Cikk oldal
2017-01-30

Boltokban a februári Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban a februári Pecavilág!
A februári szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

Jó pár megkeresést kaptam az elmúlt hónapokban arra vonatkozóan, hogy mégis mik azok a különleges és egyedi „fahalak”, amik feltűnnek néhány cikkemben a halak szájában. Nos, titkot nem csinálok belőle, sőt éppen ellenkezőleg. Régóta szeretném már a lap hasábjain is bemutatni a mestert, aki ezen remekművek atyja és megalkotója…
Boltokban a februári Pecavilág!Új, 2017-es Ghost nevű termékcsaládunk minden tagja kiválóan füstöl és csalogat is egyben, ami sikeressé tehet akármilyen békéshalazást.
Boltokban a februári Pecavilág!A régmúltban emlékszem volt egy olyan „közvélekedés”, miszerint a csukát nem lehet egy bizonyos vízhőfok alatt már műcsalival megfogni. Néhány öreg róka egyenesen azt állította, hogy a hideg vízben eme ragadozónk nem lát jól. Elég nagy badarság ez – mondanom sem kell, sőt –, viszont az ok, amiért ilyen hiedelmek szárnyra tudtak kapni, borzasztóan egyszerű. Lelassult kacsacsőrű rablónk ugyanis már nem kapkod mindenféle egyenletesen tekert, év közben amúgy fogós ilyen-olyan műcsalik után. Egyfelől azok már gyanúsak neki – hisz a táplálék sem rohangál a fagypont környéki közegben –, továbbá kétszer is meg kell gondolnia, mire pazaroljon energiát, és mire ne. Ezért van, hogy kishallal még csak-csak fognak (akik ismerik a jó helyeket), de a vadul tekert körforgók érintetlenül hullajtják vízcseppkönnyeiket a deres fűbe minden egyes hiábavaló kitekerés után. Más megoldást kell hát kieszelnie a megrögzött pergető horgásznak, amennyiben nem kívánja letenni a lantot. De a játék itt kapja meg az igazi szépségét…
Boltokban a februári Pecavilág!Jó néhány éve már, hogy rászoktam a téli horgászatokra. Hogy miért? Több okból is. Egyrészt ilyenkor szinte minden horgászvíz kiüresedik – így sok olyan tó nyugodtan feltérképezhető, meghorgászható, ami egyébként tele lenne horgászokkal –, másrészt, mert nem szeretek otthon ücsörögni úgy, hogy közben tudom, ilyenkor is van esély kapitális halakra. Többnyire ezekre a nagy pontyokra horgászom úgy április elejéig, amikor az általam látogatott tavaknál visszaáll a normál üzem, és a horgászat már inkább a többi horgásszal való találkozást, eszmecserét jelenti, mintsem a nyugodt, remetepecát.
Boltokban a februári Pecavilág!Nagyhalas módszer a feeder, vagy inkább a semmi máshoz nem mérhető sokoldalúságában rejlik az ereje? A bérhorgásztavak közelmúltbéli robbanásszerű terjedésével főként pontyra, nagy dévérre, compóra használják, de szerintem a feeder a kisebb testű keszegfélék horgászatára is ugyanolyan hatékony.
Boltokban a februári Pecavilág!Amíg a hőmérséklet meglehetősen alacsony, a nagyon feltűnő horogcsalik használata lehet a kulcs a szektorgyőzelemhez. Adam Rooney egyike azoknak, akik a legnagyobb hatékonysággal alkalmazzák ezt a módszert arra, hogy akkor is fogjanak pontyot, mikor minden más kudarcot vall. Íme Adam legjobb feltűnő horogcsalitippjei.
Boltokban a februári Pecavilág!Az utóbbi években már többször feederezek fonott zsinórral – jellegzetessége szinte csodafegyverré teszi, igaz, máskor viszont pont ez jelenti a hátrányát. Ebben az írásomban megpróbálom a saját tapasztalataim alapján bemutatni, mikor érdemes fonottra váltani.
Boltokban a februári Pecavilág!Milyen motort válasszunk vízi járművünk meghajtásához? Természetesen figyelembe kell vennünk a csónakunk, kajakunk, hajónk, méretét, tömegét, a víz típusát, a naponta bejárni kívánt terület nagyságát, a helyre vonatkozó szabályokat (milyen motort engedélyeznek), és végül a legfontosabbat, pénztárcánk „kapacitását”.
Boltokban a februári Pecavilág!Még mielőtt a tél kemény jégpáncéllal borította volna be tavainkat, az első jelentős hidegfrontja orkán erejű széllel támadott. Jómagam hol máshol, mint a vízparton dacoltam az elemekkel, egy olyan fogás reményében, ami ebben a cudar időben érzi csak igazán jól magát.
Boltokban a februári Pecavilág!Ahhoz, hogy télen versenyeket nyerjen az ember, először is halat kell fognia. Nos, ez elég egyértelműnek tűnik, mégis, amikor beköszönt a zimankó, és a hőmérséklet jelentősen csökkenni kezd, sokan megfeledkeznek erről.
Boltokban a februári Pecavilág!Új külalakkal jelentek meg a területi jegyek, és a horgászrend is frissült 2017-től a Balatonnál. A jegyek mellé egy új, informatív tájékoztatófüzetet kapnak a horgászok, amely nagy segítséget jelent majd számukra a vízparton.
Boltokban a februári Pecavilág!A télen már tűkön ülő horgászok minden év elején alig várják, hogy a kiállításokon végre kezükbe vehessék kedvenc márkájuk aktuális újdonságait. Idén, február 9–12. között kerül megrendezésre a FeHoVa, immáron 24. alkalommal, hogy a horgászat és vadászat szerelmeseit összehozza. Kiváló, jó hangulatú eseménye ez a következő szezonra való ráhangolódásnak. Hasonlóan az előző évhez, idén is kiállítóként lesz jelen a Normark Hungary Zrt. mint a Rapala, Shimano, Dynamite Baits, Sufix, VMC, Storm, Coast, Carp Spirit, Marttiini és Williamson hazai forgalmazója. A G pavilon G2-es standján, kereken 100 négyzetméteren várják az érdeklődőket a fent felsorolt márkák legújabb fejlesztéseivel. A lehetőség tehát adott lesz mindenki számára, hogy megnézze, megtapogassa, megszagolgassa a 2017-es év debütálóit.
Boltokban a februári Pecavilág!A hidegvízi horgászatot el sem tudom képzelni CSL nélkül,sőt mára nemcsak téli adalékként tekintek rá. Ilyenkor van igazán a szezonja, így igyekszem minél többféleképpen felhasználni.
Boltokban a februári Pecavilág!Rendelje meg a Pecavilág magazint

12 hónapra 5300 Forintért

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.