Cikk oldal
2009-05-12

Kölcsön rakós visszajár

Önkéntes Beast Master teszt
Március közepe óta Gyuri elégedett tulajdonosa egy Shimano Beast Master X-TB Pro rakósnak. Ez nem egy olyan bot, amit a megjelenő akciók miatt ajnározni kellene, egy önkéntes teszt erejéig mégis kölcsön kértem. Kíváncsi voltam, hogy a saját all-round botomhoz képest a Beast Master mire képes. Vajon mennyire igaz az a sok szép dolog, amit a katalógusban írnak róla?

A kölcsönpakk
A kölcsönpakk

Kezdem a technikai adatokkal, úgyis ez ötlik mindenki szemébe elsőként:
Anyaga: XT 200 karbon / Biofibre powered
Hossza: 13 m / Tagonként 185 cm
Súlya (13 m): 1052 g
Tagok: 8 + minitoldó
Gumivastagság: < 20

Extrák:
Reinforced Joint System:
A tagok mindkét végükön, a toldásoknál külön erősítéssel lettek ellátva.
Ultra Sound Sanding System:
A bot nyéltagja ultrahangos kezeléssel lett érdesítve, ezáltal nagyon jól siklik száraz és nedves kézen egyaránt.
SAS – Shimano Alignment System:
Hasznos jelölések a tagokon, így összerakásnál a bot gerince jól láthatóan egy irányba áll, plusz stabilitást kölcsönözve ez által.
Safety Zone:
A bot nem csak a toldásoknál van erősítve, hanem ott is, ahol fárasztás közben fogjuk. Az összeroppantás esélye így minimálisra csökken.

A '13-as' tag
A '13-as' tag
és a szolidabb '11,5-ös' tag
és a szolidabb '11,5-ös' tag

Magas rosttartalom
Magas rosttartalom
Hasznos extrák
Hasznos extrák

Tényleg erősített csatlakozásai vannak
Tényleg erősített csatlakozásai vannak

Nos, ez a sok minden szépen fel van sorolva a hetes és a nyolcas tagon. A gyakorlatban vajon mindegyiknek szerepe van, könnyebbé teszik a horgászatot? A felületkezelése a Beast Masternek is ugyan olyan jól sikerült, mint amivel tavaly a Technium XTA teszt során találkoztam. Főleg kupakolásnál hasznos, mert egy jól sikló bottal nehezebb berázni a csészét és katapultálni annak tartalmát. Leszögezném az elején, hogy az XT-B Pro nem egy kifejezetten nagyhalas bot, mint amilyen az XT-B volt. Ennek ellenére megkapta a maximális ajánlott gumivastagságra a 20-ast. Kell is a safety zone a tagokra, hogy bírja a terhelést. (Azt azért megjegyezném, hogy a kit-be egy pontyos topset elfért volna, de sem ott nincs, sem nem gyártanak hozzá. Próbáltam magamban azzal indokolni, hogy talán kevesebben merik így a durva körülmények közötti pecára használni, bár ki tudja).

Újkori katyusa
Újkori katyusa

Tiszta sövény, annyi cső van
Tiszta sövény, annyi cső van
A hat vastag tag
A hat vastag tag

Fél centi nem a világ
Fél centi nem a világ
ø 48 mm, sok botra igaz
ø 48 mm, sok botra igaz

A pakk tartalmazza a botot 13 méterben, három topsetet, egy cup kitet és a minitoldót. Az XT-B Pro hosszútagos osztású, a gyári 185 centis méretnél alig valamivel mértem többet. A nyélátmérője 13-ban 48 mm, ez pedig a hasonló kategóriájú rakósoknál teljesen megszokott méret. Tény, hogy nagy szélben nem előny ez a vastagság, viszont van benne anyag. A hosszútagos kiosztásnak köszönhetően a bot mindössze 8 részes, (plusz a minitoldó). A bot nyél felőli végét egy bumszli szivacsdugóval lehet lezárni, nem sérül, ha lebillen a görgőről például.

Praktikus szivacsdugó
Praktikus szivacsdugó

220-ra vágva, mint a topsetek
220-ra vágva, mint a topsetek
Nyugodtan szereljük belülre
Nyugodtan szereljük belülre

A szemest vígan bírja,...
A szemest vígan bírja,...

de a nagy adag földtől...
de a nagy adag földtől...
sem jön zavarba
sem jön zavarba

Az új Shimano szériák sarkalatos pontja a cup kit. Több helyről hallottam, hogy nincs olyan adapter, amely a kellően visszavágott kitre megfelelő lenne. Nos, pedig létezik megoldás. Mi 220 centire csonkítottuk a topseteket, és ehhez a mérethez is szabtuk a kupakolót. Ez azt jelentette, hogy kaptunk egy közel 9 mm-es spicc vastagságot, amire nem kerestünk semmilyen rávaló csésze adaptert, hanem egy szerűen belülre ragasztottuk.

Vékonytól a vastagig
Vékonytól a vastagig

A horgászat helyszínéül egy kis szigetekkel tarkított tavat választottunk. Nem véletlenül, mert így 13-ban pont a szemközti part előtt kóborló halakat vehettük célba. (Robi barátom erre a célra pedig - kedvelve a rizikót -, egy hetes Technium spiccbotot hozott csak magával.) Két helyre, egymástól néhány méterre, két különféle etetést tettem be. Jobbra egy nagyhalasat, ami főleg kukoricát és némi pelletet tartalmazott. A csésze elnyelt vagy fél doboz szemest, de ennek súlya alatt szinte meg sem hajlott a bot. Baloldalra pedig egy szúnyogos-földes, keszeges alapozás került. Csak a kíváncsiság kedvéért a megszokott két egykezes gombóc helyett hármat tettem a kupakba. Úgy tűnt mégsem akkora hiba, hogy ilyen átmérőjűre sikerült a kup kit spicce, mert ekkora súly sem okozott neki nehézséget.

Teljes hosszban rugalmasan dolgozik
Teljes hosszban rugalmasan dolgozik
A topset kellően merev
A topset kellően merev

A két etetésre két különböző erősségű gumi lett a topsetekbe fűzve. Egy könnyű csőgumi a kisebb halakra, a másikba pedig egy keményebb pontyos, szintén csőgumi. Ezt csak a vastagságuk miatt emelném ki ennyire, mert annyira megkurtítottuk a spicceket, hogy mindkettő akadálytalanul dolgozhatott. Kis idő elteltével akadt is dolguk rendesen. A bot akciója terhelés alatt megér egy kis kitérőt. Jól illik rá az „allround” karakterisztika. Keszegesnek nem elég feszes, pontyosnak viszont nem annyira lógós. 13-ban, pont annyira rugalmas, hogy nagyobb hal fárasztásánál sem kell töréstől tartani. Viszont a fárasztások erőteljesebb része többnyire már a topsettel zajlik. Ehhez a kit-be tartozó spicceket rendesen vissza kell vágni, hogy a vastagabb gumikhoz is legyen elég merevségük.

Összehasonlítva saját botom pontyos topsetjeivel, ezt koránt sem mertem annyira meghúzni. Lehet vele nagyhalat fárasztani, de csak óvatosan feszegessük a határokat. Én azt a 20-as maximum javallott gumivastagságot már-már hazardírozásnak érzem. Bevallom, hogy ezek ellenére még a horgászat elején elcsábultam a nagyhalak felé és a keszeges etetésen történő horgászatot nem erőltettem. Húszas főzsinór, 18-as előke, egy grammos pontyozó úszó volt a választott komolyabb szerelék. Bár itt most nem is ennek volt jelentősége, hanem a csalinak.

Szerették a pelletet
Szerették a pelletet
A nagyokat igazán
A nagyokat igazán
Így oldódik a vízben
Így oldódik a vízben

Ez volt az ínyencség
Ez volt az ínyencség
Gyönyörűen akadtak
Gyönyörűen akadtak

Kifejezetten nagy szemű pelleteket hozott Robi, hogy teszteljük a működését. Az oldódása teljesen rendben volt, és az aromája is, mert a kukoricával ellentétben ezt tényleg csak a nagyobb halak falták be. Kíváncsi voltam, hogy mennyire gerjednek a gyümölcsösebb ízekre, ezért egy kis eperszirupot is csöppentettem a csalira és vártam pár másodpercet, hogy kissé beszívódjon. Nem lett több hal a horgon, viszont egyértelműen határozottabbak lettek a kapások. Míg a natúr pelletre kivárós kapások jöttek, azaz elnyammogtak rajta egy ideig, míg be lehetett vágni, az aromás darabokat egyből beszürcsölték.

Robi hala a spiccel
Robi hala a spiccel
Jó kondiban voltak
Jó kondiban voltak
Gyönyörű pikkelyes
Gyönyörű pikkelyes

Egy a jobbak közül
Egy a jobbak közül

Robi sem tétlenkedett, azzal a hetes spiccel kiküzdött egy jó négyes pikkelyest. Egy kicsit még sétáltatni is kellett, de a nagy fárasztás végén csak a merítőbe került az a szép hal. Még a kisebb pontyok is remek kondiban voltak, látszott, hogy nem zargatták eddig őket a horgászok. Izgalmas délelőtt volt, de persze a kötelesség mindig akkor szólít el a vízpartról, amikor a legjobban megy a hal.

Megdolgozták a nagyok, de ezt is bírta
Megdolgozták a nagyok, de ezt is bírta

Minden esetre a rakós jól meg lett nyúzva, ki lett próbálva alaposan. Véleményem szerint zömében teljesíti a katalógusban bemutatott tudását, és ha ekkora jószágokkal elbánt, akkor a kisebbektől sem kell majd tartania.

Írta és fényképezte: Németh Dániel
Szólj hozzá:
Szakírónk
A halak színét a bőrükben termelődő különféle színsejtek aránya határozza meg. Ha egy faj irharétegében nagy mennyiségű guanin termelődik, akkor a hal színe ezüst lesz. Ha melanin sejtekből van több, fekete vagy barna lesz a bőrszín. Sárga szín akkor fordul elő, ha a xantofill színsejt dominál, míg piros akkor, ha az eritrofill van nagyobb számban jelen.