Shimano Hyperloop AX Feeder és Nexave 3000SRB
A jég peremén
Pár millimétert mozdult a spicc, mindössze ennyi volt a kapás. Nyáron, a melegben talán nem is reagálnánk egy ilyen rezdülésre. Most azonban kell. Amíg nyáron szinte rohanás közben veszi magához a táplálékot a ponty, addig most csak kóstolgatja, beveszi a szájába, ízlelgeti. Finom kapásokhoz érzékeny feeder-spicc kell!
Shimano Hyperloop AX Multi Feeder Match és Stradic SGTM-RB 3000
Kettő az egyben
„Hogy mik vannak?!” - Ez nem csak az én első reakcióm volt, hanem több cimborámé, akiknek eldicsekedtem, hogy a Shimano Hyperloop Multi Feeder Match és Stradic SGTM-RB párost  lesz alkalmam legközelebb kipróbálni. Ennél kacifántosabbakat is hallottam, de ezt nem tűri a billentyűzet. Mint a samponoknál: kettő az egyben! Bevallom, kételkedve fogadtam, hogyan lehet egy bot kétféle módszerre egyaránt alkalmas. Kompromisszumokkal, de bizony működik!
Shimano Hyperloop AX Spinning 300 H és Nexave 3000 SFB
Szerencsés kombó
Amikor kézbevettem a tesztelésre váró kétrészes pergető botot, a Shimano Hyperloop AX Spinninget, éreztem, kellemes lesz vele a teszthorgászat. A 300 H jelzésű bot, a 20-50 gramm dobósúly tartománnyal, egy középerős, könnyed, gyors, gerinces pálcának tűnt az első benyomásra. A hozzá ajánlott Shimano Nexave 3000 SFB orsót már használtam más bottal is, erre a pálcára elsősorban a súlytalanságával illett.
Shimano Catana BX TR6GT és Exage 2500 RA
Horgász a pácban?
Itt a shampipi, a shampipi, gombát tessék - valahogy így kezdte Luis de Funés a Horgász a pácban című filmben. Aztán felhajtotta a kosár tetejét és onnan árulta a gyönyörű pisztrángot a jónépnek. Amikor megkaptam a kombót, amit tesztelnem kellett, tudtam, hogy pácban leszek. Majd kipróbálom a dobbantásos technikát, az talán segít.
Shimano Nexave BX 300 XH 3 és Nexave 3000 SFB
Kék halak kék kombóval
Ritkán, de előfordul, hogy egy horgászbotról az első ránézés azt sugallja, többféle módszerre is használhatjuk. Ekkor feltehetjük a kérdést, melyik is az igazi? Ez persze kellemes gonddá válik, ha azért nehéz a döntés, mert a bot valóban, több módszerhez is alkalmas.
Shimano ForceMaster 300XH és Exage 4000 FA
Csukák közt az első!
Bevallom bizalmasan, nem vagyok nagy pergető mester. Persze elkezdeni valamit sosem késő. Pár próbálkozást, és pár apró tüskéshátút kivéve nem volt igazi rablóhalas élményem. Legjobb döntés ilyenkor, ha tapasztalt horgász mellé szegődünk, tőlük a legkönnyebb tanulni. Most, a tanulás mellett kipróbáltam egy pergető összeállítás is.
Shimano Hyperloop AX 390 FA és Super GTM-RB 3000
A hiperszuper
A matchbotos horgászat egy nagyon szép dolog, még akkor is, ha tél van, és alig kúszik a higanyszál nulla fok fölé. Tegnap teszt közben éppen arra gondoltam, milyen jó is lesz majd a meleg szobában, egy forró tea mellett megírni, hogy mit is tud a Shimano Hyperloop AX 390 FA és a Super GTM-RB 3000 páros ilyen cudar időben. Sokan elkezdtük már fejben a következő szezonra tervezgetést, milyen újabb felszerelést kellene venni, esetleg újabb módszerbe kezdeni. Ez a match kombó egy igen kedvező ár/érték arányú páros, amelyet nem csak kezdőknek ajánlok.
Shimano Catana BX TR5GT és Nexave 3000 SRB
Én, és a kisöcsém…
Az idei Mikulás igen bőkezű volt velem. Igaz, nem tárgyi javakban, de talán kinőttem már abból a korból, amikor kisautóra, vagy labdára vágytam volna reggeli ébredéskor. Viszont kaptam egy horgászattal töltött napot, ami igen jól sikerült. Ráadásul nem is egyedül, hanem Krisztián unokaöcsémmel, akivel már régóta tervezgetünk egy közös horgászatot. A közelmúltban volt a születésnapja, és én azt ígértem, hogy elviszem egy jó horgászatra. Ezen a csütörtöki napon kikértük az iskolából. Jól tanul, egy nap bliccelés belefér. Még az iskolai Mikulásról is lemondott az ígéretesnek vélt horgászatért.
Shimano Speedmaster Carp Feeder és Aspire RA 4000
Egy gyémánt a kezemben
A gyémánt és a szén között értékben hatalmas a különbség, szerkezetükben azonban korántsem ilyen nagy. Ez a csodálatos anyag a szén, körülvesz miket, beépül mindenapjainkba. A legmodernebb eljárással készült carbon (magas széntartalmú, rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező) anyagból készült botot és a hozzá kategóriában megfelelő orsót teszteltük… nagyon hidegben.
Shimano Diaflash EX 300 XH - Seido 4000 FA
A régi-új barát
Egy kicsit biztosan elmosolyodtam mikor ezt az összeállítást kipróbálásra, értékelésre kézbe kaptam a minap. Már hogy ne, mikor egy általam gyakran használt, jól ismert pergető botot kaptam feladatul jellemezni. Az orsó volt csak újdonság a számomra, de nagyon jó érzés volt ismét vadonatúj küllemben látni a diaflash botot is.
Shimano Beast Master SB Max 300 XH és Super 5000 GT-FA
Az elegáns kemény legény
Te jó ég, micsoda brutál erő - mondtam ki azonnal az első gondolatomat, mikor megláttam, és kézbe fogtam a Beast Master botcsalád nevezett darabját. A hozzá ajánlott Super 5000 GT orsóval együtt igazi, nehéz- fegyver benyomását keltették, annak ellenére, hogy kézbe kapva, megsuhintva egyáltalán nem tűnt durvának, nehéznek ez a kombó. Sőt a bot külleme, elegáns, kifejezetten harmonikusan sugallja az erőt, valahogy kecsesen robosztus. Ebben is harmonizál az orsójával.
Shimano Alivio BX 12’ ÉS Baitrunner Aero RE 6000
Keresd a halat!
A pontyfélék családjába 1500 halfaj tartozik. Van közöttük egészen apró, körömnyi nagyságú, és vannak hatalmasak, akár két méteresek is. Legtöbbjük édesvízi, így ideális életteret találnak Magyarországon. A Cyprinus carpio Linné latinul a ponty, legtöbben e fajra horgásznak manapság. Én is a téli vermelés előtt - talán idén utoljára - bojlizni indultam.
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.