Shimano Catana 420FA és Exage 3000MHSRA
Botcsinálta tesztem
Zordra fordult az idő, de naptáramat lapozgava nem lehetek elégedetlen. A közelmúlt rövidnadrágos horgászatait ajándéknak tekintem, amolyan bónusznak a mozgalmas évad után. A rablóhalasok persze dörzsölhetik a kezüket, ők most élnek igazán, míg nekem néhány órás didergés a sorsom, ha ki akarok erőltetni egy pontykapást. De hát kinek a pap, kinek meg a neje.
Shimano Beast Master AX Pilk 300 és Shimano Technium 4000 FB
Komoly harcokban sem vallanak szégyent
Ha van erős bot család, akkor a Shimano Beast Master biztosan annak tekinthető. A pergető széria egyik legerősebb darabja a Pilk 300, amelynek dobósúlya 150 grammig kalibrált. Ezt a gerinces, erős botot, nagy halak reményében, az új Shimano Technium 4000-es orsóval használhattam együtt. Az orsóra az Aspire fonott zsinórból 0,25-ös méret került, így szinte extra erősnek tekinthettem az összeállítást.
Shimano Catana 300 H és Shimano Spheros 4000 FB
Kézbe simuló munkások
Nagyon régi ismerősöm a Shimano Catana pergető bot. Lassan tíz éve vásároltam magamnak az első darabot. A nyáron pedig egy új volt a kezemben, olyan, amilyet most a napokban ismételten használatba vehettem. Shimano Spheros 4000 FB orsóval felszerelve, új műcsalikkal, zsinórral kiegészítve vált kompletté a most tesztelendő Catana 300 H pergetőbot.
Beast Master AX Feeder 9-11 Multi Light Medium és Eurohold Sector SBR 435
Egy kicsit azért a méret is számít
Íme egy újabb finomszerelékes szett, amellyel tulajdonosa nem kapja meg a távolságot, mint üveggolyót, cserébe viszont kaphat élvezetes fárasztásokat és olykor felszerelését méltató pillantásokat. A változtatható hosszúságú Shimano feeder és a hozzá társított nyeletőfékes Eurohold orsó, egy több célra alkalmas és nem mellékesen szép párost alkot.
Shimano Force Master 12’ Long Range és Eurohold STR 660
Csobbanás a távolban…
Nemrégiben sétáltam egy hatalmas tó partján. Csodálkozva bámultam a tó közepén a nyüzsgő életet. Hatalmas csobbanások törték meg a tükörsima vizet. A halak megfogása azonban csak ábránd maradt, egészen addig, amíg kezembe nem került a következő teszt páros…
Eurohold BLUE CRYSTAL TELE-FEEDER 3,60 és Shimano SEIDO 4000RA
Feederrel a hirtelen őszbe fordult időben
Az ősz kétségtelenül a pontyhorgászok igazi évszaka, bár nyáron is jól foghatóak pikkelyes barátaink, mégis most kell útra kelni és cserkészni. Ilyenkor a fogások száma megnövekszik, most kerülnek lencsevégre a kapitális halak.
Grapho Devil Picker Medium és Shimano Seido 2500RA
Ez az ördög nem alszik...
Az Eurohold a Champion után a Grapho Devil szériával igyekszik a horgászok kegyeit elnyerni. E havi tesztalanyom a Grapho Devil Picker 3 m Medium bot és a Shimano Seido 2500RA orsó párosa volt. Évek óta nagy megelégedettséggel használom a Champion picker-t, így joggal voltam kíváncsi arra, hogy a Grapho Devil minősége milyen irányban is változott. A választ a címből talán nem nehéz kitalálni.
Eurohold Grapho Devil Match és Shimano EXAGE 3000 MHS RA
Front előttem, front mögöttem…
A halak viselkedésére, táplálkozására nagy hatással van a légnyomásváltozás, vagyis a frontok mozgása. A pontyok, a keszegek és minden hal érzi, hamarosan ínséges időszak következik, pontosan úgy, mint minden évben ekkortájt. Ezt a lehetőséget kihasználva, a hibrid összeállítást, most két markáns front között teszteltem.
Diaflash EX 300XH és Technium 4000FB
Az okos erőgépek
Kíváncsian vártam az első kombómat, amiről csak annyit tudtam előre, hogy pergető felszerelés lesz. Némi aggodalom is vegyült a várakozásba, mert augusztus derekán jártunk, a Tisza pedig épp ekkor állt vissza normál vízszintjére egy nagy áradás után. Félelmem annak szólt, hogy az alig egy hét, ami a rendelkezésemre állt, vajon elég-e, hogy a felszelést a neki megfelelő hallal teszteljem. A puding próbája az evés, így a következő néhány horgászatra már az új bot is elkísért.
Shimano Aerocast 300XH és Twinpower 4000FB
Az igényes páros
Gyakran okozott örömöt ez a feladat, a különféle horgászfelszerelések, botok, orsók éles helyzetben való tesztelése. Az öröm kettős, amikor kitűnő minőségű termékkel hoz össze a „munka”, mert erről nem csak beszámolni hálás feladat, hanem maga a horgászat is nagyszerű élménnyé válik.
A Fresh Squid bojlicsaláddal Pölöskén
Sodrófás hóember
Nyáron a kánikulai melegre való tekintettel nem nagyon szeretem a hosszabb túrákat, inkább rövidebb pár éjszakás horgászatok híve vagyok. Ezeket is inkább úgy próbálom időzíteni, figyelve az időjárás előrejelzéseket, hogy a hidegfront beköszönése előtt vagy megérkezésekor legyek a kiszemelt vízterületen bízva az ilyenkor jobban táplálkozó pontyok kapásaiban. Legutolsó horgászatomat megelőző héten már az interneten és az időjárás jelentésekben is egy esetlegesen érkező hidegfrontról lehetett hallani, úgyhogy pontyhorgászatra adtam a fejemet.
Shimano Catana 300 H és Catana 4000 FA orsó
Penge páros
 A Shimano Catana szériából jelentős ideje ismerem a pergető botokat. A közkedvelt botok születésük óta megtartották meghatározó tulajdonságaikat, miközben időnként megújulva, küllemükben szépülve vannak jelen ma is. Fekete, bordó színezése, gyűrűzése, biztos sokunknak régről ismerős, de az orsórögzítés, a markolat kialakítás és egyéb szépítő apróságok miatt látjuk, újul a régi barátunk. Shimano Catana 4000 FA orsóval szerelhettem fel a pergető pálcát, és így készítettem össze a felszerelést egy hosszabb, folyóvízi kirándulásra is. Azt, hogy strapabíró pergető összeállítást kaptam, ránézésre is érzékeltem, de a csónakos utazásunk előtt, a fotózás ürügyén azért ki is próbáltam a Catanákat.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 tovább »
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.