Cikk oldal
2018-02-07

Boltokban a februári Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban a februári Pecavilág!
A februári szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

Hihetetlen időjárásunk volt az idei év első hetében, amely többünket is arra sarkalt, hogy a tóparton töltsük az időt. Habár január volt, ennek ellenére késő őszi hangulat fogadott minket a Bugaszegi-tavon is. Szeretem ezt a tavat, mely a mi városunkban Balatonbogláron található. Huszonöt hektárjával, gyönyörű, kiterjedt nádasaival, akadóival egyre népszerűbb mind a ragadozó-, mind pedig a békéshalas horgászok körében. Nyáron, amikor a fürdőzők átveszik a hatalmat a Balatonon, ez a csodálatos tó nyújt védelmet és nyugalmat a környékbeli horgászok számára. Változatos halfaunája lehetővé teszi, hogy pontyra, amurra, harcsára, csukára, süllőre, balinra, vagy akár kárászra, keszegre horgásszunk.
Boltokban a februári Pecavilág!



Boltokban a februári Pecavilág!



Meddig lehet fokozni egy módszer hatékonyságát, valamint gazdaságosságát?  Hol vannak már azok az idők, mikor „mázsaszám” szórtuk a csalogatóanyagokat a vízbe?
Boltokban a februári Pecavilág!



Amikor utcai pecáról beszélünk egy akkora városban, mint Rotterdam, a legtöbben valószínűleg nem egy kellemes feederezésre gondolnak. Magas épületek közt dübörög a forgalom, a csatornák méter magas mellvédein néha feltűnik egy-egy streetfishinges pergetőhorgász. Dropshotozik, vertikális csalikat emelget, és számos pergetőtechnikát bevet, szép számmal akad műcsalija horgára csapósügér és süllő is. De a város közepén ennél többre is van lehetőség…
Boltokban a februári Pecavilág!



A horgászat, mint olyan, mindenki számára mást jelent. Sokaknak elég az otthonmaradáshoz, ha az időjárás-jelentés némi csapadékot, szelet jósol. Nem is csodálom, hiszen elviekben rekreációs tevékenységről van szó. Mit is jelent ez pontosan? „Rekreáció a szabad időben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember”. A hidegben fagyoskodást nehéz ide beilleszteni…
Boltokban a februári Pecavilág!



A piacon manapság kapható széles ólomválaszték miatt meglehetősen nehéz feladat az adott horgászstílushoz legalkalmasabb típus és méret kiválasztása. Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy mit dobnak a vízbe, gondolván: az ólom csak egy ólom. Írásomban részletesen bemutatom, hogy a különböző típusok milyen módon használhatók annak érdekében, hogy több halat foghassunk.
Boltokban a februári Pecavilág!



Röpke két-három év leforgása alatt a method etetőkosaras feederezés annyira népszerű lett a magyar fenekező horgászok körében, hogy szinte mindenki ezt használja, aki pontyra horgászik. Eredményessége mellett talán az egyszerűsége az, ami megfogta a feederezők közösségét. Van azonban néhány olyan apróság, vagy épp hiba, amikre, ha odafigyelünk, még eredményesebbek lehetünk. Ezekre szeretnék ebben az írásban rávilágítani.
Boltokban a februári Pecavilág!



Télen sem hagyom abba a pontyok és egyéb békés halak horgászatát, hisz már rég megdőlt az a tézis, hogy a hideg beálltával csak a ragadozók foghatók eredményesen. Ebben a szezonban több ziccert is kihagytam, vagy mert nem értem rá, vagy mert az időjárás volt alkalmatlan. De aztán az egyik téli este eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, a következő nap pecázni fogok.
Boltokban a februári Pecavilág!



A tavalyi évben volt szerencsém több alkalommal is elkísérni a Vidó fiúkat különböző horgászataikra, amelyekről rendre cikk is született. Ezúttal is egy ilyen peca történetét osztom meg veletek, melynek egy fülledt nyári napon, a Békéscsabától nem messzire található Néveri-horgásztó adott otthont. Ami a módszert illeti, rakósbotos volt, a csalogató pedig a Halibut…
Boltokban a februári Pecavilág!



Arra próbálok ezúttal rávilágítani, hogyan találjuk meg a tél végére jellemző átmeneti periódusban a megfelelő horogravalót, illetve milyen stratégia alapján csalogassunk, ha nem érjük be néhány hallal, hanem folyamatosan, minden percet és centimétert kihasználva akarunk fogni belőlük.
Boltokban a februári Pecavilág!



Éghajlatunk átalakul, ez már tény. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a stabil és relatív kiszámítható négy évszak helyét átvette egy hosszúra nyúlt száraz, forró nyár, melyet egy rövidebb, mérsékelten csapadékos hűvösebb időszak vált le gyors átmenettel. Szélsőséges hőmérsékleti rekordok dőlnek meg majd’ minden évben, hol a pozitív, hol a negatív tartományban. Az új helyzetből fakadó körülmények erőteljes hatást gyakorolnak természetesen drasztikusan megfogyatkozott halainkra is. Mostani cikkem fő gondolata, hogy lehet-e még egyáltalán tudatos téli horgászatról beszélni egy vadvízen a megváltozott viszonyok közepette?
Boltokban a februári Pecavilág!



Szándékosan hagytam utoljára a régi korokat idéző és sokakban a divatjamúlt érzést kiváltó fémcsalik bemutatását. Egyáltalán szükségünk van-e még rájuk a mind inkább realisztikus plasztikhalak és wobblerek világában? Elsőre azt lehetne gondolni, hogy nélkülözhetőek, de hiába öregek, egyszerűen nem tudja kikezdeni őket az idő vasfoga.
Boltokban a februári Pecavilág!



Rendelje meg a Pecavilág magazint

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.