Cikk oldal
2017-05-30

Boltokban a júniusi Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban a júniusi Pecavilág!
A júniusi szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

A változatos idő, illetve a jobbra-balra vándorló frontok a pontyok horogvégre kerítését nagyban nehezítette, ezért ezúttal egy rövid kárászozás mellett döntöttem, számítva persze meglepetés vendégekre is...
Boltokban a júniusi Pecavilág!Mi az ideális mélység, ha pontyokra és pontykárász F1 hibridekre horgászunk? Erre a kérdésre nem lehet általános érvényű választ adni. Elsősorban a horgászat helyszínétől függ: ha 1,5 méter mély vízen horgászunk, a megfelelő ereszték hossza különbözik attól, amivel 3 méteres vízen horgásznánk; és ugyanígy más a helyzet egy kisebb halsűrűségű vízen, mint egy intenzívebben népesített tavon...
Boltokban a júniusi Pecavilág!Sokan lebecsülik az egyesületi tavakat, azt gondolván, hogy a várható zsákmány mérete és mennyisége is szerény, de meg kell, hogy cáfoljam ezt. A jól kezelt, gondosan telepített vizek igenis vetélytársai lehetnek a bértavaknak fogás szempontjából, és egy jó elképzeléssel, ideális szerelékkel nagyon is eredményesek tudunk lenni rajtuk. Ezúttal gyermekkorom egyik meghatározó taván horgásztam.
Boltokban a júniusi Pecavilág!A Walterland–Maros Mix csapat színeiben versenyző Vidó Ferihez látogattam el még tavasszal, aki a Gyula belterületén található háromhektáros Erkel-tavon a fiát, Rolit trenírozta.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Évek óta csodálva figyelem legyezők-pergetők áprilisi márnafogásait az Ipoly déli részein, áprilisban tehát úgy döntöttem, ha az időjárás engedi, nekivágok egy tilalom előtti utolsó márnázásnak. Így is lett: 10 óra után autóba vágtam magam, majd elindultam Tésa irányába.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Sohasem szerettem a monotonitást vagy a megszokást, és ez a horgászvizekre is igaz. Ennek megvan az a hátránya, hogy teljes mértékben nem tudom egyik helyet sem kiismerni, de az érem másik oldala, hogy mindig megoldandó feladatokkal találom magam szemben, és új tapasztalatokra teszek szert.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Ha wagglerúszót említünk egy olyan brit horgásznak, aki intenzíven telepített tavakon horgászik, valószínűleg azonnal a pellet wagglerre gondol. A waggler azonban ennél lényegesen sokoldalúbb. Ezt a tényt próbálom ebben az írásban alátámasztani, vagyis wagglerrel fogok horgászni, de ezúttal pellet nélkül.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Mikor az első hírek szárnyra keltek az olaszországi harcsaeldorádóról, én még kisiskolás voltam. Átéléssel olvastam persze minden fellelhető anyagot, ami a témába vágott, ám később az évente egyszer abszolvált külföldi horgásztúráim valahogy rendre másfelé szerveződtek.
Legalábbis ez év tavaszáig...
Boltokban a júniusi Pecavilág!Ahogy mindennapi életünkben, úgy a pergetőhorgászatban is követünk trendeket, vagy ha úgy tetszik, divatot. Egy-egy módszer esetében, ha megjelenik a piacon egy új modell, amely működőképesebbnek bizonyul a korábbi kedvenceknél, akkor hajlamosak vagyunk azokat elfelejteni – pedig nem véletlenül voltak favoritok. Az elméletre szinte minden csalitípus esetében lehetne példákat hozni, alább a csukázókanalakról lesz szó.
Boltokban a júniusi Pecavilág!A csukák is különleges bánásmódot igényelnek a kánikula hónapjaiban, amikor a levegő hőmérséklete rekordokat döntöget, és a vizek oxigéntartalma fokozatosan csökken. Ráadásul ilyenkor küzdenek a legvehemensebben, így a sokszor ugrásokkal tűzdelt csetepaté hevében a testükben felhalmozódó tejsav szintje ilyenkor a legmagasabb. Íme, néhány jó tanács, hogyan óvhatjuk épségüket, ha nyáron csukázni indulunk.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Az előző cikkben szó volt pergetőholmink két alapvető eleméről, nevezetesen a botról és az orsóról általánosságban. Egyúttal ígéretet tettem arra, hogy a felvázolt kategóriákat egyenként is bemutatom. Kezdjük hát az ultra light, másképpen finesse-készséggel, ami a legkönnyebb pergető szett eszköztárunkban! Jelen esetben azonban a legkönnyebb nem feltétlenül a legegyszerűbb is. Senki kedvét nem akarom elvenni, ha éppen a könnyű végletek vonzzák a pergetésben, azt azonban nem árt tudni, hogy a dolog kicsivel több körüljárást igényel, mint amit elsőre mutat magáról.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Ambiciózus tervekkel érkezett Magyarországra a Carp Spirit, a brand, amely a Dynamite Baits mellett ugyancsak a Rapala VMC-csoport pontyos márkája. A francia horgászok meghódítása után most a magyar piacon is meghatározó pozíció elérésére törekszik.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Idén is megrendezésre került a balatoni bojlis horgászat legnagyobb – hatnapos – megmérettetése. A versenypálya Alsóörstől nyugati irányba haladva, egészen Balatonőszödig tartott. Tizenöt nemzet 127 csapata vett részt ezen a nívós versenyen. Az idei évvel a résztvevők számát, illetve a versenypálya méretét is figyelembevéve a rendezvény a legnagyobb európai versennyé nőtte ki magát.
Boltokban a júniusi Pecavilág!Rendelje meg a Pecavilág magazint

12 hónapra 5300 Forintért

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
A hang a vízben 1400-1500 métert tesz meg másodpercenként.