Cikk oldal
2006-11-06

A hónap pecása: Bokor Károly

Pergetőmester
Bokor Károly
Szültési idô: 1955. 01. 20.
Foglalkozása: újságíró

Mióta horgászol?
Amióta elbírom a horgászbotot, öt éves koromtól, természetesen megszakítás nélkül, horgászengedélyem harmincnyolcadik éve van.

Legnagyobb halad?
72,60 kg-os harcsa, a Mohács alatti Béda holtág vizéből.  

Mit jelent a horgászat az életedben? 
Szó szerint mindent. Felejthetetlen, rengeteg élménnyel teli gyerekkort, amelyet kis patakok, kisebb nagyobb vizek partján csavarogtam végig. Fogtuk a halat akár kézzel, kosárral, és persze főként horoggal. Gimnazista koromban már olyan megszállottan jártam a Dunára, hogy az akkor még szombati tanítás utolsó óráit szinte mindig ellógtam. „Pecás” volt a becenevem, így ismertek a tanáraim is, nem kell mondanom miért… A családban nem horgászott senki, de én valahogy mégis így indultam. Kedvenc vizem a Duna folyó lett. Gyerekként Mohácson nyaraltam, már akkor megszerettem a nagy folyót. Itt, valamivel később életemet is meghatározó barátságokra tettem szert, vizet, horgászatot szerető, értő személyek köréből. 1977-ben kötöttem házasságot. A lakodalomban öregebb barátaim megkérték a feleségem, ha boldogságot szeretne, úgy soha ne mondja, hogy ne menjek horgászni. Nos, soha nem mondta, immár lassan harminc éve élünk együtt boldogan. Két gyermekünk van, fiam természetesen horgász, lányom már nem, de a vízi életet, amúgy szereti. Egyetlen munkahelyem volt, de lassan tíz éve magam gazdájaként csak újságíróként dolgozom. A munkám is a horgászathoz kötődik, a Magyar Horgász újság, és a Duna tv horgászmagazinja az állandó munkaterületem. 

Legkedvesebb módszer, hal?
Szinte minden horgászatot kedvelek, de a ragadozóhalak közül a süllők tulajdonságait, szokásait próbáltam hosszú időn át megfigyelni, horgászbottal „kutatni”. Annyi izgalmas módszer van a horgászatukra, hogy sokszor a helyi körülmények között döntök, és az éppen választott dolog a kedves. Persze imádom a harcsapergetést, vagy a kuttyogatást is, de gyönyörű horgászat egy vadregényes, csendes vízen, az úszós csukázás is. 
A legkedvesebb halam azért talán ma is a süllő, sőt leginkább az öreg süllő. 

Miért szeretsz horgászni? 
Ha magam vagyok kint a természetben, csodálatos élményekben lehet részem. Nem lehet erről röviden beszélni. Akik hasonlóan éreznek, és sokan vagyunk így, ők pontosan tudják, miről van szó. Természetesen a halfogás izgalma is nagyon fontos, de ezzel már egyenértékű öröm, vagy több számomra, a fogott hal visszaengedése éltető elemébe. Amit még szeretek a horgászatban, az a rengeteg barátság, amivel a közös gondolkodás, a közös érdeklődés mentén találkoztam.  

Egyéb időtöltés? 
A család és a barátok. Szívesen beszélgetek egy pohár bor mellett, finom ételek után, melyeket örömmel készítek magam is. Egyébként örömöt jelent írnom is. Bár immár elég régóta foglalkozom az írással, szerencsére mindig van élményem, írni való témám. Vallom, hogy csakis megélt dolgokról lehet igazán hitelesen szólni. Nagyon hamar kilóg az a bizonyos lóláb, ha csak úgy, az íróasztalnál születik a horgásztörténet. Már csak ezért is sokat kell horgásznom, szerencsére…..A halak nem csak a kopoltyúkon keresztül beáramló vízből jutnak oxigénhez. A testüket fedő bőrön keresztül is jelentős mennyiségű oxigént választanak ki a vízből.