Cikk oldal
2007-12-03

A hónap pecása: Bujáki Géza

Bojlispecialista
Bujáki Géza
Életkora: 33 év
Foglalkozása: horgász szakíró

Mióta horgászol?
Amióta az eszemet tudom, a horgászat a mindenem. Ez érdekes, mert édesapám nem volt horgászember, de én mégis megtaláltam a módját, hogy gyermekkoromban is minél többet a vízparton lehessek. Emlékszem, hogy egészen kicsi koromban állandóan a szomszédunknál lógtam, aki abban az időben a Kunsági-csatorna és a Ráckevei-Dunaág halállományát tizedelte rendesen. Néha elvitt magával, de mindig szomorú voltam, mert még sötétedés elött haza kellett jönnünk és az éjszakai nagy fogásokról rendszeresen lemaradtam. Aztán, ahogy gyermekből ifjusági horgásszá lettem, felfedeztem a kőbányán található Gutmann-Tavat és tagja lettem az Újhegyi HE-nek. Iskola után - de bevallom férfiasan, néha még iskola helyett is - minden időmet ezen a tavon töltöttem. Kitörölhetetlen emlékként örökre bennem élnek azok a felejthetetlen tavaszi szünetek és nyári vakációk, amit Keresztapuékkal Balatonlellén töltöttünk. Azt hiszem ekkor „fertőződtem" meg teljesen a pontyhorgászattal...

Miért szeretsz horgászni?
Számomra a horgászat egy olyan semmivel sem összehasonlítható szenvedély, mely egyszerre megnyugtat és lázba hoz. A mai napig is, amikor csak elindulok a vízpart felé, ugyanaz a gyermekkori izgalom lesz úrrá rajtam, mint huszonöt évvel ezelőtt. A halak becserkészése és horogvégre csábítása szórakozás és kihívás is egyben. Persze a vízparton töltött idő nem mindig a halfogásról szól, remek alkalom a barátokkal való találkozásra, a közös főzések, poharazgatások mind-mind része a pecának.

Legkedvesebb módszer, hal.
Fiatal korom óta mindig a nagy pontyok horgászata vonzott igazán. Nem is tudok olyan időszakot, amikor komolyabban elkalandoztam volna aranyhasú barátaimtól. Kedvenc vizeim a nagy bányatavak, melyek változatos mederalakulatai révén a kapitális pontyoknak táplálékban bővelkedő, kiváló élőhelyet biztosítanak. Nekünk, horgászoknak pedig egy semmivel nem összehasonlítható kihívást jelentenek. Mivel a nagy pontyok horgászata rendkívül időigényes feladat, szinte mindenkor sátorral felszerelkezve indulok a vízpartra. De nem vagyok az a „kivárom a halat” típusú horgász, mert ha kell, képes vagyok mindennap új helyre költözni, véleményem szerint a nagy pontyok horgászatánál a legfontosabb feladat a helykeresés. Mivel a vizek öreg „pocakosai” már különösen helytartók, így a tartózkodási hely felkutatása rendkívül nehéz és összetett feladat. De ez a kihívás és az újabbnál újabb felfedezések sora teszi csodálatossá számomra a pontyhorgászatot…

Legnagyobb hal?
Életem legnagyobb hala egy 29,4 kilós tükörponty, melyet 2004. június 14-én a Gyékényesi kavicsbánya tavon fogtam. Erre a halra nagyon büszke vagyok, mert három év, és rengeteg vízen töltött ídő után sikerült megfogni a pontyóriást.

A hónap pecása: Bujáki Géza

Mit jelent a horgászat az életedben?
A horgászat számomra egy életforma, mely az egész életemet kitölti. Független vagyok, így nagyon sok időt tölthetek a vízparton. Egy évben 120-150 napot horgászom. Nagyon szerencsés embernek mondhatom magam, mert a horgászat az egyik fő foglalkozásom, de a másik is ezzel szorosan összefügg, mivel társtulajdonosa vagyok egy - Somogy megyei három tóból álló - tórendszernek, amely reményeim szerint néhány év múlva igazi horgászparadicsomként fogja feledhetetlen élményekkel gazdagítani az idelátogató pecásokat.

Egyéb időtöltés?
Szívesen sportolok, szeretek úszni, futni és kirándulni az erdők mélyén vagy nagy szerelmem, a Balaton mentén.
Szólj hozzá:
CarpClub#1 2009. 10. 14., 00:25Üdv!

Bujáki úr!

Segítséget szeretnék kérni a PONTY horgászat terén és mivel az én szememben és(nagyon sokak szemében) ön a Bojlis (ponty horgászat mestere) ezért magához fordulok a problémámmal!
Én Hajdú-Bihar Megyében a Fancsikai víztározókon horgászom ezekre a gyönyörű halakra,csak az a problémám hogy a víz hihetetlenül iszapos és a tó méretéhez képest nagyon rossz hal állománnyal rendelkezik,de élnek a tóban hatalmasra nőtt pontyok,amurok,több 25kg és a feletti pontyot sikerült más sporttársunknak kifogni!És a próblémám itt kezdődik hogy egy 25 hektáros és egy 90hektáros vizen ahol nagyon sok az akadó és haltartó hely a tó közepén,de csónakot nem lehet használni,hogyan tudnám milyen csalival a nagytestű halakat az etetésemre csalogatni,az eddig etetett helyem egy nagy medertörés a parttoll kb 90-100 métere található néhány vízalatti tuskóval ellátva!Sikerült már több szebb halat kifognom itt és rendszeresen ide járnak táplálkozni a halak,de nem a nagytestűk hanem a telepített állomány! A csalim és amivel etetek,főleg frissen főtt kukorica,pellet,saját bojli,kender,főtt búza,sárgaborsó,de észrevételem az h bojlira nem igazán jön semmi ,ha sajátot használok ha boltit,pelletre se igazán de arra azért elvétve !A kukorica csalira meg nem tudok igazán nagytestű halat horograbirni!

Válaszát előre is köszönöm!
Élményekben és fogásokban gazdag horgászatot kivánok a továbbiakban!

Üdv : Carp-Club
összes hozzászólás megtekintése »
A viza tengeri hal, kizárólag ívásra vonul az édesvizű folyókba. Az 1970-ben felépült Vaskapu erőmű megépülése óta az utolsó regisztrált dunai vizát Paksnál fogták 1987-ben. Ez a példány 3 méter hosszú és majd 200 kg súlyú volt.