Cikk oldal
2017-02-24

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

Ízelítő a tartalomból
Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

Megjelent a Pontyvilág legújabb száma, mely ezúttal is számos hazai és külföldi pontyhorgász élményeit, praktikáit osztja meg a nagyérdeművel....


Lukáš Krása
A rejtélyes Szahara

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

A tó, ami nem csak a megvalósult álmom, de még azt is felülmúló csoda. Pontyok, víz és szenvedély – ebből lett ez a kis oázis, vagyis maga a Szahara-tó.Egész gyerekkoromban hivatásos halász szerettem volna lenni, és ezt az álmomat a halászati szakközépiskola elvégzésével valóra is váltottam, majd felvételiztem a Dél-Csehországi Egyetem halászati szakára.

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

Azokban az időkben már foglalkoztam a csaligyártással is, így egyre nehezebb volt a két dolgot összeegyeztetni. Hiába szerettem volna például halkeltető telepen, vagy kutatócsoport tagjaként dolgozni, egyre több külföldi cég keresett meg az etetőanyagfejlesztés lehetőségének – és közös, hosszú távú munkák – ajánlatával. Az ilyen felkérést pedig egyszerűen lehetetlen elutasítani, nem volt kérdés, hogy végül mit válasszak.

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!Pataki Gergely
A fűszerek sava-borsa

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

Ki ne emlékezne a gyerekkorában fogott keszegekre, melyek döntő többsége a pirospaprikás kenyérnek esett áldozatul. De akár idevehetjük a gyömbéres vagy a kurkumás polentát is. Úgy vélem, minden ezzel kezdődött. Azóta pedig már tudományos kísérletekkel igazolták, hogy valóban rendkívül jól reagálnak a csípős és sós ízekre a halak – különösképp a pontyok.

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

Angliában már a korai hajszálelőkés pontyhorgászat időszakában rájöttek, hogy a különböző fűszerek mennyire eredményesen használhatók a csalik ízesítésére. És mint kiderült, a legkülönfélébb keverékekkel drasztikusan megnövelhető egy-egy csali hatékonysága is. Érdekes módon bizonyos vizeken az ilyen jellegű bojlikat a pontyok nagyon hamar elfogadják, sőt megkedvelik.

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!Darrell Peck
A hurkos hajszálelőke

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

A hurkos csalirögzítésnek rengeteg húsz kiló feletti pontyot köszönhetek, és hogy más is kipróbálhassa, szeretném most megosztani, mit és miért teszek. Sok-sok évvel ezelőtt, egy aprócska, meglehetősen iszapos tavon hurkoltam először a csalit a horoghoz. Nem mindig használom ezt a módszert, csak bizonyos helyzetekben, de akkor kifejezetten nyerőnek számít.

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!

Például a nagyon iszapos pályák, amik gyakran sekélyek is egyúttal, tökéletesen illenek hozzá.Számomra a horgászat egyik lényeges tényezője – gyakorlatilag egy fél győzelemmel felér –, hogy a ponty lássa a csalimat, hiszen minél tovább van a látóterében, annál nagyobb eséllyel fogja felvenni.

Már kapható a Pontyvilág márciusi száma!
Szólj hozzá:
Szakírónk
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.