Cikk oldal
2011-01-21

A modern pontyhorgászat kellékei

Behordás csónakkal
Napjainkban a pontyhorgászat (vagy más – de nem igazán megfelelő – néven bojlizás) szinte nélkülözhetetlen védjegyévé vált a behordás. Sok pontyhorgásznak szinte elképzelhetetlen a partról történő horgászat. Néhányan úgy gondolják, ha nagy halat akarnak fogni, akkor a szereléket be kell „húzniuk” csónakkal, különben esélyük sincs. Mások szerint nagy pontyot csak behordás útján lehet kapásra ingerelni, valamint megfogni. Nézzük, mi ebből az igazság.

Vannak tények, amik mellett nem lehet észrevétlenül elmenni. Tekintsük végig annak menetét, ahogy a pontyot horogvégre csaljuk. Tegyük fel, hogy van két horgász: az egyik a pontyozás elméleti tudományát gyakorlatban kizárólag a partról hasznosítja, míg a másik lehetőséget kap a csónakhasználatra. Célszerű meghatározni, hogy mindkét horgász ugyanazokat a lehetőségeket szeretné kihasználni (medertérképezés, etetés stb.). Vegyük leltárba a szükséges kellékeket!

Csónakkal olyan helyeket is meghorgászhatunk (pontosan!), amit dobással partról képtelenség lenne
Csónakkal olyan helyeket is meghorgászhatunk (pontosan!), amit dobással partról képtelenség lenne

Ha a partról kívánjuk feltérképezni a vízfelszín alatti mederviszonyokat, akkor szükségünk lesz egy ún. „markerúszóra” (bár a tökéletes megoldás a speciális „markerbot” használata lenne), amivel hosszú órák alatt felskiccelhetjük a mélységeket, valamint a talajszerkezetet. Ez az úszó kis túlzással ugyan, de elfér a zsebünkben. Ha mindezt nagyságrendekkel gyorsabban akarjuk megoldani, akkor csónak és radar használata szükséges, amihez viszont ezeket is magunkkal kell vinnünk. Ez már nem fér el a zsebünkben, és jóval költségesebb is. A partról történő megoldás viszont igencsak korlátozza a feltérképezhető helyeket, hiszen 200 méterre nem nagyon lehet „markerezni”.

Radarral gyors és pontos a mederfeltérképezés
Radarral gyors és pontos a mederfeltérképezés

A következő tényező a megtalált horgászhely pontos megjelölése, két bot esetében két úszóval (plusz két bot és két orsó), csónak esetében két bójával, ami lehet akár világító is. Az etetés a partról igencsak nehézkes. Kell hozzá egy etetőrakéta, csúzli, parittya és dobócső, a csónaknál legfeljebb egy etetőlapát szükséges. Ami a parti horgász számára rengeteg izzadtsággal és sok hibalehetőséggel jár, az a csónak esetében egy elvéthetetlen művelet, hiszen csak be kell „borítani” a kívánt mennyiséget. A partról történő etetés során, ha a bojli nem teljesen kerek vagy nem megfelelő állagú, akkor dobócsővel már nem tudjuk a kiszemelt helyet megetetni. Ha szétesik a gombóc, nem lehet beparittyázni. A csónakból bármi egyszerűen beetethető. Ezután történik a horgászat, vagyis a szerelék bejuttatása. Partról csak egy dobás, és kész. Csónakból már egy kicsit időigényesebb, ám nehéz elvéteni, mert a dobás sokszor elég nehéz, főleg jó szélben. Csónakkal viszont össze lehet szedni a szereléket, ami nem túl kellemes, és borzalmas procedúrával jár.

Csónakos horgászatnál akár világító bóját is használhatunk, ami nagy előny az éjszakai kapásoknál
Csónakos horgászatnál akár világító bóját is használhatunk, ami nagy előny az éjszakai kapásoknál

A kapás kivárása nagyjából ugyanúgy telik mindkét horgászunknál. Persze a parti társunk izgatottabb, mivel ha „élete szörnyével” hozza össze a jó szerencse, akkor kisebb az esélye sikeres szákolásra. Az egyik döntő különbség a csónakos és a parti horgászat között számomra a fárasztás. Van, aki azt mondja, hogy „ha az a hal neki van szánva, akkor megfogja, ha nem, akkor nem”. Hiszek a sorsszerű történésekben, bár úgy vagyok ezzel, mint a tudós pap: technikailag és lehetőségünk szerint mindent meg kell tennünk a cél megvalósításáért (a ponty sikeres és biztonságos megfogásának érdekében).

Gyakori kép a parti fárasztások során… csónakhasználattal elkerülhető lenne
Gyakori kép a parti fárasztások során… csónakhasználattal elkerülhető lenne
A partról használatos etetőeszközök használatához sok gyakorlatra van szükség
A partról használatos etetőeszközök használatához sok gyakorlatra van szükség

Sajnos számos érv és ellenérv van a csónakhasználat mellett és ellen. Ezt most itt felesleges volna elemezni, de tény, hogy a csónakhasználatról megoszlanak a vélemények. Lehet sportszerűség szempontjából nézni. Régebben arra használták a csónakot, hogy a partról meghorgászhatatlan helyekre bejussanak. „Kikaróztak”, és onnan horgásztak, állóhelyből fárasztottak. Sokan a mai napig ezt űzik. A probléma ott kezdődött, hogy a csónakot a parti horgászatnál a szerelék bejuttatására alkalmazták, olyan helyen, ahol a csónak használatának kérdése nem volt tisztázott. A képlet egyszerű: olyan messzire lehet horgászni, ahová senki sem tud. Valóban mindent meg lehet oldani a partról (medertérképezés, etetés, bójázás stb.), de a fárasztás egy más kérdés.

A nagy testű és erős pontyokat sokszor csak a hal sérülése árán lehet partról kifogni
A nagy testű és erős pontyokat sokszor csak a hal sérülése árán lehet partról kifogni

Egy nagy pontyot ki lehet tekerni a partról, de ahol akadó van, illetve nagy az esélye a hal elvesztésének (zsinórszakadás stb.), ott sokszor – még ha sikeres is a szákolás – a halat csak jelentős sérüléssel lehet kifogni és visszaengedni. A csónakos fárasztás ezt kiküszöbölheti, vagy jócskán mérsékelheti. Jómagam ezt a halak épségének szempontjából vizsgálom, nem a sportszerűség szemüvegén keresztül, mert ez a pontyokat nem érdekli. Azonban ha partról próbálnak meg folyamatosan „kicsörlőzni” pontyot, aminek zsinórszakadás vagy szájtépés az eredménye, akkor igencsak javallott a csónak használata a fárasztásra.

Vigyázni kell a természetre…
Vigyázni kell a természetre…

Tény, hogy a partról történő horgászat sok tekintetben nehezebb, de sok, igazi őspontyot rejtő vízen nem lehet csónakot használni, így ez az egyetlen lehetőség a ponty megfogására. Az előnye, hogy nagyon gyorsan kivitelezhető, ez főként a rendszeres (pl. munkanapi), délutántól reggelig tartó horgászatok során jelentkezik. Nem kell akku, motor, csónak és sok minden más. Ellenben sok, illetve nehezen megvalósítható lehetőségtől esik el a horgász. Ezek áthidalására találták ki az etetőhajót, ami sok problémát megold (mint behordás, etetés, radarozás), de sajnos a fárasztás okozta nehézségeket ez sem csökkenti. Az etetőhajókra most nem térnék ki részletesebben, mert az egy külön kategória.
A legjobb, ha mindenki megpróbálja önmaga eldönteni, hogy mire van lehetősége, és azt hogyan tudja kivitelezni. Egy dolog azonban biztos: mindig olyan szemszögből kell vizsgálni a lehetőségeket, hogy a hal biztonsága, az állomány példányainak legkíméletesebb megfogása legyen fontos. Hiszen vissza kell engedni és valakinek újra meg kell fognia e rafinált „lényeket”, még hosszú-hosszú éveken keresztül.


szöveg és képek: Hartmann Tamás
Szólj hozzá:
Magnum97#1 2011. 01. 24., 17:57én..ÁLOMHAJÓ...:)
RAGARDA66#2 2011. 01. 24., 17:29Szia Magnum!
Nem bánod meg, ilyet még nem láttál!
Akkora buborékokat tud utána fújni kukac...
kopaszkukac11#3 2011. 01. 24., 17:21Ja és Magnum még egy szösszenet válaszul , azért pergetek annyit hogy amit írtam azt azért tettem mert tudom hogy úgy van,és az első dobások sosem célirányosak az átlag pecásnál-van hogy később alakul ki a cél!
kopaszkukac11#4 2011. 01. 24., 16:58Oké Mag ha álod jó lessz ígérem,Ragarda sem bánta meg!
Magnum97#5 2011. 01. 24., 16:55Jó,ha lesz papír úriember leszek,és háttal állok a napnak,hogy árnyékba legyen a kicsiKukuc,meg viszek a térgye alá hungarocelt,nehogy megsérűljön...:)Meg gödöröt ások hogy kényelmesen állva tudjon,ne kelljen mélyre hajolnia...:)
Kukac végig szivattalak,mert olyan pitt bull módjára védelmezted a mundért,de ha lesz papír akkor is szívatni foglak,ÉN ÁLOMHAJÓ...:)
Na ezt az "álom ha jó" szavakat bontogasd értelmezd stb..:)
Amúgy ha fellül maradsz sincsen gond,meglovagoltattlak kicsim..:)...:)...:)

De ki fog gitározni közben..????
kopaszkukac11#6 2011. 01. 24., 16:30Kicsi Rag téged is elbírtalak egéssz éjszaka!
RAGARDA66#7 2011. 01. 24., 16:10kukac! Most akkor lesz papír? Nem vagy normális ha Magnum ajánlatát kihagyod! :)
Csak maradj felül mert agyonnyom!
kopaszkukac11#8 2011. 01. 24., 15:57Sziasztok.
Mára megnyugodtam,bocs Magnum ha kicsit elszáltam csak valóban mérges leszek hogy sajnos még mindíg itt tartunk.
Rag nak pedig igaza van gondolkodj úgy hogy ha neked lenne tavad te ott kiket és hogy engednél horgászni-szerintem te sem a pergető pecásokat favorizálnád a tavadon!
RAGARDA66#9 2011. 01. 23., 20:45kukac!
Kelj fel,öltözz és indulj a papírért!
Magnum97#10 2011. 01. 23., 20:42Köll a papír Kukac...:)
Komolyan mondom ha megszerzed,utána jársz a drávai homokon elősszőr melegedem össze veled,nincs is annál szebb mint az anál..:)Meg két izzad férfi test összesimul,a tábortűznél,mint két öreg cowboy..:)Jujj..:)
De ha nincsen papír,akkor szomorú leszek,és avval bebizonyítod,nem szerecc..:)Így 2 cc vel..:)
Na..??Van e merszed..????..:)
Kérj papírt ha mersz...!(meg ha szerecc..:)

Egy biztos viccet félre téve,teljesen új és modern szabályozás szükséges,egyértelműen..!

Kukac,azért nekem vannak aggályaim veled kapcsolatban..:én PL SOSE ÉRTED SOSE horgászok vermelő helyen,mert szaró alvó stb embert is bunkóság zavarni,hát még halat...!!
Ha valaki nem CÉLÍRÁNYOSAN úgy vezeti a műcsalit és nem ott,akkor nincsen külső akadás sem.ÉRTED..???

ÉRTED...:)
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A süllő (Sander lucioperca) világrekordját Friedrich Kraus tartja 1990-ben fogott 116 cm hosszú, 18,70 kilogrammos zsákmányával. A fogás a Duna ausztriai szakaszán történt.