, nem szakadt, kivéve ennél a két nagy halnál, de ezek ugye, fogalmazzunk úgy, méreten felüliek voltak.

Jó hal jó előkével
Jó hal jó előkével

A Catana bot és az Antares előke
A Catana bot és az Antares előke
jól bírták a nagytestű halakat is
jól bírták a nagytestű halakat is

Kétféle bedobási módszert tudunk alkalmazni a franglaise módszernél. A felső bedobást, és az alulról lendítést. Ez utóbbi főleg akkor praktikus, ha van rá terület, pl. nem nőtt fel előttünk nádas, illetve, ha zajokra érzékeny a halállomány, vagy sekély víz esetén, hogy ne csapjuk a vizet, ne zajongjunk nagyon. Ilyen esetekben az alsó lendítéses, beejtés sokkal jobb.

Dobás fej fölül
Dobás fej fölül
és alulról „ejtve”
és alulról „ejtve”

Etetni szinte folyamatosan etettem, minden második dobásra. Vagy etetőanyag gombócot, vagy csontit külön, vagy pedig olyan etetőanyag gombócot, amibe annyi csontit raktam bele, hogy már a levegőben essen szét, és így nagy terítést csináljon.

Csontival megtámogatott nagy terítésű etetés
Csontival megtámogatott nagy terítésű etetés

Egy idő után a halak nagyon ránk álltak, ez látható volt a hatalmas buborék felhőkből az úszom környékén.

Buborékfelhő az etetésen
Buborékfelhő az etetésen

Nagyon sokféle halat fogtunk, kisebbet, nagyobbat, kárászokat, kis amurt, kis pontyokat, nagyon fekete pontyot, nyurga pontyot, tőpontyot, tükörpontyot, gyönyörű compókat, tényleg nagyon sok féle halat.
Tényleg jó ez a technika, még szélben is gyerekjáték vele a horgászat, ez látszik abból is, hogy az én lányaim is fogtak vele halat, pedig az ő szerelékkezelésük közel sem nevezhető tökéletesnek, tekintve a hat, illetőleg három éves korukat.

Szép halak!
Szép halak!

Au revoir!
Au revoir!

Írta és fényképezte: ifj. Gyulai Ferenc
Szólj hozzá:
Williem#1 2008. 08. 29., 20:17Hi!
Szuper ötlet! Ki fogom probálni hamarosan. :)

Williem
Duba#2 2008. 08. 14., 18:01Szia Ferike!

Először is, köszönöm a cikket, nekem sok értékes információt adott. Többször szemeztem már ezekkel a "miniwagglerekkel", de nem igazán tudtam eldönteni hová tegyem őket.
Másodszor, remélem a gyöngyöshalásziak nem sértődnek meg az atkári horgásztó megnevezésen. :o) Ugyanis ez a tavacska közvetlen Gy.halász mellett található, a faluszéli házak kertjei majdogynem leérnek a vízig.
A hozzászólásom hangsúlyát kéretik a a köszönetre érteni! :o)))
Duba aki szeretieztakisvizet
Novi#3 2008. 08. 14., 08:28Üdv!
Jók azok a compók, s olvasható egy-két tuttti is :-))
Csak fenékközelben, vagy vízközt is akadtak halak? Kitartást és egészséget.
Novi >;-))
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
Az amúr (Ctenopharyngodon idella) eredeti elterjedése a Jangce és a Sárga-folyó volt. A XX. században kezdték telepíteni világszerte ennek köszönhetően nemcsak Európába, hanem a tengerentúlra is eljutott. Hazánkban az első regisztrált amúr telepítés 1968-ra datálódik, melynek helyszíne a tatai Cseke tó volt.