Cikk oldal
2017-10-09

Tippek csukahorgászathoz

Néhány jó tanács, ha nyáron csukázni indulunk
Fontos az erős szerelék

Ne féljünk erős felszerelést, a szokásosnál vastagabb főzsinórt használni! Tudom, manapság nagy divatja van a végletekig lefinomított szerelékeknek, de figyelembe kell venni, hogy egyik halnak sem tesz jót az, ha csalival a szájában éli a megakasztás/szakítás utáni heteket, vagy akár hónapokat. Arról nem is beszélve, hogy a már említett meleg és oxigénhiányos vízben az sem ideális, ha túlfárasztjuk őket. Igyekezzünk tehát olyan felszerelést választani, aminek segítségével a lehető leggyorsabban meg tudjuk szákolni, ki tudjuk emelni halunkat.

Tippek csukahorgászathoz


Ide kapcsolódik még az előke használata, ami lehet többféle anyagból, nem is ez a lényeg, sokkal inkább a hossza. Ha van rá lehetőségünk kössünk, vagy válasszunk minimum 30-40 centi hosszú harapásálló előkét, hiszen ahogy szaltózik, forog a csuka fárasztás közben, könnyen előfordulhat, hogy keresztbe fordul a hal szájában az előke és a fogak közé kerül a főzsinór!

Eszközök

Ha merítővel akarjuk kivenni a halat, abból én a gumi-, vagy műanyaghálósat javaslom. Abba nem tud beleakadni a horog – azaz ha bele is akad, könnyedén kiakasztható - ráadásul a halak nyálkáját sem bántja, mint a régebbi típusú szövethálók.

Tippek csukahorgászathoz
Tippek csukahorgászathoz


Halmatrac használata a ragadozóknál is erősen javallott, hiszen amellett, hogy ezzel is védjük őket, nekünk is könnyebb, hogy le tudjuk tenni halunkat amíg megszabadítjuk a horogtól, esetleg előkészülünk a fotózásra.

Tippek csukahorgászathoz


Fontos eszköz továbbá egy hosszú fogó, vagy érfogó, amivel ha kell, mélyen be tudunk nyúlni a hal szájába, hogy a csalinkat kiakasszuk. Jómagam olyat fogót használok, amin csipőfogó funkció is van, így ha kényes helyre akadt a horog, előfordul, hogy jobban jár a hal - illetve mi is - ha egyszerűen lecsípjük a horgot a csaliról. Sokszor ez sokkal kíméletesebb megoldás, hiszen a horog előbb-utóbb elkorrodál, míg ha nekiállunk feszegetni, forgatni, sokkal nagyobb, akár halálos sérüléseket okozunk.

Tippek csukahorgászathoz
Tippek csukahorgászathoz


Kiemelés és fotózás

Vízből való kivételnél figyeljünk arra, hogy a csukák ilyenkor lényegesen éberebbek – kiváltképp, ha megfogadtuk az első javaslatot és nem vittük túlzásba a fárasztást – így csak akkor emeljük meg őket, ha biztos fogást találtunk rajtuk. Értelemszerűen a merítőhálós kiemelésnél ez nem szempont.

Tippek csukahorgászathoz


Manapság már szinte minden horgász feleszereléséhez hozzátartozik egy halmatrac, melyre fektetve biztonságosan „tárolhatjuk” fogásunkat, amíg előkészülünk a fényképezéshez. Ha tudjuk, addig takarjuk is le halunkat egy vizes törölközővel. A fotózás legyen a lehető leggyorsabb, lehetőleg elégedjünk meg néhány fényképpel!

Tippek csukahorgászathoz


Visszaengedés

Mindig óvatosan tegyük vissza halunkat a vízbe! Csukáknál gyakori, hogy nagyot fröcskölve távoznak, ha azonban úgy érezzük, hogy halunk még nem tért magához, kezünkben tartva próbáljuk meg kicsit hintáztatni, hogy víz tudjon áramolni a kopoltyúihoz, majd ha éledezik, engedjük útjára.

Tippek csukahorgászathoz


Amennyiben nem készítünk fényképet, a legkíméletesebb megoldás az, ha még a vízben megszabadítjuk zsákmányunkat a csalitól, majd elengedjük.
Ez csak néhány apróság ugyan, mégis ha odafigyelünk és betarjuk a fent leírtakat, sokkal kíméletesebb lesz fogásainknak az a néhány perc, amit a vízen kívül kénytelenek tölteni.

Tippek csukahorgászathoz

Szólj hozzá:
Szakírónk
Halak esetében alapvetően kétféle pikkelyt különböztetünk meg. Az egyik a reszelős felületű fésűs (ctenoid) pikkely, mely a hazai halfauna tekintetében többek között a sügérnél tapasztalható. Míg a másik, a kerekded geometriájú, sima felületű úgynevezett kerek (cycloid) pikkely, mely például a pontyra jellemző.