Cikk oldal
2017-05-08

Boltokban a májusi Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban a májusi Pecavilág!
A májusi szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

A megszokottal ellentétben most a nagyágyúkat vettem elő, és próbáltam pár testesebb ponttyal feltölteni a fényképtáramat. 24 óra alatt ez nem egyszerű, pláne nem hideg vízben, de mint bebizonyítottuk: kivitelezhető.
Boltokban a májusi Pecavilág!Ambiciózus tervekkel érkezett Magyarországra a Carp Spirit. A brand, amely a Dynamite Baits mellett ugyancsak a Rapala VMC-csoport pontyos márkája, a francia horgászok meghódítása után most a magyar piacon is meghatározó pozíció elérésére törekszik. Legalábbis erre utal, hogy francia és angol pontyhorgászok közreműködésével, a széles körben ismert ACE korábbi forgalmazása során szerzett tapasztalatok felhasználásával továbbfejlesztett termékei megújult, fiatalos csomagolással a közelmúltban a hazai horgászboltok polcain is megjelentek.
Boltokban a májusi Pecavilág!A tavaszi, átmeneti időszak a halak viselkedését illetően talán az egyik legkiszámíthatatlanabb – elég, ha csak a pontyokat említem, mint célhalaimat. De, hogy pontosan mire is gondolok: a gyorsan melegedő sekélyesek, a lassan melegedő és drasztikus hőváltó zónákkal rendelkező mély vizek, a különböző fajok ívási ciklusai, a halgazdaságokból frissen betelepített új egyedek zsongása, mind-mind befolyásolja a halak tartózkodási helyeit és táplálkozási szokásait…
Boltokban a májusi Pecavilág!A magyar horgásztársadalom meghatározó része kizárólag a pontyot tartja potenciális célhalnak. Ezt az írásomat ezért egyfajta gondolatébresztőnek szánom, hogy a fehérhalak horgászata hazánkban is elfoglalhassa méltó helyét.
Boltokban a májusi Pecavilág!Hazánkban a halak etetésének legősibb takarmánya a kukorica, melyet a mai napig használnak haltermelő gazdaságokban – a pontyok minél gyorsabb, hatékonyabb felhízlalására. A szigetországban ezzel szemben nem a tengerit használják, hanem már egészen fiatal koruktól fogva a különböző pelletekkel oldják meg a halak táplálást. Ezek a magas halliszt- és halolajtartalmú extrudált takarmányok zsírban és fehérjében gazdag élelmet biztosítanak. Ebből kifolyólag, ahogy itthon a kukoricával történő horgászatnak alakultak ki különböző technikái, úgy Angliában a pelletekkel zajlott le ugyanez a folyamat, mely mára egy speciális eszközöket és fortélyokat felvonultató rendszerré nőtte ki magát.
Boltokban a májusi Pecavilág!A legtöbb írás, sőt még videó is a bőséges fogás rejtelmeibe nyújt betekintést, azonban rendre előfordulnak olyan helyzetek is, amikor pár kapásnak, pár halnak is örülnünk kell. Ráadásul ezeknek a megoldása sokkal nehezebb, mint ahogyan azt gondolnánk.
Boltokban a májusi Pecavilág!Gyenge szezonkezdés után ránk fért volna egy erős folytatás, de a Duna nem akarta a tavalyi arcát mutatni. Vagy mi voltunk ügyetlenek, vagy a halak étvágytalanok, de az hamar kiderült számunkra, hogy az idei tavasz nem a ragadozókeszegekről fog szólni. Megtaláltuk a jászokat, de egy-két kivételtől eltekintve nem igazán tudtuk horogra csalni őket. Valami mást kellett kitalálni. Bolondok napján „Ha a Duna nem adja a jászokat, majd megfogom én az Ipolyon!” felkiáltással indultam útnak szeretett folyómra.
Boltokban a májusi Pecavilág!Hajnalok hajnalán csörgő ébresztő, kómás arc a fürdőszobai tükörben, gőzölgő kávé, majdnem fekete – inkább sötétkékbe hajló – égbolt, harmatos fű, hűvös levegő. Ugye milyen lehangolóan hangzik? De ha úgy folytatom, hogy horgászcucc a csomagtartóban, a parton elcsípett napfelkelte, vízbe csobbanó etetőkosár, fékciripelés és ugráló halak?
Boltokban a májusi Pecavilág!Szerintetek a direkt ólmos feederezés egy kimondottan téli technika – ami túlságosan ingerszegény csaliprezentálás tavasszal –, vagy lehet létjogosultsága a felmelegedő vizekben is? A válasz véleményem szerint az, hogy bár a hideg vizek egyik legfogósabb módszere, ettől függetlenül ilyenkor is működhet. Sőt, ezt a megoldást használva kiváló eredményeket értem el tavaszi feederversenyeken – például a tavalyi White Acres Bait-tech fesztiválon, ami az elismerés mellett több mint 1500 fontos pénznyereményt hozott a konyhára.
Boltokban a májusi Pecavilág!Folyóink még a szabályozások ellenére is szeszélyesek tudtak maradni. Előfordul, hogy éppen csak medrében vánszorog, napokkal később pedig már a galériaerdő fái között rohan ugyanaz a vízfolyás. Lakói adaptálódtak a folyamatosan változó környezethez, zseniális módon idomulnak a hirtelen jött újabb helyzetekhez. Pontosan ugyanezt kell tennie a fanatikus süllőhorgásznak is, amennyiben eredményes kíván lenni – például egy hirtelen jött árhullámban…
Boltokban a májusi Pecavilág!Április 10–13. között négy nap alatt zajlott az idei balatoni előnevelt csukatelepítés. A betelepített 271 000 db csuka 21 000 db-bal több a számunkra előírt kötelezettségtől.
Boltokban a májusi Pecavilág!A bot-orsó-zsinór triumvirátus elemeinek illik harmonizálni egymással, ugyanis ez elengedhetetlen az eredményességhez. Hogy milyen összeállítást választunk, nagyban függ attól, hogy mire, ám sokkal inkább attól, hogy milyen műcsalival és hogyan akarunk horgászni.
Boltokban a májusi Pecavilág!Ha az ember cikket akar készíteni, nem feltétlenül halad minden a tervek szerint. A márnák is gyakran okoznak fejfájást – egy korábbi próbálkozásunk például igazi dévérpecába torkollott… és a visszavágó is, melyet a hihetetlen tempóban áradó zavaros víz lehetetlenített el – sokáig él majd emlékezetünkben. Különösen azok a pillanatok, amikor futva próbáltam megmenteni a felszerelést. Ezen a pecán azonban nem bíztuk magunkat a véletlenre, és szakértő segítségét kértük.
Boltokban a májusi Pecavilág!Rendelje meg a Pecavilág magazint

12 hónapra 5300 Forintért

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
Az első ragasztott nádbotot egy amerikai hegedűkészítő mester alkotta meg 1846-ban.