Cikk oldal
2010-12-20

Emma és a halak

„Neme? De igen!”
Megkérdezték már nem horgászó ismerőseiket arról, mit gondolnak a horgászatról? Szembesültek azzal, milyen sztereotip kép él a köztudatban hobbinkról, esetleg életformánkról? Én szoktam kíváncsiskodni, az eredmény gyakran lehangoló. Erről persze főleg mi, horgászok tehetünk. Mitől lenne mások számára vonzó a horgászat? Ha nincs valaki a családban, vagy a baráti körben, hogy lesz egy kissrácból pecás? Vagy egy kislányból? Az utóbbira többen felhördülnek majd. Pedig nem kéne. Női horgászválogatottunk világbajnok is volt. Ki tud erről a horgászokon kívül? Nem sokan, sajnos. Hogy miért nem kezeli a média a horgászatot másként, az külön történet lehetne.

Emma és a halak

Láttam pár hete fotókat szép halakról, az egyiken egy fiatal lánnyal. Azt gondoltam, olcsó reklámfogás, van ilyen. Odaültetnek egy divatbabát a partra, aztán emiatt vélhetően több férfi horgásztársam megnézi majd a fotókat, a cikket. Aztán kiderült, rosszul hittem, Skandinávia mégis más. Kicsit elszégyelltem magam, ez már a hazai tömegmédia tudatformáló hatása…. A képen látható ifjú svéd hölgy, Emma Bäcker komoly horgász. Beszélgetni kezdtünk, és sok mindenre fény derült. Máshol is vannak tehetséges horgászlányok, és máshol sem könnyű érvényesülniük. De talán ez a cikk hozzájárul ahhoz, hogy itthon is többen vállalják fel, amit szeretnek, büszkén lépjenek ki a partra, hogy mi is büszkék lehessünk rájuk, legalább annyira, mint a női válogatottra akkor, és azóta is.

H.A.: Emma, te hogyan lettél horgász?

E.B.: Mindig is imádtam horgászni, egész életemben. Amíg kicsi voltam, az apám vitt el horgászni néha, csak a móka kedvéért. Klasszikus sügérhorgászat volt ez piros-fehér úszóval, gilisztával. Aztán úgy 7 évvel ezelőtt történt valami és elkapott a „horgászláz”. Akkor kezdtem igazán horgászni, kipróbáltam mindent, elolvastam az összes horgászújságot és így tovább… Először úgy gondoltam, ez a „láz” el fog múlni, és az összes barátom is ugyanezt mondta. De egyre jobban és jobban érdekelt a horgászat. Hobbinak indult, szenvedéllyé vált, mára pedig életstílussá. Nem tudom elképzelni az életem horgászat nélkül.
 
Emma és a halak

Ki horgászik még a családban rajtad kívül?

Senki nem horgászik a családban. Apám szokott néha horgászni a nyaralónknál Svédország nyugati partjainál. De számára ez csak egy módja a kikapcsolódásnak, alkalmi pecás. Próbáltam komolyabban felcsigázni az érdeklődését a horgászat iránt, de egyszerűen nem érdekli ennyire. Így aztán egyedül tanultam meg mindent.

Melyik a kedvenc cél-halad, horgászmódszered?

A kedvencem a csuka, különösen annak jerkbait-es horgászata! Azért, mert ez az a módszer, ahol te viszel életet a csaliba végig, ezáltal nagyon aktív módszer, a rávágások pedig brutálisak! Szeretem a csukát, mert ízig-vérig ragadozó és keményen küzd. Az a célom, hogy nyárig fogjak egy 10 kilónál nehezebbet, de ez nem könnyű. De ezért is imádok ennyire csukázni. Sosem tanulhatsz eleget, és amikor végre megfogod a halat, amire „vadásztál”, az hihetetlen érzés!
Sokat horgászom süllőre és sügérre is, ami ugye megintcsak rablóhalas peca… Szeretem a ragadozó halakat, vadászati taktikájuk és az ezzel összefüggő viselkedésük rendkívül érdekes.
Horgászom emellett azért pontyra, meg például domolykóra, meg más halakra is… Tényleg „mindenevő” vagyok, ha horgászatról van szó. De az első hely akkor is a ragadozóké, jerkcsalikkal, gumihallal pergetve, vagy akár kishallal is.
 
Emma és a halak

Mennyi időt töltesz horgászattal?

Horgászom, amilyen gyakran csak tudok. Tavasszal és nyáron, amikor hosszúak nálunk a nappalok megpróbálok minden nap kijutni a vízre. De ilyenkor, amikor sötét van odakint, akkor is próbálok, de rendszerint hetente csak egyszer nyílik lehetőségem rá. Teljes munkaidős állással mindenkinek nehéz időt találni a horgászatra. Így aztán most várom a tavaszt!
 
Emma és a halak

Mi volt a legnagyobb, vagy legemlékezetesebb fogásod?

Legemlékezetesebb fogásom…. Ez nehéz kérdés. Sok szép halat fogtam eddigi horgász-életem során! De azt kell, hogy mondjam, a süllőrekordom állati volt. Itt, Norvégiában horgásztunk egy tavon, már napok óta. Azt mondtam magamnak, most végre megfogom álmaim süllőjét! Ezért aztán nem adtam fel. És az egyik napon 5 óra eredménytelenség után egy süllő elkapta a wobbleremet! Amikor a hosszú fárasztás alatt először megláttam, az gondoltam „hát ez nem lesz 4 kilónál több…”. Aztán újra a mélybe tört. Csak amikor a csónakba emeltem, akkor láttam igazán, mekkora! Óriási volt! A súlya 6 kiló, 60 deka, ez vol az én „álomsüllőm”!
Négy hete Dániában volt egy meglehetősen különleges élményem... Sügérre horgásztunk Mads Grosell-lel. Aztán egyszer csak elkapta a gumihalamat egy hatalmas tengeri pisztráng,  könnyűpergető felszerelésen! Hosszú fárasztás volt, brutálisan erős az a hal. Hat kilós tengeri pisztráng!
De ahogy mondtam, rengeteg fantasztikus emléket őrzök. Minden tapasztalat és emlék egyedi és csodás a maga módján.
 
Emma és a halak

Gyakran horgászol külföldön is?

Nem horgásztam sokat eddig más országokban. Korábban Svédországban éltem, ott rengeteget horgásztam, és ezt teszem Norvégiában is, ahol most lakom. Horgásztam még Dániában, meg Egyiptomban, de az utóbbi peca szempontból említésre sem méltó. Az úgynevezett „horgászvezetők” olyan hasznavehetetlenek voltak, mint a felszerelésük. Pár apró korallzátony-lakót fogtam mindössze.
 
Mik a terveid horgászat szempontjából a jövőre nézve?

A terveimmel kapcsolatban először az jut eszembe, hogy januárban Thaiföldre utazom! A Mekong folyóban fogok édesvízi tüskésrájára horgászni. Aztán elmegyünk egy horgásztóra is, ahol szeretnék jerkbait-tel arapaimát, barramundit meg ilyesmiket fogni. Nagyon várom már ezt az utazást! Biztosan felejthetetlen kaland lesz!
Egy másik nagy vágyam popperrel GT-re pergetni, azt hiszem, az lehet az egyik leginkább adrenalindús horgászélmény!
A marlin-horgászat is király lehet! Meg pontyozni Franciaországban, muskie-ra pergetni Kanadában.. Látod, megvannak a magam álmai és tervei! ;)
 
Sok lány szeret horgászni a környezetedben?
 
Igazából nem ismerek olyan lányt, aki ennyire szeretne horgászni, mint én. Találkoztam olyanokkal, akiket érdekel a peca, jó mókának meg kikapcsolódásnak tartják. Az ő érdeklődésük szintje azonban messze elmarad az enyémtől. Próbáltam felnyitni a barátnőim szemét, hogy megértsék, ez milyen fantasztikus hobbi, de valahogy nem jött össze! Szóval nem ismerek másik olyan lányt, aki ennyire odalenne a jerkbait-horgászatért, meg hasonlókért, mint én. Nem tudom, miért nem szeretik. Valószínűleg mert túlságosan férfiak által dominált a horgászat, és a lányok azt gondolják "Ez nem nekünk való." Nem tudom. Gyakran sokkolja a fickókat, hogy nekem ez a szenvedélyem, és főleg az, hogy van fogalmam arról, mit hogyan és miért csinálok.

Emma és a halak

Mit szólnak a barátaid a hobbidhoz?

Hehe, a nem horgászó barátaim lefáradnak attól, ha belefeledkezem és csak a pecáról beszélek! És azt gondolják, ez kicsit fura, hogy egy ilyen lány, mint én, a horgászatot életstílusnak tekinti. Amikor találkozom valakivel, és bemutatkozunk egymásnak, beszélgetünk és elmondom, hogy szeretek horgászni, meg hogy egy horgászboltban dolgozom, elsőre azt hiszik, viccelek. Nem hiszik el. De a barátaim többsége szerint menő, hogy szeretek horgászni.

Más hobbid is van a pecán kívül?

Van pár más hobbim is, de az elmúlt években nagyon háttérbe szorultak a horgászat miatt. Szeretek lovagolni, sportolni és rengeteget rajzolok és festek. De a legnagyobb szenvedélyem a peca, és aki olyan sokat dolgozik, mint én, annak a peca mellett másra már nehezen jut ideje.
 
Szoktad invitálni a nem horgászó barátaidat, hogy tartsanak veled?

Igen, próbálom bátorítani a barátaimat, hogy ők is horgásszanak, és néha el is jönnek velem. De nem elég kitartóak, és már unatkoznak egy óra után. Nem fogja meg őket . Persze van rengeteg barátom, akik szintén megőrülnek ezért a hobbiért, így inkább velük próbálkozom.
 
Emma és a halak
Emma és a halak

Mit mondanál azoknak a lányoknak, akik úgy érzik, szeretnének horgászni?

Szeretném, ha mi lányok többen lennénk a peca világában! Ezért is írom a blogomat és szerepelek újságokban. Meg akarom mutatni azoknak a lányoknak, akik félénkebbek, hogy teljesen rendben van, ha egy lánynak bejön a horgászat. Az én korosztályomban a lányokat jobban érdekli a vásárlás, a divat. Értetlenül néznek rám, amikor szakadó esőben, ráadásul egyedül megyek ki csónakkal a tóra.  A lányok túl kényelmesek, nem hozza őket lázba a horgászat. Talán úgy nevelték őket, hogy a peca a fiúknak való? Nem tudom erre a kérdésre a választ. Ebből a szempontból nem hasonlítok a többi lányra, nem látok a gondolataikba, hogy ők hogyan látják.
 
Miért szereted ennyire a horgászatot?

Hogy miért szeretem?
Rengeteg oka van… Kint vagy a szabadban, friss a levegő, érzed, hogy élsz. Kikapcsolódás és akció, kaland egyszerre! A horgászat világa végtelen, mindig történik valami. Új módszerek, új csalik. És minden horgászat más! És a legjobb az egészben: Sohasem tudod teljesen megtanulni! Egyik nap „feltöröd a kódot”, azt hiszed, megvan a megoldás, aztán másnap már nem működik. Ott az újabb kihívás. Mindig meg kell dolgozni a sikerért, állandóan tanulni kell, és annak biztosan meglesz a jutalma! A peca megadja nekem az elégedettség és boldogság tökéletes érzését. A legjobb szenvedély, ami csak lehet.

írta: Hernyák Aurél
 
Szólj hozzá:
csakazamur#1 2011. 12. 16., 00:06Adathalász 4. megtaláltam!
Magnum97#2 2010. 12. 23., 09:13Ezt a fehér csajt feltöltöttem anno a haldóra,a pergető botok orsókba,te meg be akarod cserkészni..?...Ejjj..:)
Pityu#3 2010. 12. 23., 02:09Ajánlanék egy oldalt én is.A kanadai legyes csajok oldala.A galériában sok jó pecás csaj képe látható.A top (nálam) April Vokey,az oldal tulaja,aki gájd,dobó oktató,profi spey legyes horgász!Több képen van Adrienne Comeau, őt ismerem,jó fej csaj.Legyes boltban dolgozik és gájd is.Közös peca szervezése folyamatban ;-)
.Itt nem annyira ritka a női horgász.Sokan profi szinten űzik,főleg a legyezést!
http://www.flygal.ca/flygalgallery.html
nahat#4 2010. 12. 22., 22:01Nálam ő is versenyben van:
http://www.youtube.com/watch?v=liBtdC9-T9Y

:)
nahat#5 2010. 12. 22., 21:59Nos, én konkrétan feleséget keresek, ha ez számít:)
csocsospecas#6 2010. 12. 22., 19:04Igaz:)
zsebrambo#7 2010. 12. 22., 16:26Kuttyogtatás kimaradt csocso!:)
Pedig milyen jó az amikor kuttyog!:)
tolmacsj#8 2010. 12. 22., 16:15Ez igen!
Meg több hasonlo cikket a horgaszo lanyokrol.Gyönyörü a termeszetröl irt beszamolo:)
csocsospecas#9 2010. 12. 22., 10:23Elvinném a ladikommal egy jó kis fenekezős,mártogatós,tapogatós pecára:)
frozenfish#10 2010. 12. 22., 10:20jaja cuki :)
összes hozzászólás megtekintése »
Szakírónk
A pikkelyek alatt található halbőr két rétegből áll. Az egyik a hámréteg, mely tartalmazza azokat az apró nyálkasejteket, melyek a halnyálkát termelik és a bőr felszínére juttatják (ez a nyálka egyrészt védi a halat a kórokozóktól, másrészt sikamlóssá teszi a testét). A másik az irharéteg, mely vérerekkel, színsejtekkel és idegsejtekkel teli kötőszöveti rostokból áll.