A jó barátságokat a szívek őrzik...
Az én deltám
Ha késő ősz, akkor Duna-delta. Ha delta, akkor jó barátok. Ha jó barátok, akkor jó horgászat. Ha jó horgászat, akkor halak. No és ha halak, fogások, kalandok, akkor talán kötelező beszámoló is. Még akkor is, ha majdnem erről a helyről, itt a magazinban, éppen másik írások is szólnak.
Szerencsés fogások
Szűz kezek halai
Legutóbbi írásomban egy balszerencsésnek mondható éjszakáról számoltam be. Bizony ilyenek is történhetnek velünk, ám kellemesebb megélni azokat a pillanatokat, amikor Fortuna istenasszony kegyeltjei vagyunk.  
Hogy az a… !
Kapitális harcsák éjszakája
Mindannyiunk horgászéletében akadnak olyan pillanatok, amelyeket soha nem tudunk elfelejteni. Amikor a hosszú fárasztások után megpillantunk egy-egy kapitális ellenfelünket, leginkább akkor exponál az agyunk, a felbukkanó hal képe sokáig, élénken, megmarad.  
Süllőtől márnáig
Horgásztanyás napjainkból
Igazi indián nyárban, csaknem a rendes nyarat idéző melegben indultunk neki az októberi, horgásztanyás szabadságunknak. A legfontosabb kérdésünk persze az volt, mit szólnak majd a szokatlan meleghez a halak?
„Méretes” kérdések
Rablóhalas tapasztalatok
A legutóbbi pergetéseim kapcsán érdekes gondolatok kavarognak bennem. Tépelődéseim az alkalmazott wobblerek, villantók méretéhez kötődtek. Igazán nem könnyű eligazodnom a megtapasztalt események után. Nehéz eldönteni, kedvenc rablóink számára milyen méretűek a vonzó táplálékok, a legeredményesebb műcsalik.
„Királyi” süllők
Húsz éves történet
Az eszem már a megírandó munkán járt, miközben valamiért a régi újságok közt matattam. Így akadt a kezembe egy nagyon régen látott oklevél, egy „arany - süllőbulla” melyet éppen húsz esztendeje kaptam. Ránéztem a sárguló papírra, és akaratlanul visszaröppentem az időben.
Villanások a hínárban
Szeptemberi csukák
Lehet, hogy még nem is őszül, lehet, hogy még korai a csukázásra gondolni? Nem is tudom, de én már nem bírok magammal. Vágyom nagyon egy jó kis pergetésre. Olyan időben járunk, mikor már párát lehelnek a hajnalok, mikor a szarvasbikák már belekiáltják vágyaikat a hűvös hajnalokba, és rövidülnek, futva járnak el a napok.
Gondolatok a kapásról
Egy balatoni estén
A napokban a Balatonon horgásztam. Rendkívüli dolog ez az én horgászéletemben, mert ritkán ringatózom a magyar tenger hátán. Ez az alkalom idén, egy tavaszi horgászat után immár a második volt, de több szempontból is nehéznek ígérkezett. Kánikulai időjárás, ismeretlen hely, és barátom rendhagyó kérése, csak ennyi volt a baj.
Csalis gondolatok
Rablófalatok
Régi mondás a horgászat háza táján, a „nagy csali nagy hal”. Gyakran úgy érzem, teljességgel osztom ezt a nézetet magam is. Megéltem olyan fogásokat, megtapasztaltam olyan dolgokat, hogy hiszek a fenti megállapítás igazában.
Harcsa, harcsa...
Egy feledhetetlen éjszaka
A forró nyarakon előfordul, hogy hosszú ideig nehezen csikarunk ki kapásokat. Így van ez a rablóhalas horgászatoknál is, a pergetéseknél is. Ellentmondás viszont, hogy néha a semmiből, a csendből a legnagyobb ragadozók bújnak elő, és váratlan kapásukkal feledhetetlenné tesznek egy-egy éjszakát. Még akkor is így van ez, ha….
A szökevény
Harcsatanyákon
Itt a magazin keretein belül, legutóbb a lesőharcsákról vetettem fel néhány gondolatot. A terjedelem szabta korlátok miatt a jellemző tulajdonságaik közül több is kimaradt. Ezen okból is szívesen térek vissza legnagyobbra növekedő halunk horgászatára, és azért is, mert velük kapcsolatosan számtalan izgalmas történet is feltolul az emlékezetemben.
Találkozások az őserővel
Harcsa históriák
Legnagyobb testű halunk élete sok tekintetben rejtélyes, titokzatos. Érdekességek, néha hihetetlennek tűnő állítások is elhangzanak annak bizonyítékául, milyen ügyes, erős, kíméletlen ragadozó a mi ősi bajuszos rablóhalunk.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 tovább »
A horgászorsót a III. századi Kínában találták fel. Európában mégis csak a XVIII. század folyamán kezdett elterjedni. A multipikátoros orsót Kentucky állambeli George Snyder órásmester gyártotta le először. Az állódobú orsó műszaki tervét Alfred Holden Illingworth angol úriember készítette el.