Cikk oldal
2018-05-16

Boltokban a májusi Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban a májusi Pecavilág!
A májusi szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

A hosszú tél után nem számított, hogy esik vagy fúj, elhatároztam, hogy a parton leszek. Természetesen úgy jött ki a lépés, hogy esett is és fújt, de ettől függetlenül elégedett lehettem a nap végén.
Boltokban a májusi Pecavilág!A csapósügér horgászata meglehetősen megosztja a pergetők táborát, hiszen szép számmal akadnak, akik szerint könnyen horogra csalható, míg mások szerint kimondottan fifikás pecát igénylő fajról beszélünk. Nos, az én véleményem az, hogy akár mindkét tábornak igazat lehet adni, azzal a kiegészítéssel, hogy a sikert nagyban befolyásolják az éppen aktuális körülmények. Gondolok itt az évszakra és időjárásra, a meghorgászott víz kondícióira, horgászok általi terheltségére, valamint arra, hogy ismerjük-e már a terepet, vagy új helyen próbálkozunk.
Boltokban a májusi Pecavilág!Mire megérkezünk a Vossekuilre, Niels de Laat már készen áll a pecára. Kipakolt, és elrendezte a felszerelését. Előkészítette a rakós botját – többféle topszetet –, valamint két botot pellet waggeleres szerelékkel, dobásra készen. Ma Niels – aki ezen a pályán nőtt fel – megmutatja nekünk, hogyan ért el itt komoly sikereket az elmúlt időszakban. Fiatal kora ellenére számos győzelmet aratott mostanában, így biztosak voltunk benne, hogy sokat lehet majd tanulni a horgászatából. Habár nem sokkal ezelőttig jobbára a statikus pontyhorgászatban jeleskedett, sokakat utasított maga mögé a legutóbb három óra alatt fogott 80 kilót felülmúló zsákmányával.
Boltokban a májusi Pecavilág!Április első heteiben végre beköszöntött az igazi tavasz, így a hirtelen felmelegedés a vízen talált. Két fantasztikus fél napot sikerült horgászattal töltenem: az elsőn délután, a másodikon délelőtt, mégpedig olyan helyen, ahol bár évek óta horgászom, a víz ezelőtt átláthatatlan opálos volt, most viszont 50-60 centi mélyen le lehetett látni a fenékig. Ezt kihasználva a látott halak nyomába eredtem.
Boltokban a májusi Pecavilág!A feederes horgászat alapvetően két különböző iránya jellemző ma Magyarországon: az egyik a methodkosaras, rövid előkés, a másik pedig a klasszikus, hosszúelőkés módszer. Van, aki mindkettőt használja, de szép számmal akadnak olyanok is, akik kizárólag az egyikre esküsznek. Mivel eddig szinte csak a „tömködős” kosarak szerepeltek a cikkeimben, úgy éreztem, ideje a finomabb technikát is kézbe venni. Ez alkalommal tehát azoknak szeretnék néhány tanácsot adni, akik kedvence a hosszú előke, mégis úgy gondolják, hogy két-három órára nincs értelme kicuccolni, mondván, ennyi idő alatt nem lehet jót horgászni.
Boltokban a májusi Pecavilág!A finomszemcsés, methodozáshoz kifejlesztett hallisztes etetőanyagok bekeveréséről már sok szó esett. Fontos a víz adagolása és annak ritmusa, a pihentetési idő, a rostálás, az esetleges utánvizezés. Mindezekről sajnos bármilyen részletesen is tájékoztatjuk a felhasználókat, mégis látni a parton olyan horgászokat, akik nem tudják jól és megfelelő állagúra keverni az etetőanyagot. Ezzel szemben a feláztatott mikropellettel történő horgászat szinte mindenkinek megy, mert azt elrontani alig lehet. És mi lenne, ha az etetőanyag és a pellet elkészítését egybefonnánk? Az eredmény önmagáért beszél. Ebben az írásban tehát a pelletpanírozásról lesz szó.
Boltokban a májusi Pecavilág!Mikor, milyen vastagságú és milyen hosszúságú előke a megfelelő? Ezt hogyan tudom eldönteni, sőt honnan tudhatom, ha változtatnom kellene rajta? Ezúttal ezekre a kérdésekre próbálok válaszokkal szolgálni.
Boltokban a májusi Pecavilág!A csatornahorgászatról a legtöbbünknek a rakós bot jut elsőre eszébe. A gyakorlatban ez így is nézett ki hosszú éveken keresztül, de vajon nem maradunk le sok fantasztikus fogásról csak azért, mert nem vagyunk elég nyitottak a horgászmódszerek megválasztásánál? Hogy erre a kérdésre választ adhassak, ezúttal egy a megszokottól eltérő csatornahorgászatra invitállak titeket.
Boltokban a májusi Pecavilág!Ha nem vigyáz a pergetőhorgász, könnyedén elragadhatja a veszélyes megalománia. Mindig csak kapitális halakat hajszolni nem vezet jóra, pláne, ha ez a trófea szép, egészséges, közepes méretű ragadozók megbecsülésének rovására megy. Ha valakit megtisztelt már pályafutása során egy-két ritka óriás, az még nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve kisebb halaknak nem is lehet örülni. Ellenkezőleg. Tény, hogy a másik véglet felé elmenni – nevelkedő halacskákat abajgatni éjt nappallá téve – is éppoly mérvű bűn. Valahol középen van a járható út. Tavasszal például minden évben vágyott dolog számomra egy-egy sok akciót ígérő egész napos cserkelés. Még, ha zsákmányommal nem is tudnék feliratkozni a rekordlistára…
Boltokban a májusi Pecavilág!Épp a májusi Pecavilág megjelenésekor van egy éve, hogy Storm csalikkal kínálgatom a balatoni tüskéshátúakat. A tálalás pedig sokuknak nyerte el tetszését, így az éves számvetés idején van bőven élmény, amiből válogathatok. Akik követik a Normark.hu közösségi oldalait, már láthatták, hogy több mutatós fogast sikerült objektív elé tartanom az elmúlt egy évben. Ezúttal kicsit mélyebben írnám le a fogások körülményeit, a nyerő csalikat és technikákat.
Boltokban a májusi Pecavilág!A vizek partján létezik egy olyan, létszámát tekintve jelentős tömeg, amelynek tagjai szinte észrevétlenül élik életüket a közvetlen közelünkben. Ők nem hallatják a hangjukat, nem verik fel a vízpartot hangos károgásukkal vagy csivitelésükkel, nem szívják a vérünket naplementekor, és nem is fogyasztják pikkelyes kedvenceinket, vagy döntik ki a vízparti fákat. Ki gondolná, hogy a főváros szívében, a Duna partján meleg nyári éjszakákon félarasznyi cincérek randalíroznak, míg magasan a fűzfák lombkoronájában pézsmaillatú, fémfényű bogarak repkednek a fejünk fölött? Élőhelyeikből nem sokat hagytunk, de szerencsére akad még pár eldugott hely, ahol menedéket lelnek.
Boltokban a májusi Pecavilág!A csuka bemutatása után sorrendben haladva lejár két nemes fő ragadozónk, a süllő és a balin tilalmi ideje is május hónap elsejével, ezért velük folytatnám a sort. Előbbre veszem azt, amelyik talán hosszú távon keményebb dió, mégis hamarabb sikerélményhez juttathatja a módszerbe most belekóstoló horgászt. Ez pedig a ragadozó őn ama tulajdonságának köszönhető, hogy az év túlnyomó részében felszíni rablásaival elárulja hollétét. A sikeres műcsalis zsákmányszerzés legösszetettebb része tehát, ami a hal megtalálását jelenti, balinozás során az ezüstös vadászok fent említett sajátosságánál fogva legtöbbször kihagyható lépés.
Boltokban a májusi Pecavilág!Rendelje meg a Pecavilág magazint

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
A csuka szinte egész évben táplálkozik, kivétel ez alól az ívás illetve a fogváltás időszaka, mely a nyári hónapokban esedékes. Ez a fiziológiai folyamat egy hónapig tart és teljes böjtre kényszeríti ezt az egyébként falánk ragadozót. Ennek ellenére a csuka hazánk egyik leggyorsabban fejlődő hala, ideális esetben akár 200 nap alatt is elérheti a 45-50 cm-es hosszt.