Cikk oldal
2008-06-19

A hónap pecása: Weidel Attila

Pergetőspecialista
Weidel Attila
Életkora: 43 év
Foglalkozása: szervező mérnök 

A hónap pecása: Weidel Attila


Mióta horgászol?
Gyermekkorom felejthetetlen nyarait Agárdon töltöttem a Velencei-tónál.Kezdetben 8 éves koromban nagypapám kísért el a "kiskeszegek Mekkájába" a csónakkikötőbe, ahol az előző nap gondosan meggyúrt, és (néha elcsent tojás sárgájával felturbózott) paprikás kenyérbéllel fogtam a sütnivalókat.Ábrándozva néztem öreg szomszédunkat, ahogy a tóról megérkezve kiköti csónakját, és büszkén mutatja az aznapi három potykáját.Többször célozgattam neki, hogy egyszer vigyen magával, de az öregnek nem nagyon akaródzott a "kölköt" vinni a csendes nádi pontyozáshoz.Aztán egyik délután megtörtént a csoda.Nándi bácsi, aki mostanra már fentről szurkol nekem, szólt, hogy reggel korai ébredés és indulás várható.Mondanom sem kell, hogy szinte alig aludtam az izgalomtól.Megtörtént, amire vágytam, végre én is csónakba szálhatok, mint a nagyok, ki a nádhoz, mint a nagyok.Zsákszámra fogtam a keszegeket, compókat, kispontyokat, még néha méreteseket is.Az öregnek néha nem tetszett a sok szertelen csobogás, de Isten nyugosztalja prímán tűrte.Köszönöm neki, ő tette fel az i-re a pontot.Végképp fertőzött lettem.Ezek után természetesen nagyon sokáig egyetlen horgászat volt az igazi, a nádi pontyozás.Még a "fenekezősöket" is lefitymáltuk. Úgy hat évvel ezelőtt Ferenczi Jani barátom invitált először a Mahart befolyójához ólmos-legyes balin pergetésre. Felszerelés híjján először csak hitetlenül megnéztem, majd zsákmányai és a módszer láttán szaladtam és megvettem az első pergető botomat. Az első balin, csuka, később süllő, majd a harcsa mind-mind felejthetetlen élmény marad. A pergetéssel ismét visszatértem a Velencei-tóhoz, most már Janival együtt, és nagyon sokszor csatlakozik feleségem Judit is(szerintem ritka az ilyen, szerencsés vagyok), aki sokszor lefőz bennünket. Hármasban derítjük fel a tó rejtett zúgait, és fogunk és engedünk vissza szebbnél szebb csukát, balint, süllőt.Ha ezt Nándi bácsi látná, biztos büszke lenne rám.
Azóta lett a pergetés a mániám, ebben próbálok napról-napra jobb lenni.
    
Miért szeretsz horgászni?
Hajnali madárdal koncert ébredéskor, kihalt utcák, a kikötői reggeli koccintás a barátokkal, a párás tavon kifutó csónakok, a napfelkelte aranyhídja a tavon, a tó tükrét megtörő rablások innen-onnan, a "Mikor érünk már a tervezett helyre?" érzés, amikor a maximális stressz, hogy nem dobok elég pontosan, vagy egy szép hal miért akadt le fárasztás közben. A végén pedig a "rosszul csináltunk valamit" fejtörés, vagy éppen a büszkeség, hogy működött a TERV. A levegő, a barna bőr,a nyugalom, az örökös nyugtalanságban, hogy járjunk túl az eszükön, aztán ha ez sikerült, akkor jól sikerült-e a fotó a visszaengedéskor.
Ezért imádom. 
 
Legkedvesebb módszer, hal?
Pergetés, pergetés, pergetés. Rengeteg féle csali, rengeteg féle bevontatási módszere a lehetőségek tárháza. A halak felkutatása tapasztalatok, ismeretek alapján, lépre csalása trükkökkel, majd a legyőzőtt visszaengedése. Szeretem.
Egyformán szép és nemes ellenfél minden ragadozó hal, így nem állítanék sorrendet.

Legnagyobb hal?
Legnagyobb pergetett halam eddig egy 25 kg-os harcsa volt. A fogás érdekessége a 10-30 gramm dobósúlyú 240 cm-es Shimano Hypeloop bot, és a 2500-as Shimano Exage orsó volt, amiket megálmodói nem pont ilyen halakra terveztek, de jó harcostársnak bizonyultak a 20-as fonott zsinórral együtt.
 
Mit jelent a horgászat az életedben?
Barátaim, akik nem horgászok, nagyon sokat utaznak, túráznak. Sosem felejtenek el szólni, ha éppen új úticéljuk születik. Már ők is megtanulták, hogy kedves invitálásukra mindíg az az első kérdésem, hogy milyen víz van a közelben. Ha nincs, akkor inkább maradok.
Sokan úgy tartják a környezetemben, hogy túlzásba viszem, de ha valaki "közelebb megy" a pergetéshez, akkor megérzi, hogy mennyi mindent nem tud még.
Hiszem, hogy az élet minden területén így működnek a dolgok, aki "túlzásba visz", mindíg tökéletesít, gondolkodik, az ér el eredményt.
Jani barátommal az utóbbi években többször indultunk pergető bajnokságokon, ahol határozottan javuló tendenciát mutattunk. A magyar pergetők népes csapata megismert, és remélem megszeretett minket.
A sok vizen töltött óra, a gyűjtőtt tapasztalatok aztán tavaly az OB megnyereséhez segített bennünket, és az a megtiszteltetés ért minket, hogy mi képviselhetjük idén az országot az októberi Pergető VB-n Saratovban.
Nem kis büszkeséggel tölt el bennünket, hogy méltónak találtattunk arra, hogy 2008-tól a Rapala-Shimano teszcsapata lehessünk. Köszönjük a segítséget és a bizalmat!

Egyéb időtöltés?
A gitározás, a póker, és nagyon sok házibuli nagyon jó barátokkal. 
Szólj hozzá:
davidf#1 2008. 08. 04., 20:56Szia Ati!
(nagy a nyomás) Szurkolok nektek, a velencei tudást nekem is át kell adnotok.
Minél több eredményt a következő bemutatkozáshoz.
Gratula.
összes hozzászólás megtekintése »
A süllő háromnyaras korában éri el a kifogható méretet, mely 30 cm.