Cikk oldal
2009-10-13

Valóban nagyhalas rakós

Shimano Technium XT-B 1300 Power Pole
Már egy éve múlt, hogy alkalmunk nyílt tesztelni a Shimano XT-A rakósbotot, mely képességeivel nem okozott csalódást. Most a nagytestvér bemutatására kerül sor, az XT-B 1300-ra, ami hosszabb távú nyúzásnak van alávetve. Elöljáróban röviden csak annyit, hogy aki igazán nagyhalas botot keres, amit nem sajnál terhelni, az nem fog ebben a botban sem csalódni.

A Shimano reklámemberei nem átallottak egy új elnevezést kitalálni a bot építést illetően, ez pedig az úgynevezett ’muscle carbon’ technológia – vagy, ahogy magyarra fordították, az izomkarbon. Nem hiszem, hogy elfogytak volna a számok az XT10-től az XT-100-ig, minden esetre ez a fantázianév talán többet sugall a bot valós erejéről. Lényeg, hogy ez alkalommal is egy jó minőségű rakóst adjanak a horgászok kezébe. Nehéz olyan nagyhalas botot készíteni, amelyik bírja a vastag gumikat, a nagy terhelést, ugyanakkor megtartja gerincességét is. Hangoztatni lehet ugyan, hogy ez lehetséges, de amelyik bot valóban ilyen, annak ára már inkább hétszámjegyű összeg felé tendál.


A Shimano XT-B gyártása során is törekedtek a mérnökök, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle, de bizonyos kompromisszumokat még így is kell tennie a felhasználóknak. Egy muraközi ló sem fog indulni az epsomi derbin, ugye. Az XT-B sem szűkölködik technikai vívmányokban, mindene megvan, ami a kistestvérének is. A Double Joint System a toldások maximális erejéért és biztonságáért felel. Természetesen a tagok mindkét vége ilyen erősítéssel lett ellátva. Az Ultra Sound Sanding System pedig a bot felületének a kiképzésére utal. Ez gyakorlatilag egy speciális felületkezelés, ami kellemes és biztos fogást nyújt a horgásznak, szárazon és nedvesen egyaránt.

Csövek és táskák
Csövek és táskák
Az elegáns XT-B 1300
Az elegáns XT-B 1300

Valóban nagyhalas rakós

Valóban nagyhalas rakós
Valóban nagyhalas rakós
Valóban nagyhalas rakós

A Shimano Technium XT-B 1300 csomag a 13 méteres boton felül tartalmaz még két standard kitet, valamint a botzsákot és a műanyag csöveket is. A a bot és a topszetek a kompatibilitás jegyében születtek, vagyis cserélhető az összes ezzel a jelzéssel ellátott kitre. Mini toldót a pakk nem tartalmaz, de egy ilyen nagyhalas bothoz, amelyet nem feltétlenül versenyzésre terveztek, nem is érzem szükségét. Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy egy plusz taggal a botot 14,5 méter hosszúra toldjuk. Ezt főleg az angol piacon értékelik nagyra, és mint Alan Scotthorn is hangsúlyozta, nem véletlenül az egyik legkeresettebb és kedveltebb bot náluk. Az igazat megvallva a számok itt sem a teljes valóságot tükrözik. A bot összerakva, lemérve nem érte el a 13 méteres hosszt, a spicceket pedig még ebből a hosszból is kurtítani érdemes, hogy karakteresen viseljék az erős gumikat. Érdemes a pontyos kitet kb. 30-40 centit visszavágni, a standard topsetet pedig a spicc kivétele után lehet bátran erőltetni.

Karbon védelem
Karbon védelem
...teljes díszben
...teljes díszben

A Technium XT-B is kilenc részből áll és minden tagon szerepel annak száma, megkönnyítve az összerakást. A bot súlya gyári adat szerint 976 g, szállítási hossza 185 cm. Hosszútagos kiosztásának köszönhetően tehát nem egyszerű a szállítása, viszont határozottan jót tesz a karakterének. A súlya sem csekély, főleg ha befűzzük a vastag gumikat válik orrnehézzé a bot. Nem egykezes pálca, sőt nem is sokáig kézbentartós horgászatra élvezetes bot. Mindezek ellenére sok horgászat alkalmával vittem örömmel magammal, mert egyéb tulajdonságai és megbízhatósága sok hasonló bot fölé emeli.

Kétféle kurta spicc
Kétféle kurta spicc
Többféle gumizás
Többféle gumizás
Dupla és nagyon erős
Dupla és nagyon erős

Teszteléshez mindhárom spiccbe különböző gumikat fűztem. Az egyik standard kitbe egy sima 1-es méretű latexet duplán fogva. A másikból a spiccet kivéve egy pontyos csőgumit, lágyabbra engedve tettem. A pontyosba pedig azt, amit eddig egy bottal sem mertem megtenni, egy 1,8-as latex gumit duplán fogva és kőkeményre állítva. A merev spicceknek köszönhetően mindegyik, minden esetben jól működött, ám a legemlékezetesebb mégis a legutóbbi horgászat volt.

Cila versenysorozatba kezdett a battai bojlis tavon. Ennek egyik érdekessége, hogy a vízben lévő kisebb, nagyobb és még nagyobb halakat csak rakósbottal lehet kifogni. Az első kör nem sikerült számomra jól, ezt pedig a felkészületlenségemnek és a jószágok méretének alábecslésének köszönhettem. A kudarc csak nem hagyott nyugodni, így borítékolható volt, hogy hamarosan újra a tóparton leszünk.

Színes szemeskavalkád
Színes szemeskavalkád

Már a horgászat előestéje is feledhetetlen volt. Soha nem hallottam eddig, ahogy 40.000 ember néma csendben van. Egy diszkrét atomcsapással ért fel, ahogy az igazi svéd bennszülött Ibrahimovics kivégezte lelkes kis csapatunkat a meccs utolsó másodperceiben. Napokig nem volt hangom, mégsem ért fabatkát sem a szurkolásunk. Ezt a csalódást orvosolni csak egy horgászattal lehetett, így született a terv, hogy irány nagyhalazni. Etetőanyag darás változatban a tavon nem engedett, viszont a szemes igen, ráadásul ott nagyon szeretik a halak. Egy-egy finom, aromás falatért egészen rakós távra kimerészkednek, a többi pedig már csak rajtunk és a felszerelésen múlik.

Ennyi lógás belefér
Ennyi lógás belefér
Kemény gumival
Kemény gumival

A létrákon 0,22-es zsinórok, 18-as és 20-as előkékkel, erős szakáll nélküli horgokkal. Elsőként a dupla 1,8-as gumival bélelt topsetet használtam. Nagyon bíztam az erejében, a nagyobb halakat mégsem tudtam megfogni vele. Nem volt összhangban a bot és a horog rugalmasságával, így sok leakadt halam távozott. Azt tapasztaltam, hogy kb. 3-4 kilós méretig kiváló, ezzel lehetett a legrövidebb idő alatt szákig terelni a zsákmányt, de a nagyobbakra nem ez kellett. Váltottam a lágyabb csőgumira, ezzel megváltozott a helyzet.

Hihetetlen görbület, nem akárki van a másik oldalon
Hihetetlen görbület, nem akárki van a másik oldalon

Lassan merült el az úszóm, kicsit még rávártam és megemeltem a botot. Enyhe bólogatás volt csak a válasz az akadásra, mintha a hal észre sem vette volna, hogy elkezdődött a párbajunk. Merészen nyitottam, mint Lékó, húztam hátra gyorsan a botot, ahogy a szaksajtóban olvastam, ám ekkor felvette a kesztyűt a ponty - képletesen értve természetesen. A lágy gumit pillanatok alatt koppanásig húzta, én meg alig győztem engedni utána a botot. Sejtettük addig is, hogy erős és rugalmas ez a pálca, de hogy ilyen kanyart képes felvenni, azt nem. Olyan igazi minden mindegy alapon még tovább feszítettem, de még csak nem is recsegett, sőt mintha ekkor került volna igazán elemébe.

Még gondolkodik a hal
Még gondolkodik a hal
Nagyon erős a bot
Nagyon erős a bot

Mintegy jó 20 perc hajladozás után került csak a hal partközelbe, a szákolásnál pedig barátaim segítettek, merthogy a lágy guminak köszönhetően 11,5-be tartottam égnek a botot. Ez volt életem első 10-en felüli pontya, amit rakóssal fogtam. Nagyon örültem neki, mégsem jelentett igazán katartikus élményt. Egy bojlis tavon jó eséllyel fut bárki bele egy ekkora halba, és maximum a technikán múlik, hogy fotózkodnak-e együtt, avagy sem.

10 kg felett - nagy öröm
10 kg felett - nagy öröm

Ebben az esetben a bot teljes mértékben megmutatta terhelhetőségét és megbízhatóságát. Ezek után nyugodt szívvel merem kijelenteni, hogy bármilyen nehéz terepen megállja a helyét. Ráadásul a sima standard kit kapta ezt a terhelést, nem is az erősebb pontyos változat. Aki gyakran ’nagydunázik’, márnázik, akadós helyen horgászik, többször terheli átlagon felül a rakósát, annak hosszútávra is nagyon jó vétel lehet a Shimano XT-B 1300.

Más is megfoghatja még
Más is megfoghatja még

Utószó: Őszintén megvallom, hogy ez a bojlis tavon történő rakóspeca számomra inkább hazárdjátéknak tűnik, semmint igazi horgászatnak. Értem én, hogy de jó ekkora halakat fogni, de erre a rakós botnál van célravezetőbb eszköz. Minden esetre, aki ki akarja próbálni, annak sok sikert kívánok. Ezen a boton nem fog múlni, az biztos.

Írta: Németh Dániel, fényképezte: Horváth Gy. Gábor és a szerző
Szólj hozzá:
Guinness#1 2011. 12. 06., 20:25Hello Dani!
Vettem most egy xta pro-t, az ezzel a bottal kompatibilis.
Érdemes szerinted beszerezni egy 4 tagos power kittet a standard kit mellé a nyúzósabb feladatokra, vagy erőben nem igazán különböznek, csak kialakításban?
Az AB tip miatt ez 4 tagos mivolta ellenére már a 6. tagra megy rá, de kérdés, hogy a 2 tagos power kitet rá tudom-e rakni pl a standard kit 4. tagjára?
Köszi előre is a választ!
Üdv
Balázs
dhojo#2 2009. 10. 16., 21:26Dani! Hogy tudsz ezzel a bottal horgászni?Hisz a Walter Tominak nem ilyen van????
doggoreny#3 2009. 10. 13., 15:49Nekem ilyen botom van már 5 hónapja, és nem csalódtam benne. Én ennél drágább botot nem is vennék, ez annyira bevált. Csak még nem mertem vastag gumival kipróbálni, az 1.8 mm vastag teli gumival 2,5-3 kg-os pontyok nem jelentenek gondot.
A 3 db 4 tagos topset pedig kezdésnek bőven elég. 11.5-ben mint egy kezesbárány. 13-ban meg ritkán használom. Ha van egy jó görgőd, szárazon és szakadó esőben siklik mint egy korcsolya a jégen. Nedves kézzel azonban óvatosan. A tűző nap is csak annyira melegíti fel, hogy még éppen elviselhető legyen. Mondom, nagyon tuti bot.
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.