Cikk oldal
2017-03-10

Deeper okos halradar

Medertérképezés a zsebünkből
Deeper okos halradar

A horgászatok sikerességét – legyen szó békés- vagy rablóhalhorgászatról – döntően befolyásolja az előttünk elterülő mederfenék és vízoszlop ismerete, illetve az ahhoz igazított eszköz és módszer alkalmazása. A meghorgászandó vízterület feltérképezésére a „manuális” megoldásokon kívül elsősorban a halradarok hivatottak segítségünkre lenni, ám ez többnyire csak a csónakos horgászok kiváltsága – volt idáig! A modern világ okos eszközei (telefonok és táblagépek) és a vezeték nélküli hálózatok segítségével olyan halradarokat sikerült megalkotni, amelyekhez nincs szükség csónakra, akár a zsebünkben is elférnek, és a használatuk pofon egyszerű, mindemellett pontos képet adnak arról, hogy mi is található előttünk a vízben: Bemutatom a Deeper okos halradarokat!


A szonárelven működő halradarok új dimenziója a Deeper, amely egy telefonokra és táblagépekre csatlakoztatható medertérképező eszköz. A Deeper felhasználása történhet: horgászbottal bedobva, lékről, vagy akár klasszikus módon, csónakból is. A horgászbottal történő bedobás során az adatküldésben a legnagyobb segítséget a vezeték nélküli hálózatok, a bluetooth (Deeper 3.0), illetve a wifi (Deeper Pro és Pro+) szolgáltatják.

Első lépések:

Deeper okos halradar
Amikor először kézbe vesszük a Deeper bármelyik típusát, kibontás után minden szükséges kiegészítőt és leírást megtalálunk a dobozban

Deeper okos halradar
Igényes neoprén tokban bújik meg a halradar, két csavar, egy töltéshez szükséges USB-kábel, és természetesen a mindenre kiterjedő használati utasítás és leírás

Deeper okos halradar
Ez a 100 g össztömegű és 6,5 cm átmérőjű gömb fogja nekünk feltárni a víz rejtelmeit

Deeper okos halradar
Csavarjuk szét…

Deeper okos halradar
… majd a wifiantenna mögött csatlakoztassuk az USB-portot, amit pedig a számítógépünkbe dugunk. A Deeper töltetlen akksival kerül forgalomba, első használat előtt töltsük fel teljesen. Ezt egy zöld led jelzi majd, a töltés állapotát pedig narancssárgán villogó fény mutatja (minél intenzívebb, annál magasabb a töltöttségi szint). A Deeperben lítium-ion akkumulátor található, ami frekvenciatartománytól függően teljesen feltöltött állapotból indulva 5-6 órás üzemidővel fut

Deeper okos halradar
Amíg tölt a Deeper, addig az Androidos felhasználók a Google Play áruházból, a iOS-rendszert használók pedig az App Store-ból kell letöltsék a radarozáshoz szükséges ingyenes applikációt, a Deeper Smart Sonart, amit a dobozon lévő QR-kód segítségével is megtalálunk

Deeper okos halradar
Az applikációt megnyitva vagy regisztrálunk a Deeper rendszerébe, vagy közösségi oldalunk accountjával belépünk. Ha gyenge a mobilinternetünk, érdemes minden horgászat előtt otthon ellenőrizni, hogy nem léptetett-e ki, ugyanis gyenge internetkapcsolattal döcögős lehet a belépés!

Deeper okos halradar
Miután feltöltött a radar, és a led zölden világít, távolítsuk el a töltőt, majd a burkolatot tekerjük vissza úgy…

Deeper okos halradar
… hogy a vízzáró jelek teljesen egy vonalban legyenek, így biztosított a beázásmentes használat!

Deeper okos halradar
A rögzítőcsavart a felhasználás szerinti helyre tekerjük, tehát: Ha csónakból használjuk, felülre, ha lékről, akkor középre, vagy ha dobva használnánk – a képen látható módon –, alulra rögzítsük a csavart. Így biztosított a Deeper adatküldéshez legmegfelelőbb pozíciója a vízben

Rövid ismertető


A Deeper a kibocsátott ultrahangok visszaverődése révén térképezi fel az alatta található területet, pontos képet küldve ezzel telefonunkra, táblagépünkre vezeték nélküli hálózaton keresztül. Két különböző frekvencián képes működni (Dual Beam). 290 kHz a keskeny, 90 kHz pedig a széles sugár, amelyet a készülék alkalmaz. A széles sugár 15 fokos szögben nagy pontosságú képet ad a mederalakulatokról és a halakról, ám kisebb területet fed le, míg a széles sugár 55 fokos szögben nagyobb tartományban mutatja be a pásztázott területet. A frekvenciák beállítását magunk végezhetjük el, de a Deeper alap beállítása 290 kHz-es tartomány.

Mire figyeljünk a használatakor?

A Deeper talán a parti, dobós horgászatot célozza meg legjobban, és ebben a használati formában érdemes a legtöbb dologra odafigyelni.
A szonár súlya 100 g, ami igényel egy erős botot, ami ezt elbírja. Ha a készülék beszakad, vagy dobáskor elszakad a zsinór, akár örökre is elveszthetjük radarunkat, ezért erős fonott főzsinór ajánlott, amihez biztonsági csomóval kell az eszközt rögzíteni. Minden kemény tárgy blokkolhatja a jeleket, ezért ezek mögött/alatt nem ajánlott a használata, illetve az erősen hullámzó víz is befolyásolhatja a jelek terjedését.

Deeper okos halradar
Erős felszerelés és fonott főzsinórral ajánlott a használata! A wifis modellekkel akár 100 méteres távolságig is pásztázhatunk, ugyanis ezek hatósugara eddig terjed

Használat

Deeper okos halradar
Kiérve a partra szereljük össze a felszerelést, majd a Deepert helyezzük vízbe, így aktiválva azt. Ha wifis Pro vagy Pro+ verziónk van, kapcsoljuk be telefonunkon vagy táblagépünkön a wifit, majd az androidosok esetében automatikusan csatlakozik, míg iOS-nél nekünk kell a Deeper által sugárzott wifire kapcsolódni, ahol a jelszó: 12345678.

Deeper okos halradar
Ha a Deeper kint van a vízből, vagy túl sekély vízben van, még nem működtethető.

Deeper okos halradar
Bedobva legalább 60 cm-es vízbe, már azonnal meg is jelenik a főképernyőn a meder és a vízoszlop. A felső adatsorban balról jobbra haladva a wifi kapcsolat erősségét, a készülék akkumulátortöltöttségét, a vízhőmérsékletet és a vízmélységet láthatjuk.
A rajzolt kép alján a meder látható, ami minél intenzívebb narancssárga, annál keményebb, és minél inkább fekete, annál inkább laza a mederszerkezet. A zöld foltok növényi részeket jelölnek.

Deeper okos halradar
Ha halat látunk, azt azonban fehérrel és hal ikonnal jelöli képernyőn. Annak vízoszlopbeli magasságát is jelzi a szonár, így tudhatjuk, hol keressük őket.

Deeper okos halradar
Nagyobb halrajokat felhőszerűen is rajzolhatja a radar.

Deeper okos halradar
Az ilyen törések még akkor is potenciális haltartó helyek lehetnek, ha a vizsgálatkor éppen nincs rajta semmi. Ide később érdemes lehet visszanézni.

Deeper okos halradar
A Deepert használva magasan megnő a halfogás esélye, még akkor is, ha nem kifejezetten a halakat keressük, csak a rájuk jellemző jó tartásokat, medertípusokat. Ez a kis zsebben elférő műszer rengeteg időt, energiát és feleslegesen vízbe szórt etetőanyagot spórol meg számunkra.

Deeper okos halradar
Ha a Deepert okostelefonnal használjuk, nagyon praktikus és okos tartót kaphatunk hozzá.

Deeper okos halradar
A kis dobozka tartalmazza magát az adaptert, a rögzítőgyűrűket és egy használati útmutatót.

Deeper okos halradar
A tartót helyezzük fel a bot nyelére, majd a hozzá kapott gumi gyűrűkkel…

$… rögzítsük oda

Deeper okos halradar
A rugalmas gumirészeket a telefon sarkaira húzzuk rá. Stabil, nem esik ki a telefon, és a dobást sem zavarja

Cikkünk következő részében az alapfunkciók mellett végigvesszük a Deeper által nyújtott egyéb szolgáltatásokat.
Szólj hozzá:
Szakírónk
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.