Cikk oldal
2018-07-18

Boltokban a júliusi Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban a júliusi Pecavilág!
A júliusi szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

Az oroszlán soha nincs túl messze a zebráktól. Tartja a mondás, mely természetesen arra utal, hogy a ragadozót – legyen szó szárazföldi vagy vízben élőről – jellemzően ott találjuk meg, ahol a prédája van. Életben maradásuk elengedhetetlen feltétele, hogy olyan helyen tartózkodjanak, ahonnan a lehető leggyorsabban elérhető számukra a potenciális zsákmányállat. Ez alól természetesen a csuka sem kivétel…
Boltokban a júliusi Pecavilág!Az északra vezető hosszú autózás után leparkoltunk az út szélén. Megérkeztünk az Urkervaarthoz, és az volt a tervünk, hogy átlesünk Ramon Ansing válla felett peca közben, megnézzük, mit, hogyan és miért csinál. Versenyhorgászként hatalmas tapasztalatra tett szert, így ha valakitől, hát tőle tényleg érdemes tanulni.
Boltokban a júliusi Pecavilág!A zöldár elérte a Dunáról a Külső-Bédát is. Az opálos víz felkúszott a partra a füzek közé, majd tovább, hosszan a nyakig érő fűbe, a harsogóan zöld rétekre, egészen az ártéri erdő kisebb dombjainak lábáig. A széles faladikkal csendesen csorogtunk az ivadékokat riogató balinok rablásait fürkészve, majd csak az egyre erősödő csobogást füleltük a füzes mögött.
Boltokban a júliusi Pecavilág!A feederhorgászatban és a feederversenyzésben egyaránt fogós kérdés az alapozó etetés milyensége. Mikor és mennyit etessünk? Mit és mennyit tegyünk bele az alapnak szánt etetőanyagba? Mindezt mekkora etetőkosárral juttassuk be (gondolok itt a nagyobb etetőkosár okozta nagyobb csobogásra, illetve egy kisebb kosárral történő halkabb etetésre)?
Boltokban a júliusi Pecavilág!Több mint egy tucatszor voltam már a Balatonon pergetni. Ennyi alkalom bőven elég volt arra, hogy belássam, igen nehéz pálya, és rengeteg peca, tapasztalatgyűjtés kell ahhoz, hogy adakozóbb arcát is megmutassa ez a víz. Voltak eredményes látogatásaim is, de az, amikor valaki megmutatja, hogy hová kell menjek és mit kell dobáljak, számomra nem teljes értékű élmény. Habár jóval melósabb és időigényesebb megoldás, én mégis azt szeretem, amikor én rakom össze a kirakóst.
Boltokban a júliusi Pecavilág!A nyárfa „virágzása” május elejétől sokszor akár egészen július közepéig keseríti a gyűrűs bottal horgászók életét. Ez a jelenség bizonyára minden vízpartra látogató pecás számára ismert. Amikor igazán beindul a szezonja, olyan tud lenni, mintha hó esne. A jellegzetes vattapamacsra hasonlító szösz repítőszőrökkel használja ki a levegő legkisebb mozgását, ezáltal jut el akár kilométerekkel arrébb attól a fától, amiről lehullott. Egyesek szerint a halak előszeretettel fogyasztják, melynek hatása étvágyuk csökkenése. Ami azonban kézzel fogható, egyértelmű negatívuma, hogy a zsinórra ragadva szinte ellehetetleníti a gyűrűs botokkal történő horgászatot.
Boltokban a júliusi Pecavilág!Évekkel ezelőtt Futó Marci és Gyulai Feri cikkeiben olvastam a dunai, vízben állós úszózásról. Emlékszem, gyönyörű paducokat, jászokat és márnákat fogtak még a fővárosi szakaszokon is. Már akkor nagyon megtetszett ez a peca, de mostanáig váratott magára – mivel az elmúlt években, amikor meglátogattam ezt a gyönyörű folyót, valahogy mindig a feederbotok kerültek elő.
Boltokban a júliusi Pecavilág!Egyre jobban tisztult ki a kép előttem egy olyan horgászati technikával kapcsolatban, amivel a törpeharcsáktól hemzsegő vizekben is lehet még eredményes a finomszerelékes horgász. E stratégia ékes bizonyítéka a legutóbbi horgászatom, ahol sikerült olyan halakkal is találkoznom, melyeket már régen elveszettnek hittem.
Boltokban a júliusi Pecavilág!A kis folyók és elvadultabb csatornák mindig is kedvelt helyszíneim közé tartoztak, ha könnyű pergetésről volt szó. Az intenzív, májusi és ősz eleji időszakban jobbára nagyobb horderejű túrák mozgatják meg a fantáziámat, de nyár derekára, mikor úgymond „bezárul a kör”, egyik legjobb alternatívája a műcsalis pecának valamelyik kiszemelt kis vadvíz felfedezése egy egész napos, netán ott alvós, sátras túrával egybekötve.
Boltokban a júliusi Pecavilág!Számít-e, hogy a csali miként kapcsolódik a végszerelékünkhöz, vagy elég csupán az ízesítésére koncentrálni? Ebben próbálok meg eme írásomban támpontot nyújtani.
Boltokban a júliusi Pecavilág!Kezdőként ki ne akarna mindjárt nagy halakat fogni? Ez természetesen velem sem volt másképp, ezért sokáig elkerülte a figyelmemet egy méltatlanul lenézett kis ragadozó. Jó szívvel ajánlom viszont a módszer minden újdonsült szerelmesének, mert ideális tanulóhal a helyes technikák elsajátításához. Ám nem csak ilyen céllal, de szerintem önmagáért is megéri célzottan sügérre horgászni, mert egy hálás és nem utolsósorban nagyon szép hal.
Boltokban a júliusi Pecavilág!A hatalmas, 146 hektáros tó 5-ös számú faházas helyén öt éjszakát töltöttem negyedmagammal május legvégén. A karók segítségével szektorokra osztott víz fő hala természetesen a ponty, de minden más faj megtalálható itt, ráadásul mérete miatt komoly kihívás is egy finomszerelékes horgásznak.
Boltokban a júliusi Pecavilág!Rendelje meg a Pecavilág magazint

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
A jól bevált harcsázó technika a kuttyogatás ősi magyar horgászmódszer!