Shimano Hyperloop AX Spinning 300 H és Nexave 3000 SFB
Szerencsés kombó
Amikor kézbevettem a tesztelésre váró kétrészes pergető botot, a Shimano Hyperloop AX Spinninget, éreztem, kellemes lesz vele a teszthorgászat. A 300 H jelzésű bot, a 20-50 gramm dobósúly tartománnyal, egy középerős, könnyed, gyors, gerinces pálcának tűnt az első benyomásra. A hozzá ajánlott Shimano Nexave 3000 SFB orsót már használtam más bottal is, erre a pálcára elsősorban a súlytalanságával illett.
Shimano Catana BX TR6GT és Exage 2500 RA
Horgász a pácban?
Itt a shampipi, a shampipi, gombát tessék - valahogy így kezdte Luis de Funés a Horgász a pácban című filmben. Aztán felhajtotta a kosár tetejét és onnan árulta a gyönyörű pisztrángot a jónépnek. Amikor megkaptam a kombót, amit tesztelnem kellett, tudtam, hogy pácban leszek. Majd kipróbálom a dobbantásos technikát, az talán segít.
Shimano Nexave BX 300 XH 3 és Nexave 3000 SFB
Kék halak kék kombóval
Ritkán, de előfordul, hogy egy horgászbotról az első ránézés azt sugallja, többféle módszerre is használhatjuk. Ekkor feltehetjük a kérdést, melyik is az igazi? Ez persze kellemes gonddá válik, ha azért nehéz a döntés, mert a bot valóban, több módszerhez is alkalmas.
Shimano ForceMaster 300XH és Exage 4000 FA
Csukák közt az első!
Bevallom bizalmasan, nem vagyok nagy pergető mester. Persze elkezdeni valamit sosem késő. Pár próbálkozást, és pár apró tüskéshátút kivéve nem volt igazi rablóhalas élményem. Legjobb döntés ilyenkor, ha tapasztalt horgász mellé szegődünk, tőlük a legkönnyebb tanulni. Most, a tanulás mellett kipróbáltam egy pergető összeállítás is.
Shimano Hyperloop AX 390 FA és Super GTM-RB 3000
A hiperszuper
A matchbotos horgászat egy nagyon szép dolog, még akkor is, ha tél van, és alig kúszik a higanyszál nulla fok fölé. Tegnap teszt közben éppen arra gondoltam, milyen jó is lesz majd a meleg szobában, egy forró tea mellett megírni, hogy mit is tud a Shimano Hyperloop AX 390 FA és a Super GTM-RB 3000 páros ilyen cudar időben. Sokan elkezdtük már fejben a következő szezonra tervezgetést, milyen újabb felszerelést kellene venni, esetleg újabb módszerbe kezdeni. Ez a match kombó egy igen kedvező ár/érték arányú páros, amelyet nem csak kezdőknek ajánlok.
Shimano Catana BX TR5GT és Nexave 3000 SRB
Én, és a kisöcsém…
Az idei Mikulás igen bőkezű volt velem. Igaz, nem tárgyi javakban, de talán kinőttem már abból a korból, amikor kisautóra, vagy labdára vágytam volna reggeli ébredéskor. Viszont kaptam egy horgászattal töltött napot, ami igen jól sikerült. Ráadásul nem is egyedül, hanem Krisztián unokaöcsémmel, akivel már régóta tervezgetünk egy közös horgászatot. A közelmúltban volt a születésnapja, és én azt ígértem, hogy elviszem egy jó horgászatra. Ezen a csütörtöki napon kikértük az iskolából. Jól tanul, egy nap bliccelés belefér. Még az iskolai Mikulásról is lemondott az ígéretesnek vélt horgászatért.
Shimano Speedmaster Carp Feeder és Aspire RA 4000
Egy gyémánt a kezemben
A gyémánt és a szén között értékben hatalmas a különbség, szerkezetükben azonban korántsem ilyen nagy. Ez a csodálatos anyag a szén, körülvesz miket, beépül mindenapjainkba. A legmodernebb eljárással készült carbon (magas széntartalmú, rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező) anyagból készült botot és a hozzá kategóriában megfelelő orsót teszteltük… nagyon hidegben.
Shimano Diaflash EX 300 XH - Seido 4000 FA
A régi-új barát
Egy kicsit biztosan elmosolyodtam mikor ezt az összeállítást kipróbálásra, értékelésre kézbe kaptam a minap. Már hogy ne, mikor egy általam gyakran használt, jól ismert pergető botot kaptam feladatul jellemezni. Az orsó volt csak újdonság a számomra, de nagyon jó érzés volt ismét vadonatúj küllemben látni a diaflash botot is.
Shimano Beast Master SB Max 300 XH és Super 5000 GT-FA
Az elegáns kemény legény
Te jó ég, micsoda brutál erő - mondtam ki azonnal az első gondolatomat, mikor megláttam, és kézbe fogtam a Beast Master botcsalád nevezett darabját. A hozzá ajánlott Super 5000 GT orsóval együtt igazi, nehéz- fegyver benyomását keltették, annak ellenére, hogy kézbe kapva, megsuhintva egyáltalán nem tűnt durvának, nehéznek ez a kombó. Sőt a bot külleme, elegáns, kifejezetten harmonikusan sugallja az erőt, valahogy kecsesen robosztus. Ebben is harmonizál az orsójával.
Shimano Alivio BX 12’ ÉS Baitrunner Aero RE 6000
Keresd a halat!
A pontyfélék családjába 1500 halfaj tartozik. Van közöttük egészen apró, körömnyi nagyságú, és vannak hatalmasak, akár két méteresek is. Legtöbbjük édesvízi, így ideális életteret találnak Magyarországon. A Cyprinus carpio Linné latinul a ponty, legtöbben e fajra horgásznak manapság. Én is a téli vermelés előtt - talán idén utoljára - bojlizni indultam.
Shimano ForceMaster TE8000-360 és Alivio 6000 FA
A mindentudó fenekes
Másodszor fogadott kegyeibe Fortuna, hogy ismét nálam lehet egy 3,60-as Shimano ForceMaster és a hozzá tökéletesen passzoló Alivio 6000FA orsó. Miért is? Így szezon vége felé kellenek nálunk a nagy dobástávolságok, hogy halat is foghassunk. Sőt remekül illik a nádi horgászat sorozatba is ez a felszerelés. Szóval legalább két legyet üthetünk egy csapásra. És akkor még a rablóhalas oldalát nem is említettem. Biztos vagyok benne, hogy egy nagydugós, vagy fenekezős csukázásra is bevethető lesz ez a felszerelés.
BeastMaster AX Carp Extra Heavy Feeder és Stradic 3000S GTM RB
Dzsindzsalakók réme
Csodálkoztam volna, ha ez alkalommal egy olyan bot kerül a kezembe kipróbálás céljából, amelyet nem szeretnék a saját inventáramban látni.  Ha választhatnék a picker botom mellé egy igazi bitangerős feeder botot, akkor a Shimano BeastMaster Extra Heavy Carp lenne az áldozat. Következzenek hát az indokok és némi horgászat.
A compó pikkelyeinek zselatintartalma olyan magas, hogy akár pucolás nélkül is bedobható a halászlébe, a hő hatására azok feloldódnak és még karakteresebbé, kihűlés után pedig kocsonyássá teszik a levest (lsd. Halkocsonya).