Cikk oldal
2008-06-19

A hónap pecása: Ferenczi János

Pergetőspecialista
Ferenczi János
Életkora: 41  év
Foglalkozása: gépkocsivezető

A hónap pecása: Ferenczi János


Mióta horgászol?
Az első emlékek a 70-es évek közepéről vannak. Édesapám többször is elvitt magával Dunavarsányba horgászni.
Bambusznád bot, tároló orsó, HOKÉV-es keszegező úszó, a zsinór márkájára már nem emlékszem, de talán a csehszlovák Silon volt.
Gyönyörű 25-30 cm-es vörösszárnyú keszegeket fogtam, azóta sem láttam ekkorákat.

Miért szeretsz horgászni?
Gyermekkoromban a fogás élménye és a zsákmány felett érzett határtalan büszkeség miatt. Aztán amikor ifjúvá cseperedtem, a nyári szüneteket
Békés megyében, Dévaványán töltöttem, a nagyszüleimnél. Az utcabeli srácokkal együtt jártunk pecázni a környékbeli kubikgödrökhöz.
Keszegeket, sügereket, törpe harcsákat fogtunk, akkoriban nem voltak ritkák a 25 dkg-os törpék sem.
Ma már más a helyzet. A fogás öröme megmaradt, de a halakat elengedem a fotózás után.Azért egy-két süllőt megtartok csak úgy az íze miatt.

Legkedvesebb módszer, hal?
Az utóbbi tíz évben már csak pergetek. Legyűgözött a módszer hatékonysága, nagy területeket lehet átfésülni rövid idő alatt. A műcsalik sokasága már-már
zavarba ejtő, de mindíg vannak nagy kedvencek.
A ragadozók közül nem emelnék ki kedvencként egyet sem, inkább elmondom, hogy a balint azért szeretem, mert megmutatja magát, és jól küzd a horgon.
A csukát, a "hínárfoltos", őt azért, mert nem nehéz megtalálni a nádfalak előtt, a vizinővények között a sekély vízben. Hamar kiugrálja magát, de amikor a kezemben tartom, és belenézek a szájába, na azok a fogak tekintélyt parancsolóak.
Ha a halak szépségversenyt rendeznének, a süllő biztos nyerne. Nem túl nagy kűzdők, de az öregek azért nem adják olcsón a bőrüket.
Jó harcsát sokan szeretnének fogni, én is így vagyok ezzel. Nyolc kilósnál nagyobbat még nem sikerült megakasztani, de kitartó vagyok, előbb, vagy utóbb remélem a "nagymama" is rajtaveszít. Könnyen megtehetné, hisz egy gyors fotó után úgyis állhatna tovább.
Jó peca még a késő ősszel összebandázott sügerek kis körforgóval, kanállal, vagy minitwisterrel történő pergetése is.

Legnagyobb hal?
Az igazán nagyhalak sajnos eddig elkerültek. Nyolcas hari, négyes balin és süllő, hármas csuka, 28 cm-es sügér. Ezek voltak a legnagyobbak.
 
Mit jelent a horgászat az életedben?
Feszült világunkban igazi kikapcsolódást. Nagyon jól érzem magam a vizen, nem gondolok a mindennapos problémákra, csak a víz, a halak, meg én.
Gyönyörű feleségem, akivel már 20 éve élünk együtt, négy szép gyermekkel ajándékozott meg, nem horgászik, de azért időnként eljön velem a vízre.
Gyermekeim amolyan kocapecások. Nyaranta a Velencei-tó partján keresünk felüdülést, és ilyenkor az agárdi horgásztelep kikötőjében spiccbottal fogdossák a keszegeket, küszöket.

Egyéb időtöltés?
Szeretek barkácsolni, magam elkészíteni, megjavítani a tárgyakat. Az ólmos-legyes balinkészséghez magam készítem a legyeket tejeszacskóból.
Szólj hozzá:
waenmar#1 2009. 03. 02., 14:35adathalász megtaláltam

mm
davidf#2 2008. 08. 04., 20:42Szia Jani!
Szurkolok nektek, ha többet eljársz a Tiszára a nagy is eljön.
Ja: gratula a csukádhoz.
Varga#3 2008. 08. 03., 22:12Komolya mondom mint ha magamrol olvastam volna egy oneletrajzot, kiveve azt hogy en csak 15 eves vagyok. De ugyan ugy apum kezdett tanitani... szeretek barkacsolni, en pl. a kanalakat rezcsobol csinalom, magam faragok muhalakat...
Remelem a tovabbiakban is hasonlitani fogok onre (onokre, itt a tobbi mester pergetore celoztam)
összes hozzászólás megtekintése »
Mivel a halak szájában nyelv helyett csak egy nyelvcsonk található, csak nagyon kevés ízlelőbimbó helyezkedik el. Ezzel szemben bizonyos halfajoknál az ízek észlelésére a bajuszszálakon található számos receptor felel. Ilyen például a ponty is, melynek bajuszszálai mellett a hasán is találhatók ízlelőbimbók. A legtöbb hal így a ponty is, különbséget tud tenni a sós, édes, savanyú és keserű ízek között.