Cikk oldal
2017-03-31

Boltokban az áprilisi Pecavilág!

Ne maradjon le róla!
Boltokban az áprilisi Pecavilág!
Az áprilisi szám már az üzletekben! 64 oldalnyi tömény horgászat, melyet hazai íróink mellett számos külföldi szaktekintély prezentál. Tekintsen be Ön is a peca világába!


Ízelítő a tartalomból:

Mikor végre hátrahagytuk a hideg telet, és elkezdtek olvadni a tavak, én is gyorsan egy jégmentes vízfelület után néztem. Így kezdődött, hogy az eddigi legjobb első márciusi horgászatomat tudhatom a hátam mögött, amit sosem fogok elfelejteni.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Bizonyára sokaknak ismerős a helyzet, amikor a nagy halak kergetése közben utunkat állják a nem kívánatos, nyüzsgő apróságok, és folyamatos kapásaikkal egyszerűen ellehetetlenítik a horgászatot. Egy híresen jól telepített tavon nemrégiben én is átéltem ezt a szituációt, de szerencsére volt nálam egy Deeper…
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Európa-szerte egyre nagyobb teret hódít az úgynevezett ultralight, vagyis UL pergetés. Számos vízen lehetünk ezzel a technikával eredményesek, sőt bizonyos helyeken szinte csak a végletekig lefinomított szerelékekkel van esélyünk a halfogásra. A módszer létjogosultsága bizonyított, ha sügérre, domolykóra, pisztrángra horgászunk, az UL technikákkal garantáltan nagyobb esélyünk lesz. Habár ezek a botok alkalmasak a nagyobb testű halak megfogására is, azt a tényt mindenképp igyekezzünk szem előtt tartani, hogy a horgászmódszert és a felszerelést az adott halfajokhoz és azok várható méretéhez kell igazítani! Ha tehát garantált, hogy horgászat közben belefutunk majd nagyobb testű egyedekbe, akkor úgy válasszunk főzsinórt, előkét, felszerelést, hogy a megakasztott halat nagy eséllyel ki tudjuk majd fárasztani! Óvakodjunk attól, hogy a lefinomított szerelés miatt több csalink is halba szakadjon! Amennyiben sikerül egy jól összehangolt felszerelést összeállítani, abban az esetben biztosak lehetünk abban, hogy jól fogunk szórakozni, hiszen egy eseménydús, jó esetben halfogásban gazdag peca vár ránk. Ehhez a módszerhez ajánlunk most három pergetőbotot, melyek mind minőségre, mind pedig megjelenésre a prémium kategóriát képviselik – árúk mégis jócskán alacsonyabb.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Ez a tél bizony igen hosszú kényszerpihenőt rótt ránk, horgászokra, amely után még nagyobb izgalommal vártam az év első pecáját. A szezonkezdet minden évben fontos, így ez a horgászat kiemelt helyen kezelendő az ember naptárában.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Versenyhorgászként, illetve az angol női válogatott tagjaként sok tapasztalatra tettem szert az olyan rendhagyó adottságú vizeken is, mint a keskenyebb vagy szélesebb csatornák. Most az utóbbiakhoz való taktikából szeretnék egy kis ízelítőt adni.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Hosszú idő után végre volt egy olyan tél, amikor tökéletes volt a vízállás süllőszezonban. A sors fintora azonban, hogy év elejére aztán szinte minden folyó, tó és patak befagyott. Maradt a közel három hónapos várakozás, hogy végre eljöjjön az enyhülés. Február végén árvizekkel érkezett a tavaszi felmelegedés, felváltva a –20 fokos hideget. Úgy vártam az első horgásznapot, mint gyerekek a karácsonyt. Hosszas mérlegelés és ötletelés után végül úgy döntöttem, hogy a halak méretét feláldozom a természet szépségének oltárán, és egy télvégi Mátra-túrával egybekötött pecával indítom a 2017-es szezont.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Végre eljött az oly sokat várt tavasz. A környéken a tavaly megismert Kána-tó szabadult a jég fogságából először, köszönhetően talán a rajta keresztülfolyó pataknak. Halállományának minősége, mennyisége és sokszínűsége miatt nem is kellett sokat gondolkodnom, mi legyen idén a sorozat szezonnyitó helyszíne.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Ahogy tél tábornok egyre visszább húzódik, elkezd ébredezni a természet. Természetesen a víz alatt sincs ez másképp, a tavasz és a plusz fokok beköszöntével a halak is egyre aktívabban keresik a táplálékot, igyekeznek minél hamarabb feltölteni készleteiket. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a hosszú jeges hónapok alatt igencsak lefogytak, másrészt, mert hamarosan egy igen kimerítő feladat vár rájuk, ami nem más, mint az ívás. Tapasztalatom szerint ebben az időszakban még sok téli praktika működik, azonban ahogy napról napra melegszik a víz, érdemes néhány részleten változtatni…
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Ha te is ismerted, vagy csak láttad őt dobálni, biztos, hogy nyomot hagyott benned. Hozzáállása a vizekhez, a halakkal való bánásmódja, fanatizmusa és stílusa sokunkra nagy hatást gyakorolt. Életét adta a műcsalis horgászatért. Egy olyan horgásztípus képviselője volt, mely kihalóban van modernizálódott horgásztársadalmunkból. Sok jó kezű pergetőt ismerek, de zsenit alig párat. Egyikőjük távozott most…
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Boltokban az áprilisi Pecavilág!Az idei, 24. FeHoVa február 9-én nyitotta meg kapuit. Ezzel egy igen színvonalas kiállítás vette kezdetét, melynek egyik számunkra fontos célcsoportja a hazai horgászok voltak. A show az eddigi évekhez képest nagyobb pavilonba költözött, így lényegesen tágasabb volt a hely a standok között – emiatt a kiállítók, azaz mi is színvonalasabb bemutatókkal tudtunk készülni, arról nem is beszélve, hogy a látogatók is megúszták a tolongást és zsúfoltságot.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!A halak táplálkozástanáról számos információ fellelhető szakmai lapokban, könyvekben és digitális formátumban egyaránt. Megannyi szakértő publikált már erről, de, hogy a horgászoknak milyen információk lehetnek hasznosak ezekből az értekezésekből, nos, azt most megpróbálom összefoglalni.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Újonnan útjára bocsátott cikksorozatomban hatalmas fába vágom a fejszém. A pergetésről, mint horgászati módozatról szeretnék alapjaiban írni – méghozzá szokásomtól eltérően – a műcsalis horgászattal még csak most ismerkedők számára. Az új rovat elindításában az inspirált, hogy anno, amikor én belecsöppentem ebbe a műfajba, még közel sem volt az ágazatnak ennyire széles körű módszertana, mint napjainkban, ennek ellenére örültem volna egy hasonló sorozatnak. Reményeim szerint a fontos alapvetésekre rávilágítva sikerül a kezdő pergetőket végignavigálni egy elsőre talán túlságosan is bonyolultnak tűnő útvesztőn, elkerülve azokat a buktatókat, melyekbe személy szerint én belebotlottam. Célom egy sallangmentes iránymutatás, melyből később mindenki kialakíthatja saját stílusát.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Itt a Benelux államokban szinte minden ember lakhelye közelében található egy kisebb-nagyobb árok, vagy valamilyen szélesebb csatorna. Mint vízből épült sztrádák szelik át a sík vidéket, melyek tökéletes horgászvízként szolgálnak bárkinek, aki tudja, hogy kell bánni egy horgászbottal. Ezek hosszú partjain biztosak lehetünk abban, hogy előbb-utóbb ráakadunk egy nagyobb dévércsapatra, sőt akár kapitális példányokhoz is lehet szerencsénk. Az ilyen és ezekhez hasonló vizeink szinte hívogatják a horgászokat, hogy üljenek le a partjukra egy feederbottal, és fogjanak tele egy jókora haltartót! Ezúttal azonban ahelyett, hogy tradicionális etetőkosarat és élő csalit – csontit és gilisztát – ragadnék, megmutatom, hogyan lehet szelektíven nagy dévérekre horgászni.
Boltokban az áprilisi Pecavilág!Rendelje meg a Pecavilág magazint

12 hónapra 5300 Forintért

MEGRENDELEM

Az előfizetés megrendelhető telefonon, illetve levélben is:

Telefonon: 061/237-50-60

Sprint Kft.
1137 Budapest
Újpesti rakpart 7.
Szólj hozzá:
Szakírónk
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.