Ráfogtam a hátára...
Kézre került rablóhalak
Ha mérni lehetne, hogy melyek a legizgalmasabb pillanatai a halfogásnak, valószínű, hogy a kiemelés, a fárasztás beteljesedése, a hal birtokbavétele ide tartozna. Nagyon sokszor hallani, hogy a kiemeléskor, a szákoláskor megy el a hal, tehát ezek az események is különös figyelmet igényelnek. Én most itt, a fórumon felmerült gondolatok kapcsán a kézzel történő, ragadozóhalas kiemelésről szeretnék néhány gondolatomat részletesebben ismertetni.
Ahol Lauri bátyánk kifaragta azt a bizonyos elsőt
A Rapalák hazájában
Gyorsan szaladt el az idei tavaszom. Izgalmas horgásztúráim májusi, finnországi kirándulással zárultak. Tizenegy fős magyar csapatunkkal ellátogathattam a Rapala gyárba, és ez az út halakat is sejtetett, így nagyon szívesen készülődtem a skandináv túrára.
Sivatag, jurták, harcsák
Ismét az Ili folyón
Ezelőtt öt évvel, mikor először horgásztam az Ili folyón, nem gondoltam volna, hogy többször is visszatérek a kazah földre. Pedig így lett, 2006 után, idén, immár harmadszor utaztam a távoli ország híres folyójára.
Döcörög a kagyló héja...
Pergetés a Balatonon
Az elmúlt években úgy adódott, hogy néhány alkalommal közvetlenül a tavaszi tilalom után horgászhattam a magyar tengeren. Tavaly május elsején Fonyódon próbáltunk ragadozóhalat fogni, de nem sikerült sem süllőt, sem balint találnunk. Pedig, mint akkor is beszélgettünk róla, valamikor régebben ez szinte elképzelhetetlen volt. Bár sokkal nehezebb, de azért nem reménytelen a helyzet manapság sem, érdemes keresődni a gyönyörű vízen. A Balaton különös varázsa mindig széppé teheti a horgászatot, én mindig így érzem.
Régi és új találkozások
Csuka-kalandok
Egy téliesen hideg hétvégén csukaportyára indultam. Nem készültem semmi másra, mint pergetésre, kishalat nem is vittem magammal. Tél van már, a vizek hűlnek, sőt alaposan lehűltek, a kishalak biztosan jól elültek, ez már végképpen pergető idő, így gondoltam magamban
A Sulina-főág halait kerestük
Harcsakaland
November, volt már bőven a hónap közepe. Pergetve nagyszerűen jöttek a süllők, kicsit már gumiztam, de inkább a wobblerezés lehetőségeit élveztem ezekben, az ajándék napokban. Már, hogy is ne lenne ajándék, mikor tíz fok feletti a Duna vízhőmérséklete, fent rajzanak a kishalak, és ott kaffognak alattuk a ragadozók.
Fent és lent
Süllős pergetések
Eredményes pergetésekről számolhattam be a legutóbb. Novemberhez képest a hónap eleje nagyon kellemes meleggel kényeztette a horgászokat. Immár elmondhatom, hogy ez a hónap közepéig sem változott. Még mindig tíz fokon felüli a Duna vízének hőmérséklete is, még mindig kapnak éjszaka felszín közelben a süllők. Természetesen, amikor csak tehettem kiszaladtam a folyóra, nagyon jó volt találkozni este fent, és néha napközben lent is a süllőkkel. Remélve, hogy tanulságokkal is szolgálnak ezek a pergetések, máris szívesen megosztom mindenkivel az élményeimet.
Fékmuzsika, perec bot, loccsanások
Süllős esték
Még az ősz elején gondoltam arra, milyen kár, hogy manapság már ritkaság számba megy a folyóvízi, eredményes wobblerező süllőzés. Egy élvezetes sügérezéskor tépelődtem azon, milyen jó volt valamikor, esténként több süllőt is fogni a Dunán, egy-egy pergető helyen. Magamban sóhajtva feltettem a kérdést, lesz-e még hasonlóan szép időszak?
Kapások lent és fent
Koppintástól hörpölésig
Pergetni sietek. Kétféle értelemben is igaz ez az állítás. Sietek, mert erősen alkonyodik, el ne késsem a sötétedés első, mindig jónak remélt időszakát. Sietek abban az értelemben is, hogy október utolsó napjait mutatja a kalendárium, egyre közeledik a tél, lassan lejár a wobbleres szezon. Helyesebben mondva a sötétben, felszín közelben kapó halak ideje jár le hamarosan a meghűlő vízzel.
Ősszel a mohácsi Dunán
Együtt a tanyán
A közelmúltban ígértem, hogy beszámolok az október elején, horgásztanyánkon töltött időről. Mint említettem, immár negyvenedik „tanyás” horgász szabadságomat tölthettem barátaimmal Bédában, azaz a mohácsi Dunán. Már a hosszú idő távlata miatt is elfogult vagyok a gyönyörű napokkal, de mohácsi barátaim társasága is széppé teszi a tradicionális őszi horgászatot.
Visszatérés az Ebro partjára
Spanyol kirándulás
Amikor az elmúlt év tavaszán barátaimmal Spanyolországban horgásztunk, megfogadtuk, hogy hamarosan visszatérünk az Ebro folyó partjára. Elsősorban azért, mert a halakkal ismét szeretnénk találkozni, de azért is, mert akkori kirándulásunk alkalmával megismertünk egy nagyon vonzó folyószakaszt.
A Duna vár rám most is, immár negyvenedszer…
A mi horgásztanyánk
Van egy rekordom, amilyennel lehet, hogy kevés horgásztársam dicsekedhet. Nem halról van szó, hanem arról, hogy idén lesz a negyvenedik alkalom, a negyvenedik évben, melyet ugyanazon a helyen, és időben, egy horgásztanyán tölthetek a barátaimmal.
« vissza1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 tovább »
A compó a magyar vizek orvoshala. Onnan kapta ezt az elnevezést, hogy a bőrén lévő nyálkahártya más halak sérüléseit képes begyógyítani, amennyiben azok nekidörgölik testüket.